設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 斗室玩盡天龍A1H+小秘技

白鑽玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
   10月知AIH有特價,忍不住入手,本來在細小的130呎玩8500都已經有唔錯表現,埋身有力,有無必要換機,到訪過的朋友唔知認唔認同。入手A1H一直未有機會開箱,點知一星期前開箱一開蓋唔能夠關上,致電威廉Sir要等零件,只好玩住先,真係有d Sad。直至接駁好,心情才好轉,原來A1H比8500提升絕對不是8500跟A110的分別,於是決定加對polK L200玩盡d用來做FW,正式玩齊15声道(9.2.8),當見圖示的17隻喇叭開動,真係有d興奮,再聽埋未煲好的声,令自己投入Av世界的投入感推向另一高峰,日前友人想了解咁細面積地面9隻喇叭會唔會有亂的感覺,聽後佢都覺得爽。簡單聽後感,A1H擁有好高分析力及速度感,声音不止埋身,仲大一個碼,即係子彈大粒左,定位清晰左,力水更震撼,宜家包圍感比前機更進步,喇叭隐形了。接驳上我玩三條XLR,但發覺在設定上唔可以一d用speaker+Preout,一d用純preout,咁樣係在Cal機時無声,仲有當播DTS-X時,不可輰做Auro3D,玩Auro3D時FW同TMH無工作,每一種模式都有不同喇叭運作,不妨慢慢試調出個人口味,在Cal機時我的前中後都變左全頻,經過執左宜家都叫啱自己口味,至於選擇reference,flat,bypass.off的四種模式,經過反覆測試,我最後乜都唔要,声音聽落更實更刺激,純個人調校口味。

評分

參與人數 7威望 +300 金錢 +300 熱話 +50 收起 理由
isonchung + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
frankpoon + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
MDLP + 80 + 80
wayne0503 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
wil-wil + 120 + 120 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
qq1122yq + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。
Ep-71 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

130呎細小....

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

do you use any power amp or solely the A1H only?

白鑽玩家

三星玩樂勲章

cbr600rr 發表於 2023-12-4 18:58
do you use any power amp or solely the A1H only?

我用兩部後级,一部AB類5声道,一部D類8声道,上中置,vog及FW就交比A1H處理

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Ep-71 發表於 2023-12-4 12:59
130呎細小....

發覺玩Av空間唔一定要大,細空間反而有佢優勢,除了唔一定玩頂级器材先能重現劇院感,近距離下d野相對易埋身,易營造包圍感,尤其中置更响亮,之前家中玩8500,同一套機,因中置離皇帝位有13呎,而家只有6呎,反覺声音可聽性及埋身感更優勝,家中玩機地方约2百呎,日後搬返家中也會考慮玩近d

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

avsuperman 發表於 2023-12-5 12:41
發覺玩Av空間唔一定要大,細空間反而有佢優勢,除了唔一定玩頂级器材先能重現劇院感,近距離下d野相對易 ...

你就好啦

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

真開心, 又昇級了

白鑽玩家

三星玩樂勲章

如果有C兄用A1H聽歌,我也試過用pioneer lx800做訊源,分別試聽SACD及CD,A1H比8500聽歌好聽,音樂感Ok,且亦感到一點人声置中,我用的是polk audio l600。如果要求不高,A1H聽歌可接受,也有少少驚喜。自己家中有套聽歌系統,A1H還是專注家庭影院表現

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

avsuperman 發表於 2023-12-5 14:48
如果有C兄用A1H聽歌,我也試過用pioneer lx800做訊源,分別試聽SACD及CD,A1H比8500聽歌好聽,音樂感Ok,且 ...

最近系FB請教一位C兄問题...

佢都系用緊A1H...問我有冇聽過??

我話鄉下地方冇有聽過

佢極力推荐我用... 聽歌同睇戲都冇得顶

.重send埋條制作特集比我...

打電話同我介紹左成大半個鐘 ....話系.匠人精神之作

叫我一定要買返部

白鑽玩家

三星玩樂勲章

Ep-71 發表於 2023-12-5 16:05
最近系FB請教一位C兄問题...

佢都系用緊A1H...問我有冇聽過??

咁睇你對睇戲聽歌要求,以睇戲声真係無得輸,比8500更開揚更有力,空間感正,有鬼佬機feel,聽歌绝對不及兩声道,就算入門级也難見有優勢,自己玩開金仔同Rose,所以係兩回事,但以AV Amp聽歌真係多左音樂感,少左硬朗數碼声