設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jafe822

[討論] Google Chromecast 4K 突然無了4K

黃金玩家

bbbig 發表於 2023-12-30 18:31
我 chromecast 依家個情况係 Netflix 出唔到 4K 但有 DV, D+ 出到 4K DV 但無 Atmos, 真係吹脹
...

尋晚再試 D+有4K無Atmos, Netflix 無4K有Atmos,真係唔知發生乜事,D+前幾日打去問話更新 Chromecast 4K 後唔會再對應 Atmos但有 4K,唔知攪乜嘢 N和D+續約收錢後就某些品牌裝置就突然唔對應

黃金玩家

bbbig 發表於 2023-12-30 18:31
我 chromecast 依家個情况係 Netflix 出唔到 4K 但有 DV, D+ 出到 4K DV 但無 Atmos, 真係吹脹
...

尋晚再試 D+有翻 4K 無 Atmos,N無 4K 有 Atmos,問題即係唔關 Google Chromecast 4K 裝置,跟本就係兩個平台串流可以控制對應唔對應,D+先前一直都有4K 和 Atmos, 11月尾續了D+新年約時係會有 4K 和 Atmos,續約後更新了就唔對應 Google Chromecast 4K 裝置 Atmos,收晒錢都無得選擇用乜裝置來睇,真係任啲平台任意控制對應唔對應某些裝置。

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我之前都試過N冇左4k幾次,去setting解象度見到同我跳左去1080p,set返4k後隔幾個月又會跳一次
至於D+係最近冇左atmos,好似有人問過D記話11月開始唔再正式支援chromecast with tv所以冇7。1

黃金玩家

重新 set 了都係D+有4k,N都係HD,過幾日放假再試。

黃金玩家

香港加油

jafe822 發表於 2024-1-3 09:07
重新 set 了都係D+有4k,N都係HD,過幾日放假再試。

咁可能你個Google Chromecast壞了

鉑金玩家

三星玩樂勲章

有陣時佢哋個icon可能顯示唔到, 但係你撳入去睇係出到 dolby vision同dolby atmos嘅!
我部apple tv有時都係話顯示唔到 個icon, 但裏面撳入去係有嘅

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

littlefat69 發表於 2024-1-3 19:52
有陣時佢哋個icon可能顯示唔到, 但係你撳入去睇係出到 dolby vision同dolby atmos嘅!
我部apple tv有時都 ...

人哋係講chromecast出唔到
Apple TV不嬲都冇依個問題,顯示唔到atmos重新入過Apps就可以有返

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

EzraMiller 發表於 2024-1-3 13:51
咁可能你個Google Chromecast壞了

唔係喎,我同呢個師兄情況都一樣

黃金玩家

Google Chromecast壞了就應該乜都睇唔到,唔會D+睇到4K,N就睇唔到4K,硬件就一定無問題,係兩個平台軟件控制供應唔供應支援,本來D+和N一直都有4K和Atmos對應,係11月尾開始D+唔再提供對應 Google Chromecast Atmos,N就唔清楚乜事有 Atmos就無嗱嗱唔對應4K, Google Chromecast 暫時亦無提供更新版本,總之都唔清楚這三者攪乜,消費者就無辜不幸啦。

鉑金玩家

jafe822 發表於 2024-1-4 10:19
Google Chromecast壞了就應該乜都睇唔到,唔會D+睇到4K,N就睇唔到4K,硬件就一定無問題,係兩個平台軟件 ...

Chromecast 的DV/ HDR setting 會影響4k輸出撰項,可以試下調校。