設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ptuak47

[請教] 深圳買投影幕

銀級玩家

Back-Drop是投影幕頂部的黑色部份

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

C-Hing, 如果離地大概2呎半, 甘個projector同埋個screen都要由天花掛落黎要好低 boss實炸"hing" ...
hellowe 發表於 2010-4-15 11:18

有o的投影幕係有得加長black drop位,我果隻os幕就加長到2呎,
不過要加$400,如果你唔想部投影機裝咁低,可以選擇lcd投影機,
佢o既len shift功能可以將影像上下移動,方便安裝.咩o野叫做black drop?
睇吓張圖你就會明o架o勒...

上面斜線U就係指black drop位
black drop.jpg
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

黃金玩家

want to try....

黃金玩家

唔該甘多C-Hing嘅解釋!!

心目中有幾個選擇projector, MIT HC3800, Pan AE4000, San Z3000 同Son HW15 (可頂得住的價位), 因我嘅環境, 邊部會啱D, 色水是首要..?{:6_213:}
Wall to Wall 11呎, 有個LCDTV 46"係部牆

Screen唸住買JK野, 希望放到90", 驚個廳唔夠長, 同埋經濟D, 但要同個designer度度點收埋佢!!
個Projector可能用個wall mount擺係後牆, 我唸好個由天花吊落黎!!

黃金玩家

MIT 3800 要睇下你自己有無彩虹眼, 無就即管去馬, 次選就 Sony HW-15............ ...
hkp1196 發表於 2010-4-15 15:54

MIT3800好似無LEN shift, 係唔係要搵人裝比較好D? 同埋裝個screen, D裝修掂唔掂? 係唔係都要搵專業人士做?

另外, 係邊度有MIT demo 睇? 其實彩虹眼是mug東東?

黃金玩家

唔該晒
搵日去驗下眼先. 另外有唔有D contact裝projector同個screen? mug價錢?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

吾使搵專業人士. 而家digital投投比三槍机易裝好多.

你係咪想知彩虹眼是mug東東, 我可以贴过file教你睇, ...
ryanenen 發表於 2010-4-15 17:02

如果買左...之後先發現咁點算....

正如我自己買部 46g10h ....初初以為天下無敵..... !
點之....日子耐左.....愈睇愈覺得  反應時間唔夠快.....快少少既鏡頭就會蒙....
果一刻..... 心如刀割...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

所以要去多d家訪, 做定功課, 咁就唔驚洗冤枉錢.............
hkp1196 發表於 2010-4-15 17:13

你果部係咪 DLP

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

你果部係咪 DLP
大玩偶 發表於 2010-4-15 17:21

搵pinkhung 申請家訪啦....好正ga

黃金玩家

咁又吾使咁驚,
以我自己計, 坐遠少少同吾好咁黑環境下可减少rainbow effect.
最好自己親自睇过,
放D快 ...
ryanenen 發表於 2010-4-15 17:13

我唸坐嘅距離大概都係8-9呎, 唔知掂唔掂.. 可以嘅話, send 個file驗下眼, 可以比埋大人睇佢有無rainbow eye....
但DLP無 len shift, 自己都無mug信心裝, 都要比錢人裝