設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

請教X4700 、zidoo neo alpha 同audiolab 9000A之間既接法

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位好,小弟新手!

想請教各位,本身用緊Denon X4700 同埋 zidoo neo alpha,行5.1.2 睇戲,前面兩隻係Wharfedale evo 4.4,聽歌就電腦USB入zidoo用佢個DAC聽Qobuz同Tidal,用RCA 經x4700 出evo 4.4,而平時睇電視Netflix之類就用HDMI earc落x4700出聲;

新入咗Audiolab 9000A,想用嚟聽歌,唔想再買喇叭,想問我最理想既接法係咪x4700用RCA線,將“Front” pre out接落新買既Audiolab 9000A既"power"果組RCA 插頭,然後將前置兩隻接落9000A度,再用XLR線接駁Zidoo neo alpha 同 9000A,咁睇戲就zidoo 經番 Hdmi 去 Denon再出聲,聽歌就用番電腦接usb 去zidoo 再去 9000A,睇電視netflix就要開晒x4700同開埋9000A咁?

如果係咁既,咁我需唔需要響x4700度再用audyssey cal 多次?同埋有無咩設定要注意?

而我前置係接咗落去9000A,咁我用Audyssey cal 既時候,9000A既音量應該要調幾大?

或者有無其他既建議接法?感謝各位指教!

讚助版主

Hi HenryWong@FB

新入咗Audiolab 9000A,想用嚟聽歌,唔想再買喇叭,想問我最理想既接法係咪x4700用RCA線,將“Front” pre out接落新買既Audiolab 9000A既"power"果組RCA 插頭,然後將前置兩隻接落9000A度,再用XLR線接駁Zidoo neo alpha 同 9000A,咁睇戲就zidoo 經番 Hdmi 去 Denon再出聲,聽歌就用番電腦接usb 去zidoo 再去 9000A,睇電視netflix就要開晒x4700同開埋9000A咁?正確

如果係咁既,咁我需唔需要響x4700度再用audyssey cal 多次?同埋有無咩設定要注意?最好做多一次,如果要有更好效果,請依以下辦法:
1. 在 Amp 菜單內 Set Up -> Speakers->Manual Set up-> Amp assign ,選 11.1 ,也許你是用5.1.2 ,但也輸入7.1.4的揚聲器佈局 , 在此頁面有 Pre-out 選項(請選 Front )。
2. 做一次 Audyssey Room EQ,AV Amp 發現沒有存在的揚聲器就不會有聲,但會保持你現有揚聲器的聲效。
3. 這樣做法會將 Front Pre-out 只輸出後級而會斷開內部的放大器。

而我前置係接咗落去9000A,咁我用Audyssey cal 既時候,9000A既音量應該要調幾大?你用 Power In 已經直入後級,無法再校音量。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2024-2-6 16:07

新入咗Audiolab 9000A,想用嚟聽歌,唔想再買喇叭,想問我最理想既接法係咪x4700用RCA線 ...

我放假試下,有問題再上嚟問,感謝回覆!

星級玩家

DenonI 發表於 2024-2-6 16:07

新入咗Audiolab 9000A,想用嚟聽歌,唔想再買喇叭,想問我最理想既接法係咪x4700用RCA線 ...

你好,想問係咪指呢度set11.1ch?

我搵唔到邊度有得揀pre-out channel,請問應該點做?謝謝!

讚助版主

HenryWong@FB 發表於 2024-2-8 09:54
你好,想問係咪指呢度set11.1ch?

我搵唔到邊度有得揀pre-out channel,請問應該點做?謝謝! ...

Hi HenryWong@FB ,

1. 在 Amp 菜單內 Set Up -> Speakers->Manual Set up-> Amp assign ,選 11.1 ,也許你是用5.1.2 ,但也輸入7.1.4的揚聲器佈局 , 在此頁面有 Pre-out 選項(請選 Front )。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2024-2-8 10:25

1. 在 Amp 菜單內 Set Up -> Speakers->Manual Set up-> Amp assign ,選 11.1 ,也 ...

你好,

請問係咪“Assign mode”果度揀“11.1ch,然後“Floor“果度揀“7.1.4”? 因為"floor"果度只有兩個選項,一個係"5ch"另一個係“5ch & SB",請問我應該響邊度set? Thx!

讚助版主

HenryWong@FB 發表於 2024-2-8 22:43
你好,

請問係咪“Assign mode”果度揀“11.1ch,然後“Floor“果度揀“7.1.4”? 因為"floor"果度只有 ...

在 11.1 設定中 :
Floor  : 5Ch & SB
Height : 4 ch
Layout : Top Middle + Rear Height
做 Audyssey Room EQ 時,AV Amp 發現沒有存在的揚聲器就不會有聲,但會保持你現有揚聲器的聲效。
這樣做法會將 Front Pre-out 只輸出後級而會斷開內部的放大器。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2024-2-9 10:17

在 11.1 設定中 :

清楚明白,我再試下,謝謝!