設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] LG WH16NS40 開箱 + rip UHD Blu-ray 經驗分享

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

雖然依個年代好少人買光碟機,但真係有需要的話都係要買嘅。幾個月前發覺有隻自己好鍾意嘅演唱會 Blu-ray 死咗,而果隻碟又冇 backup,兼二手已經炒到好貴,決定的起心肝將手上所有 Blu-ray 備份。本身用緊隻 Pioneer S09XLB,主要用來 rip CD 多,但喺 backup 過程中發現部分 Blu-ray 無法讀取,而喺影碟機上又可以正常播放,證明部光碟機開始打柴,要準備換過部。
心中首選當然係 Pioneer S13J-X,雖然唔平,但隨著日圓匯率下跌,已經比啱啱出時平咗好多。衝動地喺日馬訂返嚟後,睇到個出廠日期,先醒起 2023 年後嘅firmware 已經封鎖咗 rip UHD Blu-ray 嘅能力,而且無法降級,結果最後都係賣返出去,換咗部確定可以 rip 到 UHD Blu-ray 嘅 LG WH16NS40 返嚟,喺美馬買 70 蚊美金免運費送到香港。
螢幕截圖 2024-02-06 下午1.16.12.jpg
螢幕截圖 2024-02-06 下午1.18.17.jpg
螢幕截圖 2024-02-06 下午1.31.25.jpg
部 WH16NS40 喺簡單測試正常讀到Blu-ray 後,就即刻刷入改版 firmware。參考MakeMKV 討論區上嘅教學,過程十分簡單,最主要留意嘅係新機要跟 encrypted firmware 嘅刷 firmware 方法。刷完 firmware 後,型號名會改為 WH16NS60,依個時候亦可以直接用 MakeMKV 嘅 backup 功能將 UHD Blu-ray 嘅整個 BDMV 資料夾抽出嚟。留意啱啱開始時會彈一堆 error,依個係正常,MakeMKV 會自動上網下載返適合嘅 AACS key,咁就會正常 rip 到碟。可能因為用咗 Ratoc 避震盒嘅關係,運作時嘅震動及噪音都唔高,甚至比舊果隻 Pioneer S09 rip Blu-ray 時靜少少,唔錯。
螢幕截圖 2024-02-07 上午9.55.38.jpg
螢幕截圖 2024-02-07 上午9.55.57.jpg
至於 rip CD 方面,我試過用 S09 同依部 LG rip 同一隻碟,數據上係完全相同,包括睇 log 入面嘅 hash 及用 Audacity 作比較。至於聽感上是否相同? 第一次AB比較時,發現WH16NS40 聲音細節多少少,但再比較後又覺得差異唔大,所以都係當佢冇分別算。

刷 firmware 教學:https://forum.makemkv.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=19634

評分

參與人數 5威望 +126 金錢 +124 收起 理由
Diazico + 10 + 10 非常認同呀。
bbocram + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得。
:o) + 6 + 4 超正, 即時加分比師兄先!!!
pac + 80 + 80
NOVOICE + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黑鑽玩家

謝謝師兄分享,咁其實係咪已經冇外置drive有此功能?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Overnite007 發表於 2024-3-25 21:08
謝謝師兄分享,咁其實係咪已經冇外置drive有此功能?

睇返makemkv 個post 應該LG 同Buffalo 都有機support