設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: Kuro

請教---Silly電腦問題 -_-"

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

哇..KURO師父.............你O的問題我都唔係好識答.....希望冇老點你啦
1.請問底板有 HDMI 同 DVI或VGA頭, 他們是否同時輸出?
暫時AMD的都是VGA+HDMI/DVI,同埋VGA線都有分別,太長的大陸線好多都唔識CHECK MON解像導致輸出一個變形畫面,同埋好多都只能同時輸出同一個解像度的.....只有新一批的5系中階卡(4系未試過)能輸出3個數碼插口(但MON如果不同解像不知同樣可獨立調整)
INTEL I3/5 H55方面未試過答唔到你~可能要打去INTEL代理問先得

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

1. 又有問題喇, 如D Ram話係雙管道, 如我只買一條 2G, 係咪慢過 2條 1G好多?
慢少少啦~但實際運作上唔覺~因為可能要打機玩3D用秒鐘計先知~但ITX得2條RAM,現在又貴RAM時期,我建議一條先~
2. 如果 CPU front-side-bus 係 533, 咁ram係咪要行 1066 之話唔會 waste左?, 如果Ram 話行800 就冇咁好呢?
    (i understand 800都Ok, 只想學吓野, 有冇分別)
依個咁專既問題~我只能有限度講~1066同800本身都唔會差好多,而CPU本身的樽頸位亦不用強求,因為出來效果絕對唔值得去追貼的~
反而如果是DDR2行800已OK~DDR3就1333,最重要是兼容性問題,好多版同CPU對更高階的RAM有好多限制,一不小心可能要對底板提高RAM電壓或者是降RAM等問題衍生
3. if On-board Sound 話出 HD, 其實是否代表 DTS / DD only, not the Master Audio (DTSHDMA & TrueHD)?
暫時只有INTEL H55  On-board 用有BITSTREAM輸出的CPU才有高清音效

星級玩家

回復  Raphael

會不會有D底板唔可以, 定係正常可雙輸出呢?
Kuro 發表於 2010-5-11 11:02

大部份既板都唔可以HDMI同DVI齊出.....只能其一....DUAL出就要VGA + HDMI / DVI ....

星級玩家

點解唔用 ATI 出 HD 呢? 方便SETTING好多!!!!

進階玩家

回復 14# smalltaste

SMALLTASTE hing,  有什麼ATI chipset 介紹, 等我可google 吓.
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

回復  wangtalltall

thanks wangtalitall hing, 好彩問問!

1. 又有問題喇, 如D Ram話係雙管道, 如我只買 ...
Kuro 發表於 2010-5-11 19:07

當 front side bus 係 533hz , RAM speed 並唔係 1066hz , DDR2800 dual channel  已經有凸 ,
不過你行一條 RAM 就差好遠 .

進階玩家

回復 12# cchhll01

cchhll01兄, 成日要你夜覆我, 真是不好意思 ^_^
you're right, i read PC Magazine said ram are in high price now, so i'll wait when its drop down.
我並不急切需要一部PC, 只是準備可能越來越多Harddisk而upgrade. 所以我雖要多sata plug.
而且我不會成日用, 其實慢D嘅CPU都OK, 但看過之後, 発覺快D同慢D嘅組合其實只差數百元.

多謝你嘅資提供, VERY USEFUL, 我會慢慢睇, 有咩唔明到時又要請教你, 真是要叫聲師父! ^_^
100 字節以內

進階玩家

回復 16# LineageII

多謝解答! 電腦D野真是好多Choice.
100 字節以內

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 17# Kuro

我扮工放12點半~~沒辦法早覆^^
不過其實你都有定下的要求
ITX+6SATA+HD SOUND~
已經得H55配I3/5的才做到~
範圍已收鈿好多~
我自己覺得CPU同火牛係最值得留意的地方,我會傾向高性能CPU+耐用高品質高的牛(非追求大W數)
慢慢想有唔明找我啦~~^^(遲下C200的問題找天有空都想請教下你~)

星級玩家

回復  smalltaste

SMALLTASTE hing,  有什麼ATI chipset 介紹, 等我可google 吓.
Kuro 發表於 2010-5-12 23:49

其實而家流行既5系都可以出HD....e.g. 54xx系列