設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 是嗎

[AV擴音機] 608~剛入手(新加相...新入窮門...見諒)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

any pre-out for 608 ?

進階玩家

回復 57# rictsang

冇Pre-out
    see http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=4

星級玩家

但係係其他Forum真係有師兄Hot Plug HDMI 而燒板(Onkyo AV Amp),而且自己試過唔小心Hot plug HDMI 而出 ...
babuwa 發表於 2010-5-17 19:29

出火花其實係因為插入去個動作, 產生靜電/transistent 引致, 所以就算熄機, 一樣有可能出, 當然, 呢個火花就係燒板原頭, 但我之前都講過, HDMI 設計係要防到一定電壓既靜電, 講緊幾千V, 所以係無咁易燒... 個道理就好似你甩電插電一樣, 其實所有電子產品 plug/unplug 電源, 包括市電, 電芯, 電池, 一定有一個 transistent voltage 彪出黎, 一般可以高過本身電壓幾倍, 而且有機會有靜電火花, transistent 火花等, 呢幾個都係燒機源頭, 但電子板係有做設計去保護既, 但唔係寫包單一定唔燒, 就好似有人甩插電會燒機一樣, 相信有師兄都試過甩哂 d 插 so, 再插會就唔著, 要整, 不過機會真係唔大.... 而 HDMI 既設計係預左你 hot plug, 即係預左你插住電甩甩插插, 就好似 usb 一樣, 當然熄電插就最安全, 我自已如果插 amp 後面既任何線都會熄機, 係習慣, 但唔係一定要....

有 d 舊 device 就真係無預人 hot plug, 因為電路設計無乜保護 eg. 舊 keyboard 既插頭, 電腦既 com port 等等, 唔係話你著住電插一定會燒, 相信好多人都咁做, 但因為無保護, 相對風險比較大, 所以可以話, 舊電腦就要關機後先好改 hardward...

不過最後都係, 師兄攪親 hardward 都關機/拔電下進行一定係最安全既, 呢點我係讚成讚成 , 我只係好奇係咪有人燒過, 原來有師兄有咁既經驗, 即係 hdmi 個 hot plug 都唔係天下無敵

評分

參與人數 2威望 +2 收起 理由
SmallEar + 1
josephyeung426 + 1 thanks so much

查看全部評分

Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

出火花其實係因為插入去個動作, 產生靜電/transistent 引致, 所以就算熄機, 一樣有可能出, 當然, 呢個火 ...
kennethtcp 發表於 2010-5-18 09:58

多謝師兄詳細解釋

但熄機駁我又未試過出火花,所以唔似靜電引致,反而似有時插電源時跳火多D。所以都係果句 - 其他線可以開機駁,HDMI真係唔好博

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章

平玩3D,抵啊!!

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

因小弟第一次試前上置想玩7.1,請問各位師兄:amp 入面我的後置線係應該插環繞後置定左右環繞聲...唔該,同各位師兄睇戲會唔會開前上置架?

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有貨

有貨

試影608

試影608

中置我都想放低...可惜..

中置我都想放低...可惜..
請問我set 中置要+ 6 dB,仲要開到55先覺得夠聲,各位師兄覺得有無問題啊?
前置-5 dB,前上置0dB,後置+2dB
係咪我個中置有問題?
因為之前用天龍,而家轉左會,咩都唔識..

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2

查看全部評分

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於加左相
~

進階玩家

回復 63# 是嗎

恭喜恭喜我也是丁大家交留下心得