設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: stm

[DSLR 單鏡相機] 想買部entry level DSLR

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

其實我習慣用viewfinder影相,好少會望住個LCD,呢個可能要習慣下!!
不過我見EPL-1 LCD resolution 得二十幾萬像素,我怕連淺景深都未必明顯.......

I see.
老實講相機果塊LCD我一路都只當係quick viewer, 不會當係monitor認真彌睇相,
尤其是依家D相機已達 ...
ADA 發表於 2010-5-26 06:42

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢部dc唔錯, 大光圈+高清拍片+低noise, 參考下。

http://taobao.pchome.net/content.php?article_id=1126283

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我之前都用開 prosumer 機, 光圈, 快門等全部都可以手動, 本來都ok 嘅, 但係D相映出黎始終好似爭D
上年買左部500D, 雖然用天涯鏡, 不過D色水同prosumer 已經係兩個層次...尤其對焦快同弱光表現好好多
去旅行就睇自己能力啦, 我1機1鏡, 連書/水/遮就已經重到叫救命, 不過呢度D ching 個個都銅皮鐵骨...
總括黎講我覺得你拎到DSLR 個重量就必用

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

500D + Kit 鏡我試玩過,都唔算好重,反而D5000 重重手。
考慮m4/3中,但選擇太少.........

我之前都用開 prosumer 機, 光圈, 快門等全部都可以手動, 本來都ok 嘅, 但係D相映出黎始終好似爭D
上年買左 ...
spadeace 發表於 2010-5-28 11:07

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

諗左幾晚,都係買500D / 550D.....想問下Kit 18-135mm 好嘛? 定係買 body 再配鏡好呢?
其實自己鍾意Nikon d 色多少少,不過D5000 評語好似唔係咁好........上 D90 又重過頭!!

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# stm

其實買Kit 定係只買 body 好睇個人喜好
支KIT鏡都幾好, 如果未知自己喜歡的焦段, KIT鏡可以用住先...慢慢先再入手其他鏡.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

多事加句咀.

買相機, 係用黎影相的. 同玩音響一樣, 正常插好晒一定有聲出, 但啱唔啱聲又係一回事.
其實入門機架架都係差唔多, 所以你不如去下D相機鋪揸下D Body, 睇下同一個水位既機邊個自己啱心水. 另外你都要諗下下一步, 即係你Target影乜野多... 不過我落水時都無諗呢點.. :-)

個人覺得色水既野好個人, 但如果比較 C / N 兩家的話....
C 平鏡既 C/P 唔夠 N 記好, 即係 N 鏡平鏡都有影到好相, C 鏡你下下都要 L 鏡...
但... N 鏡貴鏡貴過 C 鏡好多架..... 小心呢D無間地獄.

我當時就2手買左 Kit Set, 唔啱駛放左佢都無咁肉痛嘛.

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

我有試過500D,感覺比較膠,不過輕身少少。
D5000 手感幾好,唔太重又唔太輕,都幾順手。
D90 最正有頂mon又雙轆,但太重,我諗我會覺得辛苦,影響影相心情!

自己鍾意N記色彩多少少,同埋佢雜訊控制又好d d......所以我偏向揀N記,睇埋budget,我會揀D3000/D5000。
之前都用緊prosumer,但係多數用A mode影o者,唔算玩到部機好多function,所以第一部DSLR唔相買咁貴,因為未確定自己係咪真係(會)好鍾意影相。揀DSLR都係想相片質素好d,m4/3始終都係爭緊d野,所以都係唔諗住。
Kit 18-55 其實都夠用,我反而相wide少少,因為鍾意影景。不過貪心少少,我會要body + 支18-105

依家諗緊D3000/D5000好,分別係:
1> CCD vs CMOS
2> ISO 高一級
3> Liveview
4> 拍片
5> 3" LCD

呢幾樣野要千幾蚊,對我有用只係4,5 (2 都可能有用).........重未諗到.......

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 28# stm

其實CCD vs CMOS 都重要
CCD出色過 CMOS
因為CCD生產貴過 CMOS, 所以高級機先轉用CMOS咋

所以你要想想.

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

但我之前睇其他post話CMOS noise control 好過CCD........

回復  stm

其實CCD vs CMOS 都重要
CCD出色過 CMOS
因為CCD生產貴過 CMOS, 所以高級機先轉用CMOS咋

所以 ...
aidan 發表於 2010-6-3 00:05