設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

BT同上網機求list~~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄, 我部p4 2.8g用左6年幾終於都敵唔過歲月既洗禮而瓜左柴, 因為太耐太耐無留意過電腦既config, 所以真係唔知再砌機用咩料好, 希望各位幫幫忙, 小弟唔會用pc打機, 用途只係上網同bt超大file (>30gb), 希望部機有on broad hdmi同可以放3-4個hdd, 同埋唔好咁嘈(因為我果個年代砌果部機計埋火牛有8把風扇), 各位請問有無list可以俾我參考下呢???? 我諗我都係預2k左右.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我上個月岩岩都執左一部 !

有 HDMI ! 有 Bitstream !  可以當埋 HTPC 用 !
又打到下機 ! 唔錯 !
4K 內有找 ! 連 BD-ROM !
不過我唔熟.... 都係等D 高手出招

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

各位師兄, 我部p4 2.8g用左6年幾終於都敵唔過歲月既洗禮而瓜左柴, 因為太耐太耐無留意過電腦既config, 所以 ...
JKC710 發表於 2010-5-29 20:45

我前年都係同你同一環境,之後我就將部舊機D有之物拆下一D賣咗,一D就拎去買機舖頭叫佢cf安裝上新機到HD,DVDR....RAM等...加加减減咁...大約都係$1900 .....(已包一個超大機箱)...再唔係上yahoo揾都好多!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

2k...        似乎無乜可能砌到部機
cpu+ram+mainboard 都要啦
好些少嘅仲唔止添

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

2k...        似乎無乜可能砌到部機
cpu+ram+mainboard 都要啦
好些少嘅仲唔止添
...
spadeace 發表於 2010-5-29 21:18

響HKEPC睇到, CONFIG算OK唔OK???

ntel Celeron Dual-Core E3300 (2.5GHz)/LGA775/1M CPU BOX 盒裝 [VT]        HK$ 359.00
MSI G41M-P34 G41,DDR3,HDMI,M.ATX M/B        HK$ 405.00
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram AD2GD31333N        HK$ 380.00
LG GH-22NS50 22X DVD Writer /SATA/黑色        HK$ 155.00
Hitachi 500GB HDS721050CLA362 SATA II/16MB HDD        HK$ 322.00
SPI 300W ATX300F ATX 20+4Pin 火牛        HK$ 190.00        
CASE 200-300

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

響HKEPC睇到, CONFIG算OK唔OK???

ntel Celeron Dual-Core E3300 (2.5GHz)/LGA775/1M CPU BOX 盒裝 [VT]  ...
JKC710 發表於 2010-5-29 21:32

Celeron ... 似乎舊左D
我覺得俾多些少用過氣Core2仲好
又或者用amd, 同celeron同價嘅C/P會好D
Ram 就多多益善, 最好有4G, 尤其你唔用獨立display
如果你要推得起3,4隻HD, $190火牛...你預遲早買過
我之前用過cheap牛, 啱啱滿1年即燒, 計都無咁準
買隻$400到, 噤用D, 少D煩惱

P.S. 2T harddisk 今日見到960有交易

鉑金玩家

Celeron ... 似乎舊左D
我覺得俾多些少用過氣Core2仲好
又或者用amd, 同celeron同價嘅C/P會好D
Ram 就多 ...
spadeace 發表於 2010-5-29 21:47

我諗住牛買好少少, 因為真係唔會拎黎打機

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

AMD Athlon II X2 ADX245OCGQBOX 245 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]          HK$ 452.00
J&W A785GM-L3 AMD 785G,DDR3,HDMI,M.ATX M/B          HK$ 450.00
A-DATA DDR-3 1333MHz 2G Ram AD2GD31333N          HK$ 370.00
LG GH-22NS50 22X DVD Writer /SATA/黑色        HK$ 155.00
Seagate 500GB ST3500418AS SATA II/16MB HDD          HK$ 322.00
Cooler Master XP390 eXtreme Power Plus 390W 火牛          HK$ 248.00

no case $1997

鉑金玩家

AMD Athlon II X2 ADX245OCGQBOX 245 CPU [AM3] BOX 盒裝 [低電壓]          HK$ 452.00
J&W A785GM-L3 AMD 785G,D ...
law1987 發表於 2010-5-30 12:35

師兄好野~~ 砌貴機係人都識, 有錢就得, 反而砌平機真係幾考功夫~

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

師兄好野~~ 砌貴機係人都識, 有錢就得, 反而砌平機真係幾考功夫~
JKC710 發表於 2010-5-30 02:22 PM

咁砌升級大彈性,日後可以換4核,等RAM平可以加多2G RAM,SATA 插4-5個HDD沒問題,
快過Celeron 加 G41, 同埋Hitachi 500G access time好慢, not good for OS, Case用舊既,部機換左都唔覺,
如果加多$500,建議用Hitachi 1TB同換Case, Hitachi 1TB access time唔慢、又平, good for BT,  
Case可以留意Coolmaster RC-330-333, ~$250