設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lemonstar

[討論] 十仔check真d

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我要打心口 但又想潛得深  CHING 有咩好介紹 咩十仔 地方好細  係房間到 約2.5米X3.5米
  608係咪有可能打 ...
seven9999 發表於 2010-7-12 06:00

要打心口 但又想潛得深<-- JL Audio
要打心口<--- MK/ M & K/ Velodyne
想潛得深<--- SVS/ Sunfire
subject to 你用幾多budget
要打心口係sub仔工作, 唔關部608事

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 42# TEE

我相信係口味問題, 所以試多幾個 setting, 睇下自己 like 邊個設定
https://www.facebook.com/directorphoto

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄~~咁正咁如你所講

位置問題係死證~~咁點樣調較先岩呢???
都係唔明點得出Phase180 係最食低頻呢 ...
TEE 發表於 2010-7-12 10:59

若果師兄你屋企有多過一個位置放十仔
咁應該先從位置入手
冇的話, 就好似我既post咁做
先試phase, e.g. 0,45,90, 135,180(subject to你個sub仔背有冇得調) 續個phase試
play一些好重bass味既music/song, 你由0調到45, 又再聽, 再由45去90, 又再聽
你會feel到邊個phase係最食到靚低頻
又或者會冇影响, 0-180都一樣

之後先用meter量度e.g.20-80hz, 因大部份低頻經amp LFE 80hz, 80以下就會比十仔處理
今次用avamp/preamp的subwoofer distance去試, 你平時聽e.g. 7尺, 咁7,12,17,22尺咁去試
邊個距離最有大d既db數值
嗰個距離我叫佢做'最食到'
可能我呢種做法唔係正確
我都係攞個reference而已

進階玩家

回復  TEE

我相信係口味問題, 所以試多幾個 setting, 睇下自己 like 邊個設定 ...
導演 發表於 2010-7-12 12:15

其實我想問下有冇方法可以測到邊個相位會岩隻十仔d既呢??

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 40# lemonstar

明白哂!我以為量呎已經ok.....
等我有時間都要仲個distance試下先 !Thanks
Sony 46X350A
Denon AVR-4310
Rotel 1066 Power amp ( Bridged for LCR ch. )
Oppo BDP-93
Mordaunt Short Mezzo 2,Mezzo 5,Carnival 2 (4pcs),
M&K KX-12
Sine SA-5 x LongYu 206
Photography: Pentax K-5

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

在此要多謝 Lemonstar C Hing, 睇完呢個 post, 使我今朝再認真d 去tune setting, 果然隻十仔個量大左dd, 主要係個 phase 唔同, 而且第一次用個 iPhone meter 去度翻啱所有speaker 既輸出, 果然包圍感亦有改善.
總知雖然屋企個影院唔係d高品位,但玩法應該大同少異, 不用分毫但音效又再少量提升,多謝 Lemonstar ~
https://www.facebook.com/directorphoto