設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[AV擴音機] Pioneer 最新影音拍檔 VSX-1020-K & BDP-LX53 (小評)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟兄:

請問1020 工作時熱不熱呢?
沒有ARC, 會不會不方便呢?

謝謝!
CKKeung 發表於 2010-7-13 16:26

熱就唔覺好熱, 好似冇 ONKYO D機咁熱,
而ARC方面, 因為我冇認真試過, 所以方唔方便我就冇咩意見呢.
不過, 如果真係用家來計, 當然係有好過冇啦~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 40# 小瑟

小瑟兄:
最後都係頂唔住82個靚價,怕自己玩唔夠一陣又心思思,一步到位,今天岩岩入左LX-82

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唉..可惜剛320...

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
有無師兄知LX-82 同 1020 現在咩水位?謝謝。

進階玩家

小瑟兄,多謝報告,非常有用.小弟這幾星期一直在尋找心目中的影音系統.多謝POST76的毒害,其他系統已有所計劃,但AV AMP, 小弟正苦惱如何在P記1020K和LX82中選擇, 還請小瑟兄可以不惜賜教
我計劃的系統:
Display: Panasonic V20 50"
CDP: Cyrus 8 XP d
INT AMP: Cyrus 8SE
BDP: OPPO 83
AV AMP: 待定
FS: Linn Majik 109
CS: Klipsch C52
BS: Klipsch W24
SUB: 待定.

視聽環境:
客廳,10尺(深) X 9尺(寬);Sofa 貼牆.Back Speacker 上牆.
視聽櫃,60cm(W) x 22cm(H) x 46cm (D), 每格.不可改變尺寸.

我原計劃購置LX82,但發現如放入視聽櫃中,恐怕沒有高度散熱. 所以我想問:
1.LX82散熱是在定部,旁邊,還是後面?
2.LX82和1020K分別會很大嗎?
3.兩者之間,應該如何選擇?

謝謝,

也煩請其他Chings 分享您的想法,多謝

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1.LX82散熱是在定部,旁邊,還是後面?
主要在頂,機本身不太熱,因行CLASS D熱量低。

2.LX82和1020K分別會很大嗎?
好像火星和地球的分別

3.兩者之間,應該如何選擇?
有錢就82,但其實好唔好聲效果係需要看整體系統的,唔會話用82就一定好好聲,
但如果從自己的角度出發當然是用82比用1020來得好。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

Thanks, 鐵心心 ching

小弟是純新手一名, 這將是我第一套系統. 很多些很多chings在這的分享,讓我獲益良多. 我想問:
1.如果機頂離櫃頂只有2cm距離,足夠82散熱嗎?
2.以我計劃的其他器材,1020 和82 誰更合適?
3.贊同你的看法,器材需要全面考慮. 如我選擇1020,將兩者的差價投放在線材上. 你點看?

Many thanks

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 48# lyl223

應該無問題....
其實鐵心心師兄都解答得好好.. 有錢就82... 不過我建議師兄親身去試試就會有決定架喇..^^
3.贊同你的看法,器材需要全面考慮. 如我選擇1020,將兩者的差價投放在線材上. 你點看?
哩個方面... 要問下其實師兄喇... 因為我都係用緊cheap cheap線材...@@

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟是純新手一名, 這將是我第一套系統. 很多謝很多chings在這的分享,讓我獲益良多. 我想問:
1.如果 ...
lyl223 發表於 2010-7-24 21:32

比多少少啦,4CM啦好嗎?

我建議用82,因為1020同82真係有火星同地球的分別,這先天分別很難在其他方面補救,但如果你會用POWER AMP的話,82和1020的分別會由火星同地球的分別變成地球和月球的分別。

兩者的差價我估大約6千左右,但我相信6千線材是不可能補救到兩者差距(已經當你好識夾線同搵岩好合自己的好線)
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

進階玩家

回復 45# lyl223

苦惱如何在P記1020K和LX82中選擇

LX82  la