設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dmty

[請教] 中置聲道聲音很細

鉑金玩家

回復  bbsai

其實我覺得打心口嘅低音有好大部份係前置出的,如果十仔嘅低音同前置嘅低音連貫接得好,就會 ...
MarkMak 發表於 2010-7-14 22:26

十仔嘅低音同前置嘅低音連貫接得好,就會有一個又自然,又隱形又強勁嘅低音

假設
Subwoofer set           :120Hz
Amplifier cut-off              :120Hz

咁就可以得出
Subwoofer phase = 0 or -180 degree

(Turn off / mute subwoofer)
要連接得自然....咁即係 FL & FR 用 full band 留意 115 - 125 Hz既 SPL ,用meter量度一次..
假設得出 75dbc

(Turn on subwoofer)
跟住將 amp cut-off set 返 120Hz...咁你就用返 subwoofer volume 調到和之前既level一樣 (115-125Hz 果段)
咁就係你想要既嘢~

mak hing,
有個問題想問問你,你用Z7,用pure direct mode時,subwoofer可以用到嗎??
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

回復 51# bbsai

Z7喺pure direct mode時subwoofer仍有聲出,好奇怪,之前用Onkyo係唔會
Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

鉑金玩家

回復  bbsai

Z7喺pure direct mode時subwoofer仍有聲出,好奇怪,之前用Onkyo係唔會 ...
MarkMak 發表於 2010-7-15 22:55

明白~~

Thx~

其實咁既情況值得開心先啱~
若果係咁...Denon & YAMAHA 都好善用隻 subwoofer...
佢預你玩 pure direct mode 2.1
只需要在cut-off freq. set 返相同音量...就可以補償前置低頻不足...

其實 Transformer2,係一隻不錯的測試碟...
可以用人聲去做 reference, 當你調較適合volume聽到人聲,會發覺 Optimus 聲音會大dd,跟住再留意最爆炸場面,若果調較好,應該爆炸場面低音位唔會over.(真係剛剛好唔over果隻)

有少少補充...
其實center speaker level 同 subwoofer level 相差太大...
會另各聲道無咁埋身...有時會另後置細聲咗...要額外加大後置 level....
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

回復 51# bbsai

要連接得自然....咁即係 FL & FR 用 full band 留意 115 - 125 Hz既 SPL ,用meter量度一次..
假設得出 75dbc

諗緊係唔係用晒5聲道試好D呢
Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好似好多人都遇過...mak hing~

subwoofer level 過多.. set 得太勁...
無錯係可以令你睇碟時 ...
bbsai 發表於 2010-7-14 19:32

所以bbsai兄的方法我用唔到
因為我本身set到隻sub-woofer好細聲(同其他channel一樣)
而中置大2-3dB, 不過set大O左中置之後
前置會無咁闊.....

鉑金玩家

回復  bbsai

要連接得自然....咁即係 FL & FR 用 full band 留意 115 - 125 ...
MarkMak 發表於 2010-7-16 22:51

其實你可以試 turn off 後置量度SPL一次,之後再turn on 量一次...
我諗相差dd...

我自己量時只開(C,FL,FR)
AV Equips.
5. x RB-61
1. x DD-10

鉑金玩家

所以bbsai兄的方法我用唔到
因為我本身set到隻sub-woofer好細聲(同其他channel一樣)
而中置大2-3dB, 不 ...
chhanthony 發表於 2010-7-16 22:58

1.首先我會 set C同FL誤差,入去onkyo (speaker level)一頁,speaker level 由(-12 to +12),我會定"0"俾中置做reference level,跟住就試吓FL用"0",聽聽聲音誤差係咪最少,若果C同FL距離長(指橫向),咁FL就較大一格(+0.5),不斷細心去聽,去tune,
最終會得出

FL=0
C =0

咁FR就係"0"

2.後置就用之前講過既方法,用 Hi-Vi DVD 飛機前後飛過既一段,用turn down volume方法去聽,直到你feel唔到前面同後面既聲,我試過turn down到12先聽唔到(0.5to99.5).
最終會得出
SL=SR=-0.5
若果發現後置音量有誤差,只tune後置level,前置音量就做reference.

當完成後,最基本 5ch. set 好了.

3.最後set subwoofer(0.1)

假設5ch.係75dbc,咁就得出...
subwoofer 係79dbc
有 +4dbc 誤差( +4dbc = +10db )

subwoofer level(amp.) + subwoofer volume(external) = 79dbc

咁為咗簡化concept....我就會set subwoofer level 定為"0"

FL  =0
FR  =0
C   =0
SL  =-0.5
SR  =-0.5
Sub = 0 (同中置 level一樣)

目的只用subwoofer volume去達到79dbc.
tune subwoofer 要留意返 phase, cut-off freq 同埋測試碟,因為tune subwoofer,一定要用有LFE聲道既碟去量度.

試吓咁樣幫唔幫到你啦~

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chhanthony + 2 感激分享, 值得一試

查看全部評分

AV Equips.
5. x RB-61
1. x DD-10

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

1.首先我會 set C同FL誤差,入去onkyo (speaker level)一頁,speaker level 由(-12 to +12),我會定"0"俾中 ...
bbsai 發表於 2010-7-17 08:33

有少少同我之前個方法相似
我之前係將中置set"0" 同音壓計睇下中置出幾多dB, 以我嚟講一般係84dB
之後將所有channel校到84dB(包括sub-woofer)
本來呢個setting真係做到好平衡,
包圍感好好, 但好多朋友上過嚟都覺得中罝人聲唔夠
所以後來我再將中置加大2-3dB
的確人聲出O左但trade off嘅係前置嘅音效少O左
例如之前睇007有一段係好明顯會聽到有部警車O係左面嚟(有幾次我以為真係我屋企出面有警車經過)
但家下會比中置嘅聲coverO左, 要好留心先可以聽到
而中置人聲唔夠嘅問題就無O左....

另外, 之前亦試過bbsai兄嘅直昇機較法, 的確幾好
不過我發現有少少疑問, 當Master Volume(即係電嘅輸入)減衰時(特別係減到好少時),
佢對每channel嘅gain(增益)係唔係線性

鉑金玩家

有少少同我之前個方法相似
我之前係將中置set"0" 同音壓計睇下中置出幾多dB, 以我嚟講一般係84dB
之後將 ...
chhanthony 發表於 2010-7-17 09:47

無get錯意思啦,若果好似我既情況,由於五隻speakers用相同型號,電阻值和其他特性都一樣,包括線都一樣,只係cable長度有分別, cable length (FL=FR=C),(SL=SC),所以當提升或衰減volume,各speaker特性會好接近.在特性上我相信應該係non-linear(db與電壓既關係)
AV Equips.
5. x RB-61
1. x DD-10

鉑金玩家

可以試吓lee個設定(for 5ch.)

20        = +6 (Bass)
63        = 0
160        = -3
400        = -5
1.0k        = -5
2.5k        = -6
6.3k        = -3
16k        = -4
20k        = -1 (Treble)
AV Equips.
5. x RB-61
1. x DD-10