設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] MTV接收是否較弱&會否對影音器材較多干擾(奇蹟地得左)

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上星期係度問左D師兄, 結果我就當日入左部MTV 3600D去取代部Sony STB,
諗住好啦, 可以錄下高清台比老細睇. 不過問題再嚟(宜家都比老細話緊,買部甘既
野仲嘜)........鞋..........我都唔知部機仲嘜, 究竟問題出係邊呢?

1). 收到11個台, 星期六晚仲好地地, 可以睇晒甘多個台, 但星期日就睇唔到TVB & ATV...標清台(話訊號弱喎),
高清台就冇事, 點解會甘架, 請問有什麼方法解決呢? 頂.........我部Sony STB 用左兩年都未試過甘.

2). 都係大問題, 部MTV係用HDMI 線駁去部AV amp度再上電視, 平時睇電視就一定開amp,
宜家問題係當我開晒TV, MTV, AV amp & power amp時, spk 會聽到好細DD聲及pop pop聲(將av amp 聲量較到0,
基至開住聲都察覺到pop pop聲)以前都係甘駁(用Sony STB)都未甘發生過. 最奇怪係我熄左部AV amp(即係
power amp理應會自動off 因用12V triggle駁, 而MTV係仍on緊), D spk 都仍然聽到呢D聲, 而且部power amp會
自動on 返. 當我將部MTV 用remote off左佢甘先至會冇左D聲, 不過部power amp 仍會係on 左. 次次都係甘, 要先
off 左部MTV才可以off AV amp.究竟係唔係部MTV有問題呢? (平時我唔會off左部高清盒)

煩請各師兄幫忙解答, 究竟係唔係部MTV有問題呢?

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇師兄都發生過我所講既情況呀.
唔知你地點去解決呢.
我試過只用HDMI出畫面唔出聲, 但都唔得.

tks.

M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

有說MTV要比較強訊號先收到
試下轉個靚d既wall plate睇下有無改善

2萬

黑鑽玩家

終於都解決晒所有野啦. 1) 接收問題---由於先前係天線先入DVD recorder > MTV > AV amp > TV
而家調轉個次序,即是天線先入MTV > DVD recorder > AV amp > TV, 現在所有台都睇到.
(昨晚再睇manual, 都suggest 先入MTV 再駁其他機)

2) pop pop & dd聲, 相信係部MTV干擾部power amp, 令部power amp自動開機.
甘我就試將部MTV搬離開部power amp, 甘就解決左啦.唔會再係spk聽到其他怪聲,
宜家部MTV可長開,唔使煩.

(第2點都仲係唔得)

一天光晒,先前仲擔心緊要唔要換過部MTV(要係十日內).
不過講真,部MTV真係要較強信號先得,且佢既干擾都幾大下.

2萬

黑鑽玩家

有說MTV要比較強訊號先收到
試下轉個靚d既wall plate睇下有無改善
cosworth01hk 發表於 2010-8-27 12:48

多謝師兄意見.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 5# ricoy288

師兄, 我情況同你第一個情況差唔多.. 不過我本身哩到訊號比較弱..
有時會收晒11個台... 但係大部份時間都收唔到原本果4個台...
反而用Olieva (唔知有無串錯), 就可以睇到晒...
我仲要係牆插直出去MTV都係唔得... 攪到我買貴機反而睇唔晒d台.... 唉...

2萬

黑鑽玩家

回復  ricoy288

師兄, 我情況同你第一個情況差唔多.. 不過我本身哩到訊號比較弱..
有時會收晒11個 ...
eddy310 發表於 2010-8-28 01:47

我見有師兄話加放大器有幫助,你可試試.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# ricoy288

試過晒d放加器, 減頻器... 乜都唔得...

2萬

黑鑽玩家

回復  ricoy288

試過晒d放加器, 減頻器... 乜都唔得...
eddy310 發表於 2010-8-28 02:28

甘就真係冇計,室內天線有冇試過,不過冇理由室內天線勁過公共天線呀.

進階玩家

小小分享 (in fact, my bitter experience) :

1. ensure 天線接線要有基本質素 (e.g. RG-6 規格, 或更佳的), 香雞白色塑膠頭天線唔留得。

2. 天線用 splitter 會好得多, 不 advise 機過機串燒。

3. 我房內的 MTV-5000 隨意放在 TV 下, 起初 TV 自己 analog 接收睇 Channel 1-4 時會因 MTV power ON 而出現 noise 雜訊 (數碼接收 channel 81 - 85 etc 則冇事), 後來換咗 hdmi 線 (普通 Belden 有 shielding) 就解決了, 干擾似乎不是由 MTV 機身引致。