設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 入左兩條SOUND FROM HEAVEN喇叭線,有野請教

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

岩岩搋完屋,早排換左LX82,有個老喇叭PARADIGM,咁搬屋個陣見條原本用開的唔知不鬼喇叭線(好硬身的),
裝修C父幫我地拉左D入牆線,係D我估最平的金銀潤.好勒搬好駁返兩個喇叭.嘩,D聲薄到嚇死人,直情好似有氣無力咁,
以前舊屋-15DB已經好大聲,而家幾乎-4DB都好空D聲,直情好似軟腳蟹咁.
第一次完全FEEL到完來喇叭線個影響咁大.拿拿林去入返兩條喇叭線,由於LX82薄聲,聽呢度D C兄講要厚聲最好用銅線,
咁我最後入左兩條SOUND FROM HEAVEN的(勁肉赤,未買過咁貴喇叭線).
返來一駁返,D聲響返好多,力水出返哂黎,連分析力,層次感都好左好多.
不過有D唔知點解,D中高音好響,重有D刺耳,D底音強左好多,但重好似強過籠....
有無有經驗的C兄可以教我點樣TUNE下條線...
個PARADIGM原本應該厚暖,而且軟的D聲,而家剛性左好多...
死...一陣可能又比女友話勒...嗚嗚...

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

喇叭線都要煲佢一排呀!仲有你有冇調教番個音壓先!

進階玩家

煲一排會有乜唔同架?
同埋,請問可唔可以請教下點樣校過個音壓架...

喇叭線都要煲佢一排呀!仲有你有冇調教番個音壓先!
KING 發表於 2010-9-15 21:15

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

即係你講既 db 加減番去正常音壓,至於咩係正常就要你自己平時聽開既音壓啦!

進階玩家

謝謝,有一樣野我想攪明白好耐,唔知可唔可以指教下.
係SPEAKER SETUP度,咪可以較每個喇叭+-幾多DB?
呢度教,同係個VOLUME度較幾大DB有無唔同架?

即係你講既 db 加減番去正常音壓,至於咩係正常就要你自己平時聽開既音壓啦! ...
KING 發表於 2010-9-15 21:22

3萬

鑽石玩家

梗係可以啦!隻隻喇叭都可以較db +-既!
係AMP既主Volume較大音量係較大整體音量!並唔係個別喇叭調較!

專業玩家

隆一哥哥

76 榮譽VIP勲章

有無用 burn in cd ar....

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

喇叭線都要煲佢呀

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 8# dickyball

玩音響,乜鬼都要煲架啦........

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復  dickyball

玩音響,乜鬼都要煲架啦........
fuman0123 發表於 2010-9-16 07:58

音響架都要煲
深夜影院2020
TV   - Pan記 65HZ1000
HP  - Sennheiser RS 175
MP - 魅視 M9702 V3+