設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: LineageII

[投影機/幕] 今日試左條平價 1.4 HDMI 線

專業玩家

隆一哥哥

76 榮譽VIP勲章

個樣咁似條是非蛇嘅?
plnl88 發表於 2010-9-28 19:35

5 似 啦............

1萬

鉑金玩家

無錢交管理費,六合彩都無錢買

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

個樣咁似條是非蛇嘅?
plnl88 發表於 2010-9-28 19:35

果條青竹蛇、呢條烏蛇蛇・

專業玩家

隆一哥哥

76 榮譽VIP勲章

果條青竹蛇、呢條烏蛇蛇・
sunny 發表於 2010-9-28 21:40

烏蛇蛇・..........

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

快快REPORT..

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

1.3同1.4只係制式既問題, 同汁數好唔好冇直接既關係, 不過頻寬就一定係大左, 但唔代表一定靚的, 不過呢條線如果賣 3百幾, 其本上都貴過BJC, 咁佢好過BJC係應份的呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

1.3同1.4只係制式既問題, 同汁數好唔好冇直接既關係, 不過頻寬就一定係大左, 但唔代表一定靚的, 不過呢條線 ...
小瑟 發表於 2010-9-28 22:15

小瑟大王,奇怪的是:淘寶貨式比較,1.4a 畫質多數 KO d 1.3b。尤其 d 含銀線。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

含銀hdmi線 I've got one Techlink XS cable.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果係百記既 AR , 呢個牌子並唔係音響界果個AR牌子 . 我買TV百記都有送左二條比我 , 門面標價一條 4百幾(機頂盒用緊) , 一條 8百幾(未開,蛋形盒) ,要畫面靚我覺得有含銀成份會比較重要 . 相比係一年前既AR , 佢而家就好左D , 起碼無咁易瓜 (早一年佢又係送AR , 用三個月就死一條). 但如果要比幾百蚊買 , 我會選擇買條 AQ 入門線都係 4百幾蚊 , 或者識得上網訂線就 QED , SUPRA 都不錯 . 你唔用 ARC回傳 ,基本1.3 HDMI都夠用 .  如搵到二手 SUPRA HDMI , 入條玩下都OK的 , 日本HIVI書都係常用呢隻牌子 .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

星級玩家

如果用係4X吋左右既LCD度,2M上下既HDMI線畫質應該睇唔到什麼質素上既差異,見到既分別都係因為線材材質上引起色彩風格上既差異較多,即係有某線睇上去顏色深D,有D顏色淺D..... ....但顏色深淺,其實同畫質無什麼直接關係....

好多時候,因為睇慣左舊線色彩,新線一插上去,發覺色彩有些唔同左,因為視覺上的新鮮感關係,會第一個感覺是覺得新好過舊.....

可以試下,用一段時間新線,又插番舊線上去.....睇睇有乜感覺~~

我自己覺得如果唔係用在投影,又唔係X米咁長既話,用在50吋以下TV,其實唔駛試咁多HDMI線....

進階玩家

回復 7# LineageII

I see one in Tai Po, selling at something below 200, and they have 10% off as well... so may be less than 180...