設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 視聽環境,器材擺位比器材平貴重要, 你同意嗎?

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小第新屋訂傢私果時, 主要以老細, 美觀, 筆直同煩買咩器材為首要考慮因素, 冇考慮到視聽環境,音響器材擺位既重要性,  結果依家對喇叭放得太窄, 太低, 令到睇戲聽歌聲音明顯沈左落底   

之前天花起水泡,  要 cfu 再鏟底油過, 套機就放左入bedroom 聽住歌先, 係bedroom 雖然地方細細, 對喇叭剛好左右對正我對耳 (唔計高低,放係床頭床尾, 個人打斜訓係床到), 俾我發現左, 原來咁樣放聽歌係最正既 (個人認為) , 把人聲係正正你頭頂 ,腦海浮出黎, 而樂器係左右互相敲出, 個感覺就好似你用EARPHONE, 不過個空間感, 層次感無限放大,所以小第認為聽歌喇叭對正耳仔左右係最正

依家套機放番出廳, 發覺真係差好遠, 所以開個post 大家討論下, 不如試下將自己對喇叭放唔同位置, 可能有驚喜

(個人感覺, 唔係d 咩專業意見, 有錯唔好打面 .....suddenly 好似好認真咁.. ...因為今晚一個人冇咩做, 坐定定聽歌仔上76)
想影音分家, 老細先同我分家

高級玩家

錢唔係問題既情況下,
視聽空間,環境應是最優先考慮

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 2# stephen915

相反其實係想point out 有冇錢, d 機平定貴唔係首要考慮
冇好既視聽環境,器材擺位, 幾有錢, 幾貴都得物冇所用

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果錢唔係問題既話,咁即係咩問題都冇啦!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄你仲未定做對腳架咩!

星級玩家

回復 5# KING

未呀, 老細唔批呀 , 不過會做多一層, 前置中置會放高一層, 應該好d
仲多一格俾我放 int amp / cdp

星級玩家

回復 4# avlam

我都想有錢,  不過唔好下下都講錢啦.........
有錢係咩都買到, 不過唔係玩音響, 係買音響ma

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實擺位同空間處理(即吸音)係靚聲基本原素……!
小弟係生手…………有錯勿打頭

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

你不如起個草圖出黎,同老細相量吓,大家取個共識先!
你有你既標準佢有佢既要求,大家law平衡先可解決到!

星級玩家

其實擺位同空間處理(即吸音)係靚聲基本原素……!
小弟係生手…………有錯勿打頭 ...
fuman0123 發表於 2010-10-28 23:59

totally agree 擺位同空間處理, ..有錢當然買貴野好, 間屋大d 好, 不過冇錢就要自己諗計點放好

totally NOT agree    ===> 小弟係生手