設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 菜鳥試聽KEF新Q系

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前日參加了某週刊舉辦的KEF新Q系試聽會, 感覺唔錯, 試了以下幾段
1. Toy Story 3開場 - 火車D聲好勁, 人聲都好清, 爆炸好震撼, 不過由於我未睇過toy story 3, 唔知道同其他爭幾遠...因為我覺得幾種聲一齊嗰時唔係咁分得開, 反應幾快, 唔同聲效都出到
2. iron man 2 賽車 - 聲效做得幾好, feel 到background賽車聲
3. 精武風雲陳真開場- 呢段最impress, 子彈橫飛效果完全做到, 亦聽得出清楚子彈方向性, 爆炸聲清晰震撼 (個source係True HD7.1聲軌, 喇叭發揮好好)
4. 通天奇兵 (直升機被擊落) - 都係sell 震撼力, 定位清楚
5. 林子祥演唱會DVD (24/96) - 唔記得聽邊首歌, 首歌有好多樂器solo, 算幾好, 不過始終係慢歌, 唔知道佢喺快歌音樂方面做成點
6. 麥當娜演唱會 (Don't cry for me Argentina) - 今次個場比林子祥大好多, 氣氛幾好, 不過同樣係慢歌

感覺:
聲效幾得, 反應幾好, 演唱會亦可, 算係比較平均嘅喇叭
不過我係classical 迷, 唔知今次佢表現會點, 相信都唔會太差 (之前喺friend 屋企試iQ10就認真麻麻)
試機無安排純音樂嘅CD, 不過如果只係攞黎聽演唱會, 都係想要個氣氛, Q系應該交到貨

試機器材 (菜鳥實左認唔到咁多器材...)
Denon 4311
preamp
2隻8" 拾仔
唔知係Q700定Q900前置
後置應該係Q700
中置唔肯定, 似係Q600c, 勁大隻
仲有兩隻唔知乜組成7.1

P.S. 以上只係個人觀點, 不喜勿插

評分

參與人數 3威望 +18 金錢 +10 收起 理由
rasheed + 3
rlwk2009 + 5
鐵心心 + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

我都有參加到, 聽尾個場.

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇試CD??

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

有冇試CD??
鐵心心 發表於 2010-11-22 16:52

佢隻林子祥有 DTS 5.1 24bit/96khz, 應該算接近; 不過林子祥D歌不嬲都好雄厚, 而且節奏都幾慢下
而且主持人提到 "以呢個價位, 有D喇叭睇戲得, 聽歌唔掂; 有D就聽歌得, 但睇戲唔爆得; Q系列算表現平均, 算係性價比較高嘅喇叭"

我諗如果真係攞隻CD出黎聽, 可能會趕客...話晒呢次試聽係同KEF夾份搞, 無理由自曝其短

鑽石玩家

小弟都有去,頭場最尾行嗰個;但係始終唔係好明嗰啲似單元但又唔係嘅擴散器有咩用
TV:Samsung QN900B 85;UDP:OPPO BDP203;AV Amp:Pioneer SC-LX59;Amp:McIntosh C47+MC302;CDP & Streamer:Esoteric K-05+N-01;Spk:B&W 804D3+HTM61;+686;Sub:Sunfire HRS-12;Turntable:Acoustic Solid 111 Metal

鑽石玩家

回復 4# spadeace

由於有十仔幫手,始終試唔到呢代低頻有無改善
TV:Samsung QN900B 85;UDP:OPPO BDP203;AV Amp:Pioneer SC-LX59;Amp:McIntosh C47+MC302;CDP & Streamer:Esoteric K-05+N-01;Spk:B&W 804D3+HTM61;+686;Sub:Sunfire HRS-12;Turntable:Acoustic Solid 111 Metal

星級玩家

回復  spadeace

由於有十仔幫手,始終試唔到呢代低頻有無改善
ghostkam 發表於 2010-11-22 19:25

之前嗰代嘅低頻唔多掂?

鑽石玩家

回復 7# spadeace

我講IQ,高音幾清脆,但低頻個人認為略欠力水;不過睇戲有+仔幫都可以...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

其實試av 唔需要試純cd....演唱會氣氛好把聲幾靚已經過關...主力應該放係睇戲..如果唔係應該set 一套2ch
同價位av system 冇可能比2ch 聽cd 出色...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我本打算買新傑士,E家又要諗下