設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 大佬John

[情報/開盒] 今日去富聯買左D料準備複件

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

拎晒D HGUC出黎, 揀有用既手掌, 方掌黎講 ReGz, Unicorn, Nu既款係一樣, 但係Nu既大少少, GP03同吉姆既平掌又唔太自然, 最後用晒Unicorn既黎複, 不過未有拳頭, 要等買GM Custom先..
圓掌黎講, 存貨之中得Assshimar同雅典那宮殿有拳頭, 但係掌心唔係自護既Y字掌紋, 最後醒起EX-鬥狼有拳頭, 唯一一個自護拳, 只得左手. 仲係搵唔到Sazabi Size既拳頭。 Zaku Grand war set既開掌手指太幼, out. 京寶凡, 梅力沙, Zaku F2, Fz都有幾種開掌, 京寶同F2好似係一樣, 梅力沙果隻最detail, Bandai要分兩part黎啤, 但係唔係自護掌紋, 通用性黎睇, 又out. 最後揀左京寶.. 仲有Gelgoog Marine既肥開掌複俾大魔用.

最首先要複返RG 78個膝頭.. 太貪心塞左太多手掌落去(下面就知)

吹氣泡.. 之前氣壓唔穩原來唔係個泵有事, 又唔係水隔, 竟然係支筆, 唔知點解氣壓跌到零, 拆果條lever出黎洗完好返晒..

等左成晚都未乾, 溝矽膠既比例同原子灰一樣, 100:3, 唔通溝錯左..係就大獲有排洗..最後拎去窗邊暖下, 唔駛一個鐘變固體....溫度真係好大影響, 之後既模都係放o係電腦隻牛上高等
呢舊黏土幾正, 一D都唔黐, D摺紋一推就平

倒埋B模, 軟淋淋, 好鹹濕
郡氏塊紅色底板唔直, 搞到D藍色圍邊歪晒, 千其咪買

呢part失敗在倒入口擋住左疏氣口, 因為果兩條牙簽係後來先加, 當時未發覺有個U字位一定要出氣先倒到...

手掌全部都冇向上既死角, 仲以為好醒..

o係最底介條坑打通晒每隻手掌

倒既時侯就1,2,3,4順住倒, 第五個走氣
準備倒, 好緊張

手震震, 搞成咁. 仲有D溝唔勻. 好彩溝唔勻既料o係杯底, 冇影響到件

好多flash, 手掌有一半唔用得, 最欠脹既係, 唔用得既位唔係無cast料到, 不過係中空...(左上角), 如果有真空吸, 呢個模相信可用的

修改之後再倒, 不過都係唔OK, 另一個模開發中, 今次分開黎倒
RG個膝頭就OK, 只係分模線厚左少少. 所有detail都o係度. 好過之前用自由樹脂好多
搞完矽膠得返半罐

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

超級專業...欽敬

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 12# dragonyam

這是失敗分享...

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

回復  dragonyam

這是失敗分享...
大佬John 發表於 2011-1-23 20:59

No啦...大佬John最難得係嗰種精神,心機,藝力,佩服...

專業玩家

加油,加油!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

實左上次用jk出黎飲野已經講過一次

我相信你上網學d 日本仔做法,因為我上youTube睇都係咁教,
但如果你問我,我就唔會叫你用噴筆,因為你D parts咁細...多Q餘.....
我第一件複件都冇噴過氣。

你哩個方法用真空箱就得,
教學果d part大大舊哩個方法係work.....
但你d parts太細,由上面倒cast下面會走唔到氣,所以你試幾多次都一定失敗。
有板你睇你又唔睇,實左激心,下次唔鬼提你,自己去我blog睇啦...

三潮玩家

試過幾次, 慢慢倒落去再用牙簽了下佢好過用噴筆...但係噴筆真係可以巢起晒個底D矽膠, 摩西分紅海咁
你blog我有刨過晒
最理想就係從下推上去, 不過上面要用多好多Cast料先可以將D料推晒上頂, 理論上灌落同推上既質量比例係1:1, 即係消耗比實際使用多出一倍..
我呢D計縮數既人, 代價係失敗一次, 不過最怕小數長計..諗緊一個方法要倒入同排出都可以用黎成形, 可能係再失敗多次先放棄呢個諗頭..
上灌我係差在倒入口隔離冇開一個氣孔, 我第一個模就漏左呢樣

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

試過幾次, 慢慢倒落去再用牙簽了下佢好過用噴筆...但係噴筆真係可以巢起晒個底D矽膠, 摩西分紅海咁
你blog ...
大佬John 發表於 2011-1-24 15:44

噴筆仍然都唔覺有咩用,因為主要係模同件之間唔可以出現氣孔,其他地方可以不埋....
你條縮數,睇你玩得幾多次.....。
唔同cast有唔同硬化時間,睇你到時點計。

三潮玩家

成功左喇...

一開完B模整爛左一度, 用AA膠黐返 XD

今次冇預先種Runner入去, 太粗喇, 後尾先介上去好過

開槍手指要堆高一塊, 其實唔推都得, 不過難D走氣, 用呢個方法甚至可以整到Under gate...超得閒既話

今次個模冇問題, 不過Runner設計上唔係一takeOK, 試左三次, 倒入位都改過. 圖中打左藍色交叉. 混合左上灌 &下灌兩種方法, 上灌既要訣係:倒入口唔好o係最高點, 因為最高位留黎開氣孔, 即係灌入口要比氣孔低少少.圖中出氣口o係ball joint度, 注入口就o係手腕..

一地屍骸, 頭一次倒就係runner設計有盲點, 但係之後check過無問題既模, 都硬係會有一D位倒唔到, 有晒四隻手指, 硬係好似刺客咁少左隻無名指...

最後係拍爽身粉入去, 唔知係咪有效定係撞彩, 一打開見到呢個畫面, 超滿足.

走氣口好細, 仲好少flash, 表面半光澤好似象牙筷子

RG RX78膝頭, 右邊件係前晚整, 用同一個模, 今日cast既少好多flash, 分別係夾住個模果塊木板cut細左, 只係頂住中間就夠

Cast料整到好頭暈, 等過完年買HGUC Sinanju同GM Custom 再開模複拳頭...

進階玩家