設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rchan0901

[AV擴音機] 2067定LX73 (終於買左73啦)

鉑金玩家

ching, 當然2067同lx83都好正啦, 規格上兩部機都有兩粒dsp, 而lx83更有icepower, 可是唔知點解, pioneer仍未可加amp真正同時出9.1, 而y記就可以了, 雖然我家地方細, 9.1對我來說是遙不可及, 但心理上總是有這function好過無呢, 反正無真9.1, 所以才考慮次一級的lx73呢, 當然我都好欣賞lx73的表現呢 (其實我只是在阿二試過lx73呢).
Raymond

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 21# rchan0901

上多次阿二,再去通利,用自己耳仔收貨,睇下邊隻聲底啱自己口味(其實雨部都非常正)!至於 9.1,若師兄無打算同時玩 SB加 FP 就不用理會!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching, 當然2067同lx83都好正啦, 規格上兩部機都有兩粒dsp, 而lx83更有icepower, 可是唔知點解, pioneer仍 ...
rchan0901 發表於 2011-2-15 08:28

講過好多次, 73/83 可加 amp 出 9.1......
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

鉑金玩家

yuppi兄, 我當然記得你之前講過lx73/lx83加amp可出9.1, 而阿二的sale都話過可出9.1, 但唔知點解, 我從av雙x見內文都話lx83只可出FH或SB, 內文無提及加amp出9.1, 連pioneer download的中文說明書都無教加amp出9.1, 只有有關同時接駁所有9.1隻speaker的方法, 而字眼上都是FH/SB, 所以我都好困惑呢!
請問ching你有無試到加amp出9.1呢, 真的感謝你的意見呢.
Raymond

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

yuppi兄, 我當然記得你之前講過lx73/lx83加amp可出9.1, 而阿二的sale都話過可出9.1, 但唔知點解, 我從av雙x ...
rchan0901 發表於 2011-2-15 09:22

Please check the photo in Pioneer Web Site: 9.1 Pre out

83 背面

83 背面
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

高級玩家

可以反過來諗, 既然你而家用緊既喇叭唔係咁好.....咁, 不如你諗吓, 如果你換左 amp 後, 你會唔會換
喇叭呢 ? 如果會, 咁換咩喇叭呢 ? 因為喇叭又要夾 amp....所以, 可以所呢方面著手....諗吓, 你要咩喇叭, 然後睇吓邊部 amp 夾 d !!

咁如果唔換住...咁其實那一部 amp 對你來講, 分別都不太大!

最後, 如果真係要 2 選 1, 以你個 case, 我覺得 lx83 會適合 d.....因為小弟覺得 yamaha dsp 做 surround 包圍感強, 睇戲就 very nice...但係你又唔係主打 movie, 咁就 lx83 啦....

至少買左之後, 用來做咩都好...應該都唔會覺得唔夠 !!

鉑金玩家

多謝兩位ching意見, 我估短期內都唔換speaker住了, 但我剛剛學人買了部2手ROTEL RB06 stereo (70wx2) 後級, 原先用來試下加在現在的denon 2105聽下, 之後如換2067或lx73就當後級加在front speaker用, 但如我換lx83, 咁應該唔會用到部後級, 咁會唔會浪費了部 powered amp呢?
Raymond

1萬

鑽石玩家

多謝兩位ching意見, 我估短期內都唔換speaker住了, 但我剛剛學人買了部2手ROTEL RB06 stereo (70wx2) 後級, ...
rchan0901 發表於 2011-2-15 14:55

換lx83,當後級加在front speaker用
千其吾好迷信..
75-X9500G

星級玩家

小弟係二奶度試過73同2067,也在通利試過2067.
簡單D講如果你係打機和睇戲為主就73吧.
73的分析力比2067強好多,速度快好多.就算2067開埋DSP都係73好聲D.
係通利試2067在無得比較之下.算係满意.但係去到二奶度就差幾層樓咁高.
應該係通利間房過細,但係二奶度就真係成個廳咁大,個2067好似冇食奶咁,冇哂力.
我覺得你應該再去試聽真D,二奶D人都好NlCE的

鉑金玩家

多謝ching你的寶貴意見, 我之前都在阿二試聽過用lx73睇變形kingkong一段, d聲好有力好正, 直升機在頭頂過, 但就未試過2067, 因為自己無幫襯, 唔好意思叫人試咁多野俾我呢.

所以咁耐以來都在這裡請教咁多位ching的意見, 當然自己聽好緊要, 但更想參考你們的經驗呢.多謝.
Raymond