設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chakat

[請教] 駁DAC的問題。。。沙沙聲點算(求助中)

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chakat Ching ,
聽聽上面位 Ching 講 ,
試吓將 AV AMP 同 2-CH AMP 插 2個 唔同 SOCKET !

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我同師兄大致一樣駁法, 但冇呢個問題
昨日亦取了dac100
不同之處係我唔係用int.amp, 用pre+power
有冇試過d線/interconnect , 係咪一樣情況?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 11# KUNGKUNG

According to Pioneer operation book, digital source may cause interference when they are plugged into same power source as AV Amp.  Try to seperate the power source of AV Amp from those of digital source(s) (may be Int Amp as well).  Give it a trial for each or all digital source/Int Amp.

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KUNGKUNG

According to Pioneer operation book, digital source may cause interference when the ...
bauhinia2304 發表於 2011-3-13 14:25

經過反覆多次測試之後(分開了兩個電源輸入),我覺得問題出自505U個main in 部份,因為即使我只用兩個插頭,只要在部Dac100有電到的時候是插著部SR7002個Pre-out就會沙沙聲,神奇在部AV-amp可以冇電到的,只要RCA頭一連接就沙沙聲,而且部505U個指針是會向右揮動的,各位高人,我對電器一D都唔識。。。請問會是甚麼問題呢?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

經過反覆多次測試之後(分開了兩個電源輸入),我覺得問題出自505U個main in 部份,因為即使我只用兩個插 ...
chakat 發表於 2011-3-13 14:53

最好問朋友借另一台附7.1 PRe Out AV Amp試試,如無事就係台AV Amp就問題。

如仍有就揾Luxman搞搞台505u哩,有可能份Seperate線路版出問題。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

新仔玩家

最好問朋友借另一台附7.1 PRe Out AV Amp試試,如無事就係台AV Amp就問題。

如仍有就揾Luxman搞搞台505u ...
Big_McIn 發表於 2011-3-13 15:10

Luxman是新買的該唔關事吧 現在只好暫時駁個pre-out到Luxman個input頂注先。。。點算好。。。Main-in同部DAC勢不兩立!?

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Luxman是新買的該唔關事吧 現在只好暫時駁個pre-out到Luxman個input頂注先。。。點算好。。。Ma ...
chakat 發表於 2011-3-13 15:45

平心靜氣分析一吓,

1. 沙沙聲和Ground Loop Hum嗚嗚聲不同,可能是Atoll DAC 100發出的電流噪音。

2. Luxman 505u已棄用Phyical Jumpers將Pre Out和Main In相連,內部利用電子設計將Pre Out和Main In 來connect和disconnect。

3. 在Seperate mode裡,Pre Out和Main In是否100% open,設計師才知,現在就有噪音走入。

4. 現在可做就是借來另一品牌的AV Amp和DAC,做一個測驗,找出真締。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

新仔玩家

平心靜氣分析一吓,

1. 沙沙聲和Ground Loop Hum嗚嗚聲不同,可能是Atoll DAC 100發出的電流噪音。

2.  ...
Big_McIn 發表於 2011-3-14 13:04

Ground Loop Hum不是沙沙聲的嗎?因為有師兄話叫我抜走地線試下,但我又怕一不小心會燒fuse.......但按師兄所言,是否不會關Ground事呢?
我也覺得可能是部DAC的電流聲。。。但這部DAC近日也彼多人買,若有以上問題,總不會得我一個遇到吧!?又是否和電線有關呢?Luxman也很多師兄用啊!有冇師兄玩AV﹣amp時有問題呢?

新仔玩家

回復 18# chakat

試完再試,足足搞了成個星期,最終打了去問Luxman的維修部....反覆再試,最終用了我最不想試的方法,才可以令部機唔再沙﹣﹣﹣﹣飛走地線(Ground),按該名師博所述,因為Luxman本身是冇地線的,而部AVamp又係冇的,他說日本設計多數不會設有地線,所以可能部ATOLL的GROUND走了落部Luxman裡,引致電聲沙沙,所以提議我在13A插頭引條地線落機身,但太複習了,聽了多遍都唔明點做到在插頭接地線到機身。。。。。最後只好自已試下把13A頭的地線用電線膠紙封著,再把插頭插回拖版,的確不再有雜聲了,問題好似解決,但心中又滿是不安,一來若部DAC冇地線,會否很容易走電,對家人好似沒有保障咁。。。又怕會有很多靜電留在機身。。。
現在想問下各方師兄。。。我的個案大家點睇呢?不接地線危險嗎?若最終問題源自Ground,有沒有其它方法解決呢?:painful::painful:請教教小弟!!!!!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 19# chakat

照計505u已接地, 應該dac亦可接地