設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[超低音線] 超低音線之新手見解

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟初玩家庭影院, 對超低音線有以下愚見

由於家貧, 寒舍玩機既地方只有120尺
放入2隻M&K MX-5000, 一直都調不好
線材既配搭分別用過QED signature 兩條同Wireworld Oasis 6兩條

一直配以SVS AS-EQ1作調較, 可惜功力不夠, 總是調不好
早陣子得高人指點, 留下本人認為是最好聲既設定

反覆聆了多次, 以高人既設定為目標重新換入QED signature及Wireworld Oasis 6各一再作調較
小弟用既M&K MX-5000對線材既轉變十分敏感
QED signature低頻實淨快速冇拖尾, 可惜潛不深
Wireworld Oasis 6潛得深但又唔夠快

而家各取其一, 效果很平衡很滿意

新手玩左幾條線得出以下愚見
係forum見好多人強力推介WW O6, 但本人新手試過呢條線低頻量會推得很深很重力, 在我寒舍推到通屋奇應
QED signature低頻快但潛不深, 用晒2條又唔夠氣氛, 冇左最低果下
真係要試過先知邊條岩自己個環境同十仔兩隻, 不應盡信WW O6是最好, 其實我相信唔係好多十仔可以俾條WW O6潛到咁深
QED signature亦唔係好多人講到咁不濟, 快聲大力係佢既優點

另外我亦試過係威記1000ultra上試過WW O6/QED SIGN/AQ SUB-1, 唔係留心聽根本冇咩分別
所以如果用緊一D十仔本身對線材唔係太敏感, 我覺得不用買太貴既十仔線, 除非打算遲D會升級十仔先要一步到位呢

評分

參與人數 9威望 +63 收起 理由
Ep-71 + 6 good point
raymond430 + 5 thx
fm31331 + 7
maner394 + 10 精品文章
245141525 + 10
chhanthony + 10
orpheuslau + 5 great observation
avlam + 5
m.lo2 + 5

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

good!!!

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係認為應該係玩具行頭,補品行尾囉!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
maner394 + 10 我很贊同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

avlam 發表於 2011-4-7 01:22

yes
所以我都係用緊全cheap兜線

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

good x 2

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

我就覺得用機價嘅一至兩成嚟買線都應該OK嫁啦!

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

超低音線之新手見解

一至兩成好合理,妹仔大過主人婆,有小小過火,這個post真係有意思啦!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2011-4-7 01:22

大家又睇睇本人的見解。

..........線材功能是訊源傳送,角色重要,無可置疑,運用在電聲界裏,有其基本學術理論,但珠宝級線材,對音色改變,又是否如網內討論般出神入化呢......

http://www.post76.com/discuss/vi ... page=329#pid1015238
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

黃金玩家

其實心理上 滿足多過實際......
本人你用ww o6 係 hrs-10 ...我各得有10%提升 到.....
會唔會換埋 power cable 好d........

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

avlam 發表於 2011-4-7 01:38

Agree X 2