設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Pioneer LX83

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
多謝這裏的用家推荐買咗陪LX83, 剛好用了差不多兩個星期。唯獨是沒有standby HDMI是美中不足,及其Manual之解讀欠佳之外、其效果, 声音各樣都非常之滿意、可以講得上是有点意外的驚喜。
除了用它來睇戲之外,昨天手痕痕用HDMI pure direct 來聽一聽歌仔,看看跟我的DAC組合分別有多大。即時O嘴,可以用非常好來形容,相比以往用部中上價位DVD機、行coaxial到DAC好很多、現今的科枝真的利害。
除此之外、有冇師兄可以提供USB的用法嗎?它可否直入外至harddisk,然後直讀內裏的音樂file、可以分享你們的setting嗎?多謝

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
plnl88 + 10 Good Info C Hing

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

83個dac好掂的^^

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# andprise

恭喜你,個個都話ok我都要準備換.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝這裏的用家推荐買咗陪LX83, 剛好用了差不多兩個星期。唯獨是沒有standby HDMI是美中不足,及其Manual之 ...
andprise 發表於 2011-4-12 15:34

ching你意思係咪指熄機後個hdmi信號仍會傳到TV個度?
TV:Sony 40NX710
AMP:Pioneer LX73
Power Amp: HD-5250SE
BD:OPPO 93
CDP:Marantz SA-15S2 B.E.
Int:Krell S-300i
F:816V
C:CC800V
S:MS Carnival 3
Sub:HRS-12(AQ Sub-3)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching你意思係咪指熄機後個hdmi信號仍會傳到TV個度?
Lok80 發表於 2011-4-12 16:22

LX-83 一定有呢個功能, 因為我最吾鍾意佢有呢個功能, 攪到我成日要人手開機
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

LX-83 一定有呢個功能, 因為我最吾鍾意佢有呢個功能, 攪到我成日要人手開機 ...
yuppi 發表於 2011-4-12 16:49

我都係想講有呢個FUNCTION......
TV:Sony 40NX710
AMP:Pioneer LX73
Power Amp: HD-5250SE
BD:OPPO 93
CDP:Marantz SA-15S2 B.E.
Int:Krell S-300i
F:816V
C:CC800V
S:MS Carnival 3
Sub:HRS-12(AQ Sub-3)

專業玩家

sorry 其實我意思係LX83冇standby bypass HDMI 呢個功能,只因我部舊TV只得一個HDMI in,所以nowTV, PS3 都要用盡部 LX83 既HDMI in。但一息部LX83,TV就冇野睇、有的唔方便,但再加分線、好似唔係咁化算,起碼要買多條3條HDMI,唉 :(

83個dac好掂的^^
真真估唔到佢咁掂、現用PS3HDMI in以經咁好^^
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

想借師兄post一問:現用lx83嘅HDMI out 1(control) 去TV,熄電視時amp自動power off;當睇緊電視時,amp power on 時,電視自動cut 聲,正常嗎?轉用HDMI out 2 就無呢咁問題,係咪有野要set 呢?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

sorry 其實我意思係LX83冇standby bypass HDMI 呢個功能,只因我部舊TV只得一個HDMI in,所以nowTV, PS3 都 ...
andprise 發表於 2011-4-12 17:09

LX-83 係有standby bypass HDMI 功能,因為部LX-73都有,只係bluray player 得但機頂盒唔得,摸索中

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

LX-83 一定有呢個功能, 因為我最吾鍾意佢有呢個功能, 攪到我成日要人手開機 ...
yuppi 發表於 2011-4-12 16:49

唔係好明呀..ching...請明細...謝謝
Panasonic TH-P42G10H (PE LAB ST)
Pioneer SC-LX73 (Viablue X60)
Pioneer BDP-320 (Ortofon 3900 Silver)
Panasonic DMR-EH58
FS: Quad L-ite CS: Quad L2C
Sub: Emotiva X-Ref12