設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jason100888

[請教] KEF or Elac

鉑金玩家

回復 28# jason100888

我的見意買Y記2067,Elac243,Elac241,Mirage Sat,十好最好+吋 Or +二吋,0ppo93 Total:38K
以上組合只(For AV moive) 如要聽歌好聲再加Int'Amp & Audiolab8200 CD (可之後先加)

(仲有你350呎聽9成要加Power Amp Or Int'Amp)

PS(我自己覺得AV嘢不用放太多金錢把玩,要投資不如放多D錢玩兩聲道好過,以上只是個人喜好)

新仔玩家

Bmonkey師兄,加多7000可唔可以買到247??38K系邊處可以買到啊?
開始考慮Elac系因為始終系來路貨,我只去過“O因”試Elac,不過老實講因為間舖頭太多野,加上比較空曠,所以出黎D音真係無KEFShowroom咁好。
仲有就系Int'Amp 大概要幾錢價?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

故事系開初系呃呃騙騙同老闆話靚喇叭聽演唱會好似現場咁,有話環迴立體聲點好點好先可以有20K筆直,之後帶 ...
jason100888 發表於 2011-4-20 12:52

樓主,我聽過Marantz SR7005 + int amp 推Elac FS247,好有音樂味,如果愛聽演唱會會幾啱,
樓主可以先購入SR7005同247先,兩者加埋大約兩萬尾到三萬(視符對247係咩色),亦要留錢買線材,
線材兩三千都走唔甩。

雖然唔用Power 未必可以發揮到247,但唔會就好差,一套系統頭尾係最緊要,
頭係訊源,尾係喇叭。第一次買系統應從喇叭著手,因為喇叭對聲底影響好大,
加上喇叭可以用上好耐,所以選購喇叭係第一步,
先揀啱自己口味嘅喇叭,先去揀AMP去配合。

小小建議希望幫到樓主。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
chacha1222 + 2 我很贊同

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 28# jason100888

power amp可以遲d先入....但speaker & amp...
我覺得...揀好d...日後再加其他器材, 都唔須要擔心佢應付唔到!
到時要換speaker就麻煩啦....我最初用mirage(同一部amp)...聽歌睇戲都兩個世界
   最緊要知自己條av路點行....我差後級 & power center 就功德完滿

鉑金玩家

現在Total:38K咋加多幾义野在R33找部二手Power Amp Pre Out推Elac 243就掂曬!!!

(用Elac包你有排玩,一定唔會後悔,毒發後一定會自動掉$$$落海,有排都玩佢唔盡)

鉑金玩家

不如你攪掂D基本AV Setting先,45k一定得

Y記2067,Elac247,Elac241,Mirage Sat,+吋+仔,oppo 93

看Movie一定用Y記,包得好冚冚冚冚冚冚

鉑金玩家

回復 34# RiceR9

這位Ching就講得好有道理

黃金玩家

咁多位師兄,搭單一問,247+onkyo amp應該用咩喇叭線好?
wettravel

新仔玩家

有無地方可以坐低試247?
不過爬文2067VS7005, 好多都偏向7005...
好頭痕....

鉑金玩家

如你現在不影音分家7005都係Very Good的Choice!!!!

去Central原X Try旺角D Sales好無品!!!

如我影音分家一定用Y記再Pre Out出Int'Amp聽Music

(Int'Amp都有好多Choice遲D先加)