設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[PS3] 大家來討論...ps3...保養/照顧/提升....

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家一起來...討論討論....

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
@肥狗仔@ + 10
大佬John + 10

查看全部評分

星級玩家

無情916

如果大家玩PS3时死机--
请不要使用[中间-PS退出游戏或关机/取出光碟/关掉机后总开关...],
***建议唯一做法是---长按主机的(开关键)不放直至变红灯[关机状况]

星級玩家

無情916

部份游戏对应[资料install功能]可使游戏读取速度更快,保障光头寿命

星級玩家

無情916

主机横放比起竖放對主机比較好.....
因為竖放容易发生锁光头(機頭)的情况

星級玩家

無情916

要拔除HDMI线,要PS3完全关[机后总开关]后
10分钟才可进行,否则好容易会烧HDMI头(任何HDMI产品都是)

星級玩家

無情916

保養光頭(機頭).....
三個大例子係會 98% 死光頭... 2% 係睇你好唔好運~
1. 一 Hand 機即刻退碟~
2. 未出晒 game 就即刻退碟~
3. 一放隻碟入去,就話唔想玩,未讀完就即刻退出黎~
可能仲有好多個例子~
依d 例子係因為你地太衝動!
咁如何安全地退碟?
(正常情況):
1. 拎起個手制!
2. 去 PS3 介面果隻碟度~
3. 之後禁[△]三角形
4. 按退碟~

星級玩家

無情916

依個方法係最最最最最最安全!

如果你 hand 左機既話
又想退碟!
千奇唔好即刻退碟~
咁點做?
(Hand 機情況 ---> 熄到機)
1. 要保持冷靜!
2. 之後禁實個開/關制!
3. 大約 5~10 秒
4. 之後你會見到電源燈
5. 會閃閃閃閃閃閃,可以放手嫁啦~
6. 之後就會聽到 Be,be,be* <--- 總共三聲~
7. 之後就熄到機嫁啦!
Be,be,be 係強制式關機。

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

睇到你呢post我右想起我的傷心事呢?
我之前買左個40gb ps3但係玩左一陣就停左無玩,其實都無緊要因為我買ps3係等白騎士出呢
好啦白騎士出了,第一時間買左佢,回家已急不及待放隻game入ps3到,点之在load的畫面hand鬼左
我見佢咁耐都無反應,就關了大制,之後我部ps3咩碟都load唔到,都唔緊要我第有sony保養,点之一開張單原來已過左保養期,重要係剛剛過了二日咁大把,真係激到我吐血咁濟,好了好了就算無保都打去問下啦,点之維修費要$1400,我眼突了•••••••••到最後我無整到,及將我剛開封的白騎放左佢,當發左埸惡夢算了

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
大佬John + 10 表示同情...

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我有次唔記得玩乜game, hang 左機, 手制撳乜都無反應
最尾就當佢電腦咁撳實 power制5秒熄機
touch wood 原來呢個係正式方法

鉑金玩家

有用的資訊, 剛好適合我這ps3新手
thx 樓主大大
TV : P50VT30H
AV AMP : SR6005
Int AMP : CREEK 50A
CD PLAYER : CREEK 50CD
BD PLAYER : BDT110
MEDIA PLAYER : HD300B PLUS
SPEAKER : Audio Pro M3/M4/ALLROOM/SUB-3