設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 出糧總要豪一次,同一隻game買兩次= =

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日行開188去搵下d平碟。去到一間賣二手嘅鋪頭,係一堆二手game入面比我搵到隻全新的X360版《VANQUISH》~$180。雖然已經有PS3版,但始終好喜歡哩隻game,所以心甘情願咁買埋佢。對上果次應該係bio4,又係買左兩個版本,不過都已經5年前嘅事,估唔到今時今日自己仲係咁忍唔住手呢。

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
lkljason + 8
DVD迷 + 1
koo9726 + 3

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

eNjOy

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
@肥狗仔@ + 1

查看全部評分

小劇院⎜BenQ W5700 | LG 65 C1 OLED | HDfury vrroom |Anthem 90| Lexicon RX7 | ATI 6007 | CXUHD | MK S150/3 SS150/4 MP950/4 X12

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我當時就係一隻遊戲買晒兩個版本,係方便兩部機都有得玩下,但衣嫁變咗無晒呢種興趣,因為當我玩完ps3後,取得咩咩咩東西後,又不想開別一部機由頭玩過了.....

!

評分

@肥狗仔@ + 1

查看全部評分

Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又爆多次了~感覺X360版比PS3無咩分別~但fps的確較穩定~鐵形金剛放彈幕同埋Kreon關卡都冇甩大格嘅情況~話說之前Bethesda話三上真司下一款作品(亦聲稱最後一款作品)將會於2012年登場(登場未必等於推出)~從Tango放出的設定圖(見下圖)可見是一款同怪物有關的遊戲~

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Enjoy!

評分

@肥狗仔@ + 1

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 好正, 兩部有齊, 想問問係咪PS3畫面一般靚D, 但上網就Xbox 順好多? 因玩過online PS3 唔係好順

評分

@肥狗仔@ + 1

查看全部評分

黃金玩家

Ching 好正, 兩部有齊, 想問問係咪PS3畫面一般靚D, 但上網就Xbox 順好多? 因玩過online PS3 唔係好順 ...
pinkspider 發表於 2011-7-6 18:53

如果係早幾年的話,有9成8嘅多平台遊戲都係PS3畫面較差。不過近幾年都多左PS3版畫面好d嘅例子。近期好似《Portal 2》﹑《L.A. Noire》﹑《Shadows of the Damned》等遊戲都係PS3畫面較好。另外《Crysis 2》﹑《Homefront》﹑《惡魔城》嘅PS3版都有自己嘅畫面優勢。不過老實講你兩個版本嘅不同你玩果陣根本唔會留意的。如果係雙機主選擇最好嘅版本係理所當然,但切忌因為哩一d要放大100倍/定格先搵到嘅分別而過份執著,否則遊戲未買到返黎已經比遊戲玩了。所以如果有人問我買邊隻好d,我都係建議買返自己鍾意果個版本。一黎上面都提到愈黎愈多PS3版畫面較好嘅情況出現,如果太過依賴過往經驗的話分分鐘乃野。二黎上面都講左,哩d分別通常玩緊果陣係睇唔出。三黎我覺得軟件始終離唔開主機,如果某雙機主係PS或者係XBOX死忠,咁就算比佢揀到最好果隻版本,若果唔係自己支持主機的都一定會凝住凝住。與其要咁樣打機的話不如咩都唔好唸,索性買自己鍾意嘅版本算。我近年買哩類多平台遊戲都係買X360版多,PS3版都係買獨佔遊戲。因為我係買X360先過PS3的。另外X360版通常都會平少少。而且PS3個手制我覺得除左某一d動作遊戲好用之外,其他遊戲嘅手感都唔及得上X360手制。至於畫面我冇太在意,有時有d畫面分別知左就算。覺得唔抵的話就買哂兩個版本啦。

另外就係上網問題,理論上XBL係會好d,而且都係公認的。但我玩MP通常都係用X360,所以對PS3網絡情況經驗唔算充足。因為我上面都有講我買PS3嘅遊戲通常都係獨佔遊戲。其實哩d獨佔遊戲入面有幾多款係聯機神作係數得出的。《Killzone》﹑《Resistance》算係比較好果批黎,其他的玩過下覺得一般就冇玩。雖然我未係兩部機度玩過同一款MP遊戲,不過你所講嘅唔順我有時候都覺得係,有時會有間歇性拖慢情況出現。其實對我黎講,同上面畫面一樣,揀自己鍾意個版本就可以,因為都真係顧唔到咁多的。PS3聯機大部份時間我覺得都冇咩問題,當然你可以考慮XBL係收費的。但都真係一分錢一分貨。我會用百貨公司:超級市場黎形容XBL:PSN。但都冇絕對的,話唔定樓下間超市就腳d都唔定,所以唸唔掂的話就買返自己鍾意嘅版本啦。