設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿正

[請教] 如何戒毒,看醫生醫生話毒引太深

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

認真同你講:

本人都正在「治療」中,依我為例,我近這一、兩個月都係狂買CD.
但其實係個好易沉迷和收藏一樣野的人,當我玩CD就知會有"賴"的一天;
幸好每次沉迷一樣野的時段,往往是時段性,即依家玩CD,幾個月後會日日打機,再幾個月後會玩玩具,再個月後就玩電器,再過一排就畫畫……再過多一排又玩回CD!
因此要脫離毒海,其中一方法係尋找另一個毒海!!!

另一方案也是本人現在進行中的,「約束自己」
立定每次只可買一隻,買隻CD前一定要聽過,唔會好似我依家買左幾多聽過一次便算的CD…
雖然我今日立心買蘇永康隻那誰,點知公司隔離間CD鋪老細話無入貨;好失望…失望自己破戒…買左三只二手CD…明天再守過…

若然喜好是涉及「消費」,而當真係不能自拔時(通常你女人提你),就真係採取果斷方法,好似我會每天只帶每日日常生活所需的錢出街,提款咭紅簿仔留在家和公司!

過來人和受害者一番肺腑之言!

星級玩家

76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

其實跟本無藥可救.....我上個月都......唉!!!希望今個月可以節制下啦
我唔發燒但我bi-家!!
我係天生購物狂....但我無錢

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

拎哂D $棃

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原本小弟今日收工後,凈係想買買蘇永康隻“那誰”,怎料老闆無入????
其實我原本想算數,但睇見正兄這个post,就挑起我條筋睇吓老闆有D咩二手CD,最後破戒買了三只舊碟筍野

一隻我揾有咩SHM SACD買時,識返嚟的識返嚟的Band ---- Camel
我見只CD德国製,就第一時間拎上手先!!!!

Chet Baker是我第二最愛爵士樂手,佢把可憐失意靚仔聲,幾啱我.
現在遺憾市面上他的SACD已絕跡,期待翻出他的SACD;
入面D歌基本我屋企其他佢嘅精選碟都有,但我無咁舊出版的版本(1989年),荷蘭製的(他喪生之地????).

一張funny CD…聲效碟,收錄美國大自然聲音,隻碟又美国壓製,全美国主義!!!!
剛剛試聽過,D聲幾後期加工Feel,但幾得意,同埋小弟唔会再聽此CD,太悶太餐廳Feel了!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

解決方法:買完送哂比我
percyyip 發表於 2011-7-6 19:18

其實小弟也有實行,不過是送D平價碟比就近的朋友
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

原本小弟今日收工後,凈係想買買蘇永康隻“那誰”,怎料老闆無入????
其實我原本想算數,但睇見正兄這个post, ...
tinsly 發表於 2011-7-7 01:42

咁平ka........
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

1萬

白鑽玩家

阿正

拎哂D $棃
4pk 發表於 2011-7-6 23:23

好呀,我D錢放銀行,你明天去問是旦一个人叫佢:拎哂D $棃

1萬

白鑽玩家

阿正

今天共買了26隻碟(around)
no eye see..............

1萬

白鑽玩家

阿正

其實我原本想算數,但睇見正兄這个post, ...
tinsly 發表於 2011-7-7 01:42

那誰買了現在聽,今次唱法很好呀

1萬

白鑽玩家

阿正

認真同你講:

本人都正在「治療」中,依我為例,我近這一、兩個月都係狂買CD.
但其實係個好易沉迷和收藏一樣 ...
tinsly 發表於 2011-7-6 22:48

maybe next month spend more than this month , thanks for your sharing!