設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chung190030

[重低音] 令我沮喪既戲

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 20# 狐滴hp2210

有呀,不過剩係要咗佢個sub仔距離咋,其餘野都改晒咁濟,連auddessey都熄埋la, 另外師兄對我以下既疑問有無咩見解?

" 開始有D懷疑:
照計十仔會拍邊,應該係一D好大聲既位,隻十仔既單元應該會郁得好勁既時候,先至會到隻十仔既極限,引至拍邊,但係我個情況係音樂差唔多無聲咁濟,而十仔個單元嗰陣時都幾乎無郁咁濟,先至聽到嗰幾下"拍"聲,我喺度諗,會唔會關我backfire咁擺事呢, 當隻十仔啱啱出完一下勁既氣流,然之後氣流撞落牆度反射返落去隻靜止咗既十仔單元度,造成怪聲!"
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  狐滴hp2210

有呀,不過剩係要咗佢個sub仔距離咋,其餘野都改晒咁濟,連auddessey都熄埋la, 另外師兄 ...
chung190030 發表於 2011-7-19 14:32

可唔可影張相比個擺位嚟睇,
  同埋知唔知其他5聲度同woofer,音壓set咗幾多db ?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 22# 狐滴hp2210

http://www.post76.com/discuss/vi ... page%3D1&page=5

另外因為我無買到spl meter, 所以只係用iphone apps頂替, 做法係首先較到中置0db, 我記得大約係iphone度出黎80db倒,跟住較埋其餘前後置一樣,但係隻十仔就度極都度唔倒,就算我 sub level + 3db, back panel扭到1點位都係得70db!
50 字節以內

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

另外因為我無買到spl meter, 所以只係用iphone apps頂替, 做法係首先較到中置0db, 我 ...
chung190030 發表於 2011-7-19 14:46

度woofer一定要c度 , 而iphone度多數都唔會準.
    你個woofer拍邊好大情度係set太大,健意幾佰蚊買隻sound meter.免得你心掛掛 .

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 24# 狐滴hp2210

明白,另外想問下其實當隻拾仔run in咗之後,性能會唔會有改善呢,因為其實我隻拾仔用黎睇咗廿套戲都無!
50 字節以內

銀級玩家

狐滴

明白,另外想問下其實當隻拾仔run in咗之後,性能會唔會有改善呢,因為其實我隻拾仔用黎 ...
chung190030 發表於 2011-7-19 15:17

新喇叭返嚟頭20個鍾最好唔好開咁大聲,會內傷嫁
一般單元起碼,都要50個鍾後先入狀態

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 26# 狐滴hp2210

唔通我D嗽叭已經內傷咗!
其實前中置都唔係好驚,因為我部609雖然都推到佢地,但係應該未足以可以迫到佢地D潛能出黎
最驚就係隻拾仔,請問有無咩方法可以測試下佢係咪已經內傷?
50 字節以內

星級玩家

其實前中置都唔係好驚,因為我部609雖然都推到佢地,但係應該 ...
chung190030 發表於 2011-7-19 15:37

我都想知, 我都係用609, 推alumni 5.1, 頭20 hrs 都開得幾大聲下
ironman 1唔覺拍邊, 但隻dark knight頭段爆完銀行, 黃色巴士走佬後果下過場bass就拍拍地

Woofer -2 db, volume 一半, front -7 db, center -8 db, surround -8 db, room size 5.5' X 8', all EQ off
amp volume 70...........

銀級玩家

狐滴

其實前中置都唔係好驚,因為我部609雖然都推到佢地,但係應該 ...
chung190030 發表於 2011-7-19 15:37

一舨都唔會咁易聽得出,你留意吓.成套嘢set返正常後,個低音在某d頻率會唔會有d唔自然.
至於609唔夠力推你d喇叭可以嘗試張分頻點推高d .

銀級玩家

狐滴

我都想知, 我都係用609, 推alumni 5.1, 頭20 hrs 都開得幾大聲下
ironman 1唔覺拍邊, 但隻dark knight頭 ...
Suprarz 發表於 2011-7-19 15:42

未必一定內傷嘅,睇iron man 1 有無off 個late night ?