設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: avbtgirl

[演唱會] 胡琳Bianca Live 藍光BD

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真正嘅兩聲道發燒友又點會有部BD機喺佢哋嘅setup入面? 買得BD99.9%都係AV友...睇嚟我都係買CD算. ...
MSZ 發表於 2011-8-7 12:39

又唔係既. bd 出pcm其實做source都唔差. 呢隻碟聲係唔錯. 如果你對前置唔太差, 由bd player 插條coaxial去 dac. 再出 2 ch效果已經好好. 我無cd, 唔敢講cd會唔會好d. 不過, 呢隻碟出d 聲以two channel來講收晒貨, 加上又有畫面見到bianca既現場表現 (呢d聽cd係想像唔到). 我覺得買bd係無錯.

其實就算出5.1, 個分別只係後置, 同woofer. 好多演唱會中置都都無咩聲. 而且你前置擺位正常, 中置唔出都無問題. 如果你前置size唔太細, 呢隻碟既中低bass係夠. 呢個演唱會都唔會有d潛得好深既bass. 所以subwoofer又唔係必需. 唯一無後置就可以少0左dd現場感. 不過, 你諗返你出去睇live jazz band都應該係得前面發聲. 所以以呢個演唱會既形式, 2.0又唔係太大問題.  

雖然只可以講, 畫面真係勉強叫okay, 唔係高水準果隻.  呢樣有d可惜.

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

又唔係既. bd 出pcm其實做source都唔差. 呢隻碟聲係唔錯. 如果你對前置唔太差, 由bd player 插條coaxial ...
radhk 發表於 2011-8-8 07:51

我從來冇話隻BD啲聲差(因為我都未聽過), 我係想講一隻畫面唔靚, 冇5.1, 時間唔長兼夾冇乜野睇嘅演唱會(Jazz嘅concert我睇過無數)...唔送CD嘅話點吸引我買? 買CD都起碼送DVD啦, 而且仲平啲.

鉑金玩家

又唔係既. bd 出pcm其實做source都唔差. 呢隻碟聲係唔錯. 如果你對前置唔太差, 由bd player 插條coaxial ...
radhk 發表於 2011-8-8 07:51

認同。但我反而覺得啲bass太重?

鉑金玩家

我從來冇話隻BD啲聲差(因為我都未聽過), 我係想講一隻畫面唔靚, 冇5.1, 時間唔長兼夾冇乜野睇嘅演唱會(Ja ...
MSZ 發表於 2011-8-8 08:07

就係咁樣先搞到我爭扎咗好耐究竟買邊個版本,最後因為屋企有Jazz them up隻CD,所以都揀咗Blu-ray,因為想睇佢唱live,而隻碟嘅質數真係冇想像中咁差,聲音直頭有驚喜,可能我要求低兼唔識嘢!不過,如果我冇CD,我都會揀CD+DVD!

進階玩家

papabaggio 發表於 2011-8-8 11:45

ching,
我都覺D bass 重手左..

我自己都係 PCM - Coaxial - DAC 咁聽

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Wellfit production喱間野拍的blu-ray最大特色就係似DVD,我以前買過隻李克勤,最近睇過隻衛蘭(真係差D比 ...
waihunglee 發表於 2011-8-8 01:39

李克勤邊度bluray 係呢間公司拍呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

papabaggio 發表於 2011-8-8 11:45

隻BD d bass真係好重,重勁過我睇異形侵略戰

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 51# kojitamaki

咁可能燒壞左腦喎, 就算出隻11.2出黎, 發燒既師兄都可以強掣性出返2.0播姐....

調返轉黎講, 我可試用呢隻碟2.0去轉返做5.1既效果....
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復 77# joelcan

唔係嘛..... 咁激!
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  joelcan

唔係嘛..... 咁激!
sclendan 發表於 2011-8-8 12:34

我用部2067聽dolby digial True好聲過DTS HD,用埋DSP 3D  Live/Club入面個專聽jazz "village vanguard"係最正,d Bass係咁彈,我都未見過 ;其實畫質都可以收貨,因為佢唔係好似流行歌星响紅館開show,並無歌舞氣氛,只得小琳同隊Band,畫面實淨,我就覺得OK
只嫌佢無歌詞字幕姐