設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: roica

[高清播放器] 新手入左 DUNE H1

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

回復  roica

咁就奇怪啦, 我mkv internal個簡體字幕就show到, 唯獨external個繁體show唔到! ...
ewartuen 發表於 2011-9-5 15:18

會唔會係 file  名問題?

個 subtitle file 名一定要同個 movie file 一樣
e.g.
aaabbbccc-chd.mkv
aaabbbccc-chd.srt

下面果個 file format 之前用慣 HTPC 會認到, 但係部 DUNE 就完全認唔到, 以我自己理解即係部 dune 只可以食一個外掛字幕
aaabbbccc-chd.chs.srt
aaabbbccc-chd.cht.srt

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 51# roica

知道呀, 已經無左dune rename左架啦, 或者今晚再入windows試試啦, thanks!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 41# ming

唔該ming c兄

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 52# ewartuen

返到屋企再試mkv內置字幕似乎係惡D既, 會攪到external字幕用唔到, 不過呢部份慢慢攪!
今晚同老細再試試部機, 聽到幾個好似收左錢咁既feedback, 但聽得幾開心既, 一開始我播套Cars, 老細忽然坐到埋黎, 睇兩眼真係好快, 就即刻講呢個靚好多, D色都靚D啦, 跟住我話真定假呀, 即刻轉過去HTPC那邊, 用TMT3再播同一位, 佢話好明顯啦, 呢邊平既, 唔係掛, 你話顏色就有得執啫, 點知我老細竟然玩到咁專業, 連立體感都玩埋!
玩完畫面, 見老細心情大靚, 再借佢對金耳朵試埋聲, 仲唱脹, 用左隻劉美君love addict blu-ray播午夜情,  先俾佢聽Dune播既True HD同LPCM, 因為我屋企套野偏向AV, TrueHD現場感都係好好多, 跟住轉去HTPC用MPC黎播, 先黎TrueHD, 佢聽到第一個字"Jay", 就已經話頭先好好多, 佢把聲都靚D, D音樂又圍繞住我, 我真係要俾個服字佢, 因為我都無反應咁快, 我係要聽到琴聲時先明顯聽到分別, HTPC那邊又尖又炒, 人聲弱好多, Dune那邊真係平均好多! 到我再出埋Dacmagic加HTPC, 我老婆都唔知係咪玩家黎既, 佢話呢個都好D, 不過都係A(Dune TrueHD)好D, 所以我真係好期待用部Dune駁埋Dacmagic既效果.
唔知部機有無得睇戲出HDMI, 聽歌出Coxial既呢, 有就發達囉!
Amplifier: Yamaha RX-Z7; Speaker: Dali Ikon6, Ikon Vokal 2, Ikon Onwall; Projector: Sanyo Z3000; Subwoofer: Velodyne Ultra1200; Blu-ray player: PS3 Slim

新仔玩家

Dune Smart H2 will come soon?

8646 chips ?

進階玩家

回復 55# victorywt

any information for H2??{:5_90:}

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

岩岩同朋友買左D1,$1988

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多個display貴2舊

進階玩家

回復 58# ming

Worth or not worth??

新仔玩家

回復 59# winter4

How to setup SMB? HOW to find the ip address of my computer?

The above reason I cannot setup SMB, PL help.

thanks a lot.