設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[PS3] 我既Demon's Souls 經歷 (P.2) 3-2

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

前晚打到1-1過左條紅龍飛來飛去果條橋.. 我個Allant王子死左, 因為唔知救左佢一次, 我死完要再救過...所以我拎左望遠鏡同王墓鎖匙
今晚開機, 諗住去到大佬場地實會死, 所以冇返轉頭去'龍床'果度執戒指..
點知個大佬唔難, 用火攻吉背脊 1 take過左, 拎返個肉身...

返Nexus up左level之後1-2, 條龍又係度飛來飛去. 除衫跑過城牆, 斬完狗, 執到三樣野, Winged Spear, Spiked Shield, Compound Short bow..
三件都唔夠level用, 跑返去Nexus 用無名士兵/Hero Souls換level.. 可以用Winged Spear, Compound Short bow
圖: 紅色火龍o係城牆上面噴火.

之後跑到去第三段城牆, 避開左條龍, 但係唔知有兩個藍眼騎士o係度, 冇準備之下, 死鬼左變返Soul form...
變左Soul form之後再打左五六次都過唔到藍眼騎士, 一係跑到過去已經冇晒氣, 一係俾條龍噴中...
圖:用望遠鏡睇第三段城牆末端眼發藍光既騎士

返轉頭去1-1睇下條紅色龍仲o係咪度, 可以執耐火戒指(?), 不過條龍仲o係果個位
圖: 用望遠鏡1-1既'龍床'

算, o係地下放低個召喚sign...唔駛半分鐘有人召喚我, Co-op幫佢打呢版, Connect左之後對方做左個'鞠躬'pose, 我唔識點做(按O幾秒+Six Axis), 所以前後左右行左幾步, 希望佢明...
佢個角色係用魔法+輕裝, 跑得快好多唔駛除衫, 所以第二段城牆佢行上面, 我行下面斬狗...去到第三段之前先會合(佢又鞠躬多次), 好易過埋藍眼騎士, 入去打大佬 Tower Knight. 清左牆上面D箭手之後, 佢留o係上面射魔法/箭, 我落下面斬腳眼(因為個大佬係Gundam Size, 只斬到腳眼), 消烕左大佬, 拎返個肉身... 我收左個A 評級 + 幾千靈魂, 夠level用Spiked Shield(唔知好冇用, 耐久比較低)

本來諗住熄機, 手多再試下過果兩個藍眼騎士.... 點知又死過..
再用Soul form試多次, 過到藍眼, 但係去到Tower Knight大佬 扣左佢5%血唔夠我就死左.
下次再grind下lvl 換盔甲 學魔術 買2,3百支箭先再入去同佢死過.

題外, 前幾日發覺我個頭後面有一個五蚊銀咁大既範圍無晒頭髮, 呢幾日飲左D芝麻粉首烏, 冇生多左頭髮, 但係真係好"益精"...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻game我都好想玩, 但唔係太鍾意佢個聯機系統。

進階玩家

呢隻真係勁好玩,我同大佬都各爆咗兩次
第2集就出,好期待呀!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 2# PP-HK

之前只係玩Fable 1,2 , Oblivion.. 呢隻有連線已好好多...而且用"召喚"黎connect 'RPG'感重D (唔係就咁lobby約好晒先入)..
畫面貼圖 設定 氣氛 比其他arpg較真實向

新仔玩家

等第2集出

三潮玩家

回復 5# 9755

未出先興奮, 部PC同PS3換左wallpaper (Catherine係過去式)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  PP-HK

之前只係玩Fable 1,2 , Oblivion.. 呢隻有連線已好好多...而且用"召喚"黎connect 'RPG'感重 ...
大佬John 發表於 2011-9-8 20:20

個system唔係好明, 點解死左會變靈魂, 反正都要由check pt再打過。點先可以攞返肉身? 唔攞返肉身得唔得? 變左靈魂再死又變乜野? 變左靈魂在死前執既野係咪會冇哂? 聽講召喚人入黎幫拖都要小心, 係咪遇人不淑反而俾入黎果個ko你?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

個system唔係好明, 點解死左會變靈魂, 反正都要由check pt再打過。點先可以攞返肉身? 唔攞返肉身得唔得?  ...
PP-HK 發表於 2011-9-9 09:30

個system好有深度,...簡單D講同人世界一樣,...人(肉身)死了變靈魂,靈魂死了都是靈魂,但死二次就冇得取回靈魂($)....係自己世界做好事eg殺大佬/入侵者,世界同人變白,...被殺(肉身)世界變黑,殺NPC做壊事人變黑....比人招幫人地殺大佬,自己取回肉身+人變白;人地世界也變白!....簡單D講做好事>世界同人變白;做壊事>人同世界變黑!

三潮玩家

尋晚(即係頭先) 諗住同人coop 1-2拎返肉身先打Tower Knight... 一入到去連埋host有三個人, 但係我過第一段城牆俾龍噴中, 再俾上面兩條友射箭死左...so sad... 跟住返去再放signal, 等左一兩個字都冇人, 走左去行返1-1 grind 1,2千靈魂.

去2-1,3-1,4-1,逐個world試, 礦洞果版有肥佬放火, 唔夠打(要加防火), 仲有一版有八爪魚人都係可以一hit死, 得返骷髏骨果版好似適合我個角色(用鎚)...試完晒死夠返返去1-2

買左百幾支箭諗住射龍, 射左十幾支都好似唔中, 中都係扣少少少少... 試下單拖soul form去打tower knight, 搵左一個位可以射箭, 就咁掘死贏左tower knight...唔係真係用技術/近身 贏...

有幾千, 買夠三百支箭返去射龍, o係第一段城牆射左百幾支得左, 加埋有成2萬靈魂..(仲有近二百支多餘既箭)
買左新盔甲, 返去1-1 龍床執左 戒指升裝備重量, 依家跑起上黎淨係狗先追到...
釘盾都唔好用既, 換返Heated shield+1. Mace+1, Bastard sword+1, Winged Spear +3. Compound Short Bow+1. 另外有支Halberd, 單手同雙手用D 動作超正, 不過好難用. 室內一定會打牆

圖; 1-2城牆射龍

三潮玩家

回復 7# PP-HK

變左靈魂體 HP會得50%, 不過第一版就有方法加返去75%(方法留待自己發掘,極重要), o係死果處會有一灘血, 有一次機會可以返返去果度執返D 靈魂(錢+經驗)... 如果o係中途再死, 灘血就會消失, 不過item可以keep.(草藥,盔甲etc)
變返肉身 可以...
1. 打大佬
2. 有舊石可以拎返肉身, 每版有1-2粒
3. 被召喚幫人打低大佬 (唔知可唔可以殺玩家)
4. 入侵人殺其他玩家
多數時間都會係靈魂體, 唔用肉身就唔怕俾人入侵, 要有肉身先可以召喚其他人幫你過版, 靈魂體只可以接受召喚幫人打.

我買之前都驚唔好玩/唔o岩玩, Best版$180都係膽粗粗買. 隻game D評語好兩極(極唔like/ 極like). . 我就係極like, 難度同滿足感成正比↑↑↑+, 好少可無故事線既game我會訓身玩, 因為淨係玩法/風格已經夠支撐成隻game...武術指導、音效又正
音樂一聽好似好cheap, 細工作室既sound. o係隻game入面聽既感覺更怪異..
keywords: old school, hardcore
諗到既話再補充
[youtube]4V0IKz9ma7k[/youtube]