設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Metal Gear Solid HD Collection (現已推出)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

遊戲名稱: Metal Gear Solid HD Collection
平台: PS3/X360/PS Vita
對應: TRANSFARRING (PS3 > PS Vita)
開發: Kojima Productions
發行: KONAMI
製作人: 小島秀夫
發售日期: 2011年11月23日(2+3 HD合集)/2011年11月10日(Peace Walker HD*日版only)

遊戲簡介:
唔需要介紹,但有幾點要提醒各位:
1. 本合集會推出PS Vita版(預計2012年推出),儘管PS3版已經支援「TRANSFARRING」功能。
2. 日版嘅《HD Collection》同《Peace Walker HD》仍然係分開發售,而歐美版則暫定為一碟過合集。
3. 《HD Collection》除收錄2﹑3之外,亦收錄《Metal Gear》﹑《Metal Gear 2》及《Metal Gear Solid》(當然係PS1版)。
4. 日版無論係《HD Collection》或者《Peace Walker HD》都會推出限定版。兩者收錄特典類型大至相同,都有設定集及OST,唯《Peace Walker HD》會額外附送Play Art改的Big Boss figure。
5. 《Metal Gear Solid 2 : Sons of Liberty HD》﹑《Metal Gear Solid 3 : Snake Eater HD》及《Metal Gear Solid : Peace Walker HD》皆會登陸PSN/XBLA。

遊戲影像:
《Peace Walker HD》TGS2011介紹影像
[YoutubeHD]HFK1zXtWZaE[/YoutubeHD]

《HD Collection》TGS2011介紹影像
[YoutubeHD]YKVHwhogA0s#![/YoutubeHD]

各版本一覽:
《HD Collection》普通版
9169620110915_104910_6_big.jpg 9169620110915_104910_7_big.jpg

《HD Collection》限定版
9169620110915_104910_2_big.jpg 9169620110915_104910_3_big.jpg

《Peace Walker HD》普通版
9169620110915_104910_4_big.jpg 9169620110915_104910_5_big.jpg

《Peace Walker HD》限定版
screenshot_266147_thumb_wide940.jpg screenshot_266148_thumb_wide940.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wil-wil + 10 + 10 My Favor Game! Thanks for sharing!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

等到佢!360版!

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻game一定買.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

BIGBOSS VS THE BOSS!正!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

繼2隻 BIO HD 化後有跟埋以上 MGS HD化咪又係咁咦將4:3改到16:9 又出黎呃多浸錢
係咯黎緊仲有 DMC 系例就咁食到落 PS5 出為止啦, 係有誠意就重做 REMARK 版
HIGH 咩D化丫~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

繼2隻 BIO HD 化後有跟埋以上 MGS HD化咪又係咁咦將4:3改到16:9 又出黎呃多浸錢
係咯黎緊仲有 DMC 系例就咁 ...
akira11092 發表於 2011-9-18 16:07

咁可能對於師兄黎講一部成功嘅主機就係要日本game多﹑一款成功嘅歐美遊戲就必須向COD睇齊﹑一款高清化遊戲就只不過係4:3畫面拉到16:9咁解。先不論閣下嘅觀點有幾多%係唔成立,首先要承認兩款bio HD的確就唔係誠意之作,特別係CV。但bio4本身就好好多,雖然佢個多邊型冇咩變化,但材質上嘅強化係顯然易見,否則高清左出黎個畫面仲差過唔高清。另外bio4個16:9畫面本身係PS2版已經出現(CG版係假16:9),所以唔存在4:3拉16:9個問題,就算真係都唔可以用黎定議高清重製個意思。不過大至上哩個HD版都唔算得上有誠意。咁當然有誠意嘅HD版遊戲亦都有出現過,早兩日出果隻God of War就係其中一隻,多邊型增加﹑另外HD+3D+DTS+60fps。黎緊哩隻MGS HD都係一樣,KONAMI對MGS﹑SH同埋ZOE哩幾款高清化遊戲特登搵左鬼佬公司去製作(SH就有聲音重製)。就MGS HD黎講,除左一般嘅高清化同埋貼圖材質強化之外,今次嘅Snake Eater同Peace Walker都將30fps提升到60fps~另外Peace Walker為左配合高清畫面某d地方亦算得上係半重製的。

個人感覺本世代出咁多高清化舊遊戲又唔算得上呃錢(CAPCOM哩部榨汁機就唔計啦,上一代佢都係咁做),因為哩d舊作品始終都係老玩家嘅回憶,而且重製到唔同左樣咁效果反倒可能會唔理想。加上未玩過嘅大有人在....其實你可以當佢係多平台遊戲就冇問題了,只不過係遲幾年出,畫面又令d。完全重製遊戲對於一間遊戲公司黎講已經唔算誠意,而係魯莽。始終同一隻遊戲唔少人都玩過,銷量未必有保證,《biohazard remake》已經證實左哩一點(雖然都要怪裝機量)。所以係相同銷售預期下,高清復刻遊戲無疑係比較理想嘅做法。本世代高清機有幾多隻重製遊戲數得出。黎緊有《HALO》重製,但重製HALO哩類FPS品牌始終都比咩BIO﹑MGS﹑DMC更有機會吧。

新仔玩家

請問美版會唔會都有 MGS1 download?

黃金玩家

請問美版會唔會都有 MGS1 download?
higuma 發表於 2011-9-22 15:57

美版放出嘅消息唔多~但日版有的話如無意外美版應該都會有~

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻歐美版港行機玩唔玩到?還是一定要日版?

黃金玩家

呢隻歐美版港行機玩唔玩到?還是一定要日版?
原明 發表於 2011-9-25 10:25

MGS HD Collection會有日/美/歐版~Peace Walker HD只有日版會分開出售~如果你係PS3的話就唔需要擔心~X360的話有行貨都唔洗驚~哩家就睇佢會唔會分開日文版/英文版咁賣姐~