設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: HEIHEI

[重低音] 我覺得同自殺無分別.....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

我依家拖板就用MAS 50A HP.  咁係咪應該買POWER CABLE 如下呢?  

拖板: 2.6
AMP:  4030III
SUB ...
cm666 發表於 2011-9-20 14:58

SUB仔: 用番之前條MAS 50A HP <------未用過, 唔知. 試下唔夠勁咪換2.0 O羅, $150/呎, 抵用~~

高級玩家

AV及hifi係正當正常嘅嗜好, 相同之處在於上癮後好難反轉頭啫
raymond430 發表於 2011-9-20 14:55

AV 同 hifi 雖然係正常嗜好  但係同毒品一樣 會越食越醇  唔係止唔到心癮

高級玩家

回復 57# cm666
呢個都係本人經驗(有興趣就聽,無就信自己),線材方面真係咩都唔洗買住,因為你都唔知自己本身套野係咩聲底,都唔知欠缺d咩就人雲亦雲去買呢條買果條,咁樣唔洗見錢機好大,最好等d機run-in一段時間(大約1至2個月最快),同埋最好就係換喇叭線先,電就咩都唔好攪住,因為你要知道邊part出事先有得攪,我依家隻十身都係用返跟機線,只係換左個普通美頭,我知道好多ching都係出於好心同埋根據過往經驗提出方法去解決新人問題,但有一樣野你唔好忘記,就係每個人聽覺都唔同,同埋環境都好重要,而且av係線方面我真係唔太建議洗咁多(因為av setting重要過器材,線就真係唔好哂咁多錢,因為我都係聽高人指點),你唔好心急玩線住,諗好d器材同擺位先再算啦.

第二樣你聽過onkyo夾elac唔夠分析力唔係因為onkyo唔好,係elac好難推得好,就算你用pioneer都唔會好好多,通常elac都會用後級去推佢,foacl唔難推(反而推好個低音就真係難,分析力就應該問題不大),你去阿2度試啦,佢又有foacl,又有pioneer又有onkyo

評分

參與人數 4威望 +7 金錢 +5 收起 理由
ChrisKai + 5 同意
xxx138 + 1 good.....
cm666 + 1 我很贊同
鐵心心 + 5

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

應該係A1HD , 你好眼利 ! 不愧係魔/磨王 !
孤身走我路 發表於 2011-9-20 08:07

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

SUB仔: 用番之前條MAS 50A HP
joelkw 發表於 2011-9-20 15:02

條MAS 50A HP 有12條芯.  唔知夠唔夠力水呢~

高級玩家

回復 65# 鐵心心
魔王都燒鬚

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

依隻爆心口而死

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  cm666
呢個都係本人經驗(有興趣就聽,無就信自己),線材方面真係咩都唔洗買住,因為你都唔知自己本身套 ...
HEIHEI 發表於 2011-9-20 15:30

明白曬.... 其實我自己之前用開ONKYO 都知佢力水足夠.  但試聽過809後(用ELAC 247) 唔知點解出黎好似一舊舊咁.(可能好似你所講.  如只用ONKYO AV AMP809 推ELAC, 真係幾難推得好.)  

所以就考慮不如試吓轉另一款AMP啦(pioneer - LX83).  好多分CHING 都讚呢隻野, 睇戲又好力, 分析力又好.(反過來其實係咪講叫薄聲呢?)  但夾落FOCAL 度, 又會唔會好似HEI HEI CHING 你咁話.  高分析AMP(LX83) 夾 高分析喇叭(FOCAL 826W)就唔係咁好啦...(因為之前我試對826時, 二奶係用麥仔推的.)

我諗真係要再去多一次, 叫佢地搬埋套826W前, 中置出黎+JL F110.  夾ONKYO 同埋PIONEER 再聽多一次.(話曬成套野都成$ ^#))) GA MA~~)

起度再次多謝HEI HEI 和JEO CHING 意見.  TKS~~~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

依隻爆心口而死
狐滴hp2210 發表於 2011-9-20 16:07

]狐滴CHING 係指咩呢?  SUB 仔? OR.....??

高級玩家

回復 69# cm666
如果你真係一次過係阿2度買哂,你一早打比佢話想試咩,叫佢set定係房比你,同埋你最好打去搵(pm左你),佢ok架