設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: StevenTam

[CAS音響] CAS好聲的關鍵,原來是發燒USB線~

進階玩家

有高人將自已的經驗分享給大家,坦白講我自已就獲益良多。請各位師兄繼續無私分享心得。不須太介意而沒心機再分享下去
hihi

銀級玩家

StevenTam

其實我在別處作過比較詳細的USB線分享,搜搜就會找到~
在這裡我不會再多說了~  也希望這個帖在此完結吧~

最後我非常認同耳聽為實,聲音這回事,要親自嘗過才知道,既然用耳朵聽音樂,為何又要追求別人腦內的聲音?網上或雜誌的分享,甚至人家玩得好聲,也未必適合自己,個人覺得看分享的技巧就是當作單純資訊來看,了解到有這樣的一件東西就已經夠了

進階玩家

非常同意

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

在這裡我不會再多說了~  也希望這個帖在此完結吧~ ...
StevenTam 發表於 2012-4-27 11:09

小弟都係睇了steven兄在其他地方詳細分享各USB線,並沒有特別偏心為某一代理或品牌說話,我自己就覺得是很好的參考,
我都中了毒最後買了Challenger USB!
希望steven兄繼續在這裡開其他帖分享更多心得。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 68# tomtomsuccess

MSB my dream DAC
Denon 4308
Panasonic TH-P50VT30H
Sony  PS3
Oppo 95
Pioneer BDP-05FD
Mirage Omni 150, Omni C-15, Prestige
Energy S8.3
Sound Master 18.3 + WLM Diva

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

樓主文章亮麗, 莫非係打手??!!
ykluk 發表於 2011-9-23 14:27

樓主文章好似"大C", 但大C 好似唔玩 CAS 的.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我上年就係因為樓主呢個毒Post而入左呢條USB線,講真我又覺得OK,同雞線比一定聽得出分別,我覺得 ...
rockerlam 發表於 2012-4-26 15:37

終於有人同樓主平反了...

銀級玩家

想不到這個POST被推了上來,那時看到大家這樣的反應,當時我也沒心思再分享下去了~

其實USB線我聽過很多 ...
StevenTam 發表於 2012-4-26 19:47

問題是, 要不要用萬玩或數萬嘅 DAC 先可以聽得出分別?

銀級玩家

在這裡我不會再多說了~  也希望這個帖在此完結吧~ ...
StevenTam 發表於 2012-4-27 11:09

其實因為師兄嘅文筆同相片都好出色, 誤會小不免

銀級玩家

小弟都係睇了steven兄在其他地方詳細分享各USB線,並沒有特別偏心為某一代理或品牌說話,我自己就覺得是 ...
nicknick 發表於 2012-4-27 12:50

可能文化關係, 眼見呢度一旦有好貴嘅機/線分享, 如果你只係普通會員, 加上文筆中上, 就會有一羣 CD-ROM 走出嚟滋"潤"下你.
想避免以上情況, 小弟愚見:
1. 文筆不要中上, 或
2. 分享中下級產品, 或
3. 升級, 不要只做普通會員

事實係唔好入耳的, 好在呢度無扣分制, 不喜就抽吧.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
minimoai + 10

查看全部評分