設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: eqx

[請教] SR7005 + CM7 (感覺人聲好硬同唔夠清晰)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係為左佢好啫,唔通咁都有錯???
avlam 發表於 2011-10-8 21:14

avlam兄你誤會喇, 我唔係話你係魔鬼, 我只不過想講魔鬼(版)出現啫

進階玩家

今日出左去MK買左條純銀喇叭線 (SALES話係純銀) 返到屋企換左JUMPER

感覺D高音清左小小, 但係唔太明顯.
55" D8000 + Oppo 93 + Marants SR7005
SPK : CM7 + CMC + SAT
NAIM : 152 +155 + NDAC + FCAP

進階玩家

試過換過位置試, 離開牆身3尺左右, 成個感覺好左好多, 我發現可能個低頻太勁, 令到個中高音都哀哂, 只可惜個聽唔大只可以拉出1尺左右, 之後找左買喇叭送個海綿 封左喇叭低頻洞, 好左好多了, 高音清返好多
55" D8000 + Oppo 93 + Marants SR7005

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

今日出左去MK買左條純銀喇叭線 (SALES話係純銀) 返到屋企換左JUMPER

感覺D高音清左小小, 但係唔太明顯. {: ...
eqx 發表於 2011-10-9 01:40

純銀喇叭線? 師兄幾銀呀?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

avlam兄你誤會喇, 我唔係話你係魔鬼, 我只不過想講魔鬼(版)出現啫  ...
leo25 發表於 2011-10-8 23:01

一場唔誤會!!!

進階玩家

各位CHING 對MUSICAL 既INT. AMP 有咩評價? 我早2日去友X試左用MUSICAL 推CM7,

我個感覺係比用SR7005 推CM7, 分析力強左, 樂器聲音明顯出左好多, 人聲厚左但都係未夠溫柔,

其實都想試NAIM (其他CHING D POST 好死毒), 但去到友X唔多覺有, 大多數都有賣MUSICAL.

但呢度D CHING 都比較小講呢隻INT.AMP, 所以想請大家比多小小意見. Thanks !

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唉,我對CM7日日用黎睇電視5小時以上(未計我聽歌,都煲左成年先似樣)...C hing唔駛咁心急喎!
換電源線、Jum ...
sanlamsan 發表於 2011-10-8 13:59

十二分贊成升級要狠的說法,我剛開始時,次次也是買中下價野,個頭買了,不出一個月又想換了..樣樣欠d....因而浪費了時間和金錢...所以今後和自己說,在自己能力所及的情況下,買到最肉痛,便唔使日日煩換這樣換那樣..... 當然我是個小小打工仔,換到肉痛的最大問題是無以為繼,買完一件要清完咭數先買到另一件,有排到未齊到套裝備...
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

avlam兄你誤會喇, 我唔係話你係魔鬼, 我只不過想講魔鬼(版)出現啫  ...
leo25 發表於 2011-10-8 23:01

TV.  :Panasonic HZ-1000 oled
AMP :ONKYO 5010
INT  :Marantz model 30
CD : Marantz sacd 30 N
前置 : ELAC BS403
中置 : ELAC CC241
後置 : ELAC 301.2
十仔:  Velodyne spl-1000 Ultra