設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sperms

[請教] 60平方呎的房間 AV配置 請教

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁609加喱套5.1以經唔錯
rlwk2009 發表於 2011-10-8 20:04

謝謝CHING的相片REFERENCE...
如果想用SIZE比較細的SPEAKERS
會否影響音質/效果呢?
還是希望節省一點空間。

謝謝!

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

謝謝CHING的相片REFERENCE...
如果想用SIZE比較細的SPEAKERS
會否影響音質/效果呢?
還是希望節省一點空 ...
sperms 發表於 2011-10-8 20:06

其實喱款喇叭實物都好細隻,不過再細少少都有友誠大厦華仁會都幾多,可以上去睇吓吖。
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

其實喱款喇叭實物都好細隻,不過再細少少都有友誠大厦華仁會都幾多,可以上去睇吓吖。 ...
rlwk2009 發表於 2011-10-8 20:09

再次謝CHING,
其實我對5.1 SPEAKER的認識也不多,
POLK AUDIO這個品牌倒是遇過,
在友人家試聽過是相片最頂的那套5.1
配以SONY STR-DH710 (好像是這AMP)

感覺上,聲音還是可接受,
但就是好像有 "爭咁D野" 既感覺,
後置感覺上是 "好似無乜咁喎" 似的。

是AMP的問題?還是SPEAKERS的問題呢?
老實說,這種SPEAKERS的SIZE是我的首選啊。

謝謝

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

再次謝CHING,
其實我對5.1 SPEAKER的認識也不多,
POLK AUDIO這個品牌倒是遇過,
在友人家試聽過是相片 ...
sperms 發表於 2011-10-8 20:18

最頂果套係最入門所以會差少少,其實size可以的話Mission MHT 5.1 果套算唔錯再唔係試吓第3,4套。

銀級玩家

最頂果套係最入門所以會差少少,其實size可以的話Mission MHT 5.1 果套算唔錯再唔係試吓第3,4套 ...
rlwk2009 發表於 2011-10-8 20:27

Size細少少既Speaker選擇係咪會比較少呢?
音質/效果 會因為Size細而有影響嗎?
謝謝

1萬

三潮玩家

Size細少少既Speaker選擇係咪會比較少呢?
音質/效果 會因為Size細而有影響嗎?
謝謝  ...
sperms 發表於 2011-10-8 20:46

其實都唔算少,我係咁易都幾套,因物理影響Size細喇叭對音質/效果係有少少影響

銀級玩家

其實都唔算少,我係咁易都幾套,因物理影響Size細喇叭對音質/效果係有少少影響 ...
rlwk2009 發表於 2011-10-8 20:50

唔唔…
因為只係用喺60呎既豆潤房,
如果影響唔係真係一聽就聽得出的話
Speaker Size方面都係傾向細隻少少
除左Polk Audio, KEF會係個好選擇嗎?
謝謝

1萬

三潮玩家

唔唔…
因為只係用喺60呎既豆潤房,
如果影響唔係真係一聽就聽得出的話
Speaker Size方面都係傾向細隻少 ...
sperms 發表於 2011-10-8 20:54

KEF 蛋型5.1都唔錯嫁

高級玩家

環境鬥士! 加油呀~

唔好因為地方細玩得太雞~ 玩得唔夠爽呀!

我都係六十呎地~ 試過好多唔同既玩法

最簡單既就係玩主動式喇叭~ 地方細電線反而易處理~

試過玩adam a3x~  效果好正!

如果野心大少少既, 就要處理好注波同擴散.

依家用號角喇叭~ mk 1250拾仔!

攪個注波都用左6個宜家傢私dvd 架~ 玩到傻!

有信心冇野做唔到!

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄照你講,你間房好有潛質,可大可小,我多你十呎,但又床又衣櫃,都玩到7.1,再加對書架聽下歌仔。
樓上嘅師兄都題到套裝5.1,我之前都有玩過,其實都唔一定唔好,設計者都花咗好多心机去做,只不過它有針對嘅目標顧客,正如有人去旅行,有人會跟團,有人會自由行,再者自由行可以好豪,或可咩背囊!各式其式,又有人會講不如一步到位,現今科技發達,產品週期越來越短,今日嘅一大步,喺影音人生中可能只係一小步!!個人愚見,性價比同點樣發揮器材比較重要,正如 Jadis 大師兄所講:「玩好手上器材,慢慢發掘不足而加以改善。」才是正道。
如要由零開始,就要多做功課,多聽,多睇,多試,才可以享受玩影音樂趣!
唔好意思太多口水…  ( 如有錯漏,請各位師兄指正)

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
小瑟 + 2 我很贊同

查看全部評分

100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼