設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: R.C.

[請教] 新手買機請教

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  R.C.

心目中 :1. Sony 2. GF2
    O 記睇 RC 兄用成點先 !
edlsang 發表於 2011-10-20 11:54

其實我都係平常用 , 完全都唔識點樣可以影到D相靚D , 分分鐘俾部好o野我用都唔知影o左D咩出o黎 !

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

邊有錢買咁多架生呀??!!  
開頭小弟唔知p記啲鏡咁鬼貴, 仲以為千幾蚊有支好ok既添... ...
ykluk 發表於 2011-10-20 12:09

其實邊個牌子都好 , 最緊要忍得到 , 唔好俾D毒癮亂咁發作 !

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 21# R.C.

我同你一樣都係攝影初哥 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

回復 23# edlsang

咁就好Lu , 可以一齊交流下 !

高級玩家

我用開大機...
建議你買機前考慮以下幾點:
- 對攝影係咪有好濃厚興趣?
- 有無專屬類別, 人像 / 風景 / 生態?
- 要唔要輕便 / 細部?
- 外型?

如果都係無咩所謂, 不如買部高級少少 / 中級的 DC, 如 Nikon P7000/7100, Canon G12...
唔算太貴, 可應付一般要求; 另一方面又可尋找發掘自己攝影方向; 就算第日買左大機, 呢部細機都用得番...

至於4/3 機, 個人覺得照片質素同高/ 中級的 DC 差唔多; 但 size 又唔細;
與其要換鏡, 不如直接用大機啦...更何況 d 鏡頭 一 d 都唔平...

嗱, 純粹表達個人意, 各位 EPL, GF, 等 用家大佬 唔好圍抽呀.

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
rayzine + 10
R.C. + 10

查看全部評分

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 25# kengary

Thx Ching Sharing !

其實小弟對攝影興趣吾算太大 !只想買部機影人像 。(影人已有排學啦 !)
    對人手控制又不太懂 。哈 !不過見而家換鏡咁流行 ,而且有想跟人學吓影......
    Ching 有何高見 !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

星級玩家

回復 25# kengary

多謝 kengary ching 寶貴意見 ,
其實 ching 意思係咪如果要玩換鏡的話 , 一定係大機最好
否則不如買一部中/高階o既細機 !

THX !!

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  spadeace

回復  michaelwong

唔該晒 spadeace兄 , michaelwong兄

我諗我都係會買 E-P3

THX ! ...
R.C. 發表於 2011-10-20 18:26

買完記得影多D靚相上來呀!

高級玩家

回復  kengary

多謝 kengary ching 寶貴意見 ,
其實 ching 意思係咪如果要玩換鏡的話 , 一定係大機最好 ...
R.C. 發表於 2011-10-20 20:12

都係個人意見...
嗱, 我無話過用細機影唔到靚相呀; 相機畢竟只係一件工具, 要睇攝影師點用...
呢度就已經有好多高手

大機(初/中階)價錢比 4/3 貴唔得好多, 但鏡頭選擇就多好多, 正/副廠, 平/貴都有;
其實操控真係唔算複雜, 亦可以較做全自動...

我影 蟲/雀 為主, 無影人像經驗...只知道要 :
- 大光圈鏡 (2.8 ~1.4), 取其淺景深, 突出主體
- 中/長 定焦 (85 / 105mm...), 壓縮背景 (當然, 其他焦距會有唔同效果)
- 閃光燈 / 反光板, 要黎補光
- 最好有埋 型男/美女 做 model

而家好多地方都有得試機; 不妨帶張 memory card 去 試試

星級玩家

回復 29# kengary

明白!我會o係買之前再試清楚,
睇下邊隻真係適合自己!
唔該晒 kengary 兄