設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: eva0083hk

[網絡寬頻] 屋企寬頻終於過檔SmarTone, 有得必有失...

專業玩家

除左老電同魔童外, 其他都唔係可靠的供應商~
P@$$W0RD 發表於 2011-10-24 03:55

十分認同。我親身或識熟人用過 PCCW、HKBN、和記、Smartone。

以一般上吓網、收發吓Email、間唔中BT吓計:
PCCW 6M (用緊) -> 快,穏定,從未試過上唔到網。
HKBN 100M (用緊) -> 快,穏定,從未試過上唔到網。普通上下網其實同 PCCW 速度差唔多,但 Upload File 超快!!
和記 10M (五年前用) -> 快,平,但唔穏定。幾個月就會有一次完全上唔到網!! 有時幾分鐘搞掂,有時成日都搞唔掂。
和記電聯 (三年前用) -> 慢(~1M),平,唔穏定。一年總有三幾次上唔到網!! 大部份時間要一個鐘以上先搞掂,試過二三日都搞唔掂。
Smartone (熟人用緊) -> 時快時慢,平,連接算穏定。用咗一年,未試過上唔到網。Upload File 超慢!!
有線 -> 從未用過,亦唔敢用 ...

星級玩家

十分認同。我親身或識熟人用過 PCCW、HKBN、和記、Smartone。

以一般上吓網、收發吓Email、間唔中B ...
Pooh 發表於 2011-10-24 12:13

師兄點樣玩DUAL WAN 呀? ^^

專業玩家

回復 12# P@$$W0RD

師兄,我無玩Dual Wan呀。不過有兩個地方用緊嘛。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

[quote]接收穩定但速度時快時慢, 最高有3M, 平均都有2M, 有時短暫時間只得1M[/quote]

我同師兄一樣, 速度慢... 慢... 慢... 但平!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PCCW 3M (三年前用) -> 慢(<300 KB/s dl, 10-20 KB/s ul),但穏定,從未試過上唔到網。
Smartone (用左兩年) -> 通常慢(<100 KB/s dl, 5-10 KB/s ul),平,連接唔算穏定

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCCW 3M (三年前用) -> 慢( 通常慢(
kenneth_obee 發表於 2011-10-24 16:11

咁我都算好彩!
一般用都無大問題, 150-200 KB/s dl, 40-50 KB/s ul, 希望穩定啦!
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

打上CS, 問下速度表現問題, 按幾次制已經可以直接同CS小姐傾, 呢樣已經完全KO"網上行"!
原來setting可以有少少改動, 令下載速度有改善(其實係disable router個firewall, 減少一層阻隔), 雖然未知實際表現如何, 但感覺絕對良好!
CS小姐好有耐性, 多次話如果表現重係唔理想, 可以call師傅上門測試, 唔得可以cut!
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果收得唔穩定,可以問佢加天線。不過對速度係無幫助,只係少啲上上落落,7.xM->3.xM->1.xM->3.xM......穩定啲。用過數碼通,忍耐力一定提高!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

HKBN 100M

新仔玩家

好彩,諗住轉smarttone!!