設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 反斗車王

[討論] 完,唔再玩了~

進階玩家

其實當年老任最大既錯失,係咪堅持N64要用盒帶而唔係CD-ROM呢?等PS有個好好既機會搶攻市場既佔有率呢?連FF系列及其他三廠既遊戲都轉左去PS.........

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

1. 為啖氣
2. 自從為左cd-rom而同sony鬧返後, 梗加唔會用cd-rom

不過我覺得最大既原因都係老翻+sony策略成功.....

鉑金玩家

我好明白你呢個回覆, 因為我都知唔小人唔玩WII既原因都係咁解....
Hon 發表於 2011-12-2 17:17

我覺得創意同畫質都要並重,
wii一味講創意玩體感, 十年前出的話都冇問題,
但來到高清年代畫質仲停留480p, 有時會覺得糟蹋左d好game
好似芒亨由ps3轉去wii, 真係接受唔到

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我覺得創意同畫質都要並重,
wii一味講創意玩體感, 十年前出的話都冇問題,
但來到高清年代畫質仲停留 ...
jasugun 發表於 2011-12-2 22:15

所以出年咪出部wiiU囉....

其實有靚畫面係好事, 但個人認為以遊戲黎講, 始終都係遊戲性質最緊要, 唔好玩既話, 再靚再好睇都無用...

當年WII可以話係博, 無錯, 佢係博贏左, 但可以帶出另一個問題就係一成不變既玩法係咪真係好事呢?
我記得出WII之前的確好小人會理體感呢樣野, 亦即係好似依家3D一樣.

重視畫質同機能並唔等於好遊戲.

進階玩家

1. 為啖氣
2. 自從為左cd-rom而同sony鬧返後, 梗加唔會用cd-rom

不過我覺得最大既原因都係老翻+sony策略成 ...
Hon 發表於 2011-12-2 21:52

如果講係香港市場,老翻的確係其中一點,果時你有N64無PS,你已經係"怪人"......

但外國市場黎講,就唔多似係,記得小時既PS年代,D鬼仔鬼佬連老翻係乜都唔知,個個玩都係玩正版(雖然好多都係租黎玩,因為D帶太貴,新遊戲要$69.99加元以上)。其實N64係美加既市場都唔算係太差,果時D小朋友個個發夢都想要一部N64,記得當年我去Wal-mart買N64果時,有個鬼仔望住我既眼神,非常開心咁,好似買果個係佢自己 XD

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果講係香港市場,老翻的確係其中一點,果時你有N64無PS,你已經係"怪人"......

但外國市場黎講,就唔多 ...
反斗車王 發表於 2011-12-2 23:11

但鬼仔咁開心做咩呀.....都未拆盒微形吸塵機都得架姐係嘛
我送俾佢啦反正我有部係度封塵呀

專業玩家

見大家咁有興致我都貼下~
唔記得齊未,可能仲有d係迷你倉~

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
@肥狗仔@ + 5

查看全部評分

進階玩家

見大家咁有興致我都貼下~
唔記得齊未,可能仲有d係迷你倉~
AshleyYan 發表於 2011-12-4 21:34

哇,好多隻都好想買翻呀~

最想要:射擊三寶  + Konga三部曲  + Gotcha Force

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

先自報身份,我係任迷

硬件勁,死得快的例子有
a) GameGear 同 GT 兩部手提機
b) 3DO 機能同期全方位贏通街
c) DC 同期玩3D Graphic贏通街
d) N64 跟機Game Mario 64 驚為天人,帶領到今日的新視點玩法及Analog操作的創始Game
e) 貴到飛起的 Neo Geo
f)  紅唔起的世嘉5代
所以硬件勁,畫面靚,係市場上無用的,一樣會死

Wii 出世時,全球的1080P 電視佔有率超低,可以話除左香港外,無一個城市會超過50%人的家中用緊高清電視,絕大部份人由其美國同日本都係用緊傳統CRT電視或少於24"的LCD電視,加上要做到高質畫面的遊戲又要做到好玩又好睇,成本極高,最少要百萬大作才能收回製作費,對開發商來說,風險極高,除非係大廠製作,好似GTA咁,未出已經有Microsoft包底,否則一般細廠,無可能製作遊戲,而且就算製作到,都無錢賺,正正就係EA當初所講,Wii呢d低清機佢地無意開發,但最後都要向現實低頭,推出一大推少本遊戲,成為主要收入來源之一

所以Wii並唔係失敗的,作為玩家,畫面靚,遊戲性高,當然係最完美,所以WiiU的Zelda Trailer一出,個個都好期待,WiiU代表高清1080P,Zelda代表40分作品,高清佳作,誰不想要,某程度上Wii限制左不能多於480P,開發商可以把錢投資到遊戲本身的內容,而不用考慮華麗的畫面成本,遊戲性自然會較高,老實講,360同PS3的遊戲,除左FPS/Sport/Racing Game外,有邊隻遊戲係又靚又好玩?好玩的意思係你會玩幾個月都仲玩緊,絕對唔多,因為故事跟本做唔到咁長,比你玩幾個月,唯一近期我個人比較欣賞的,就只有二之國係真正有故事的大製作,但製作成本之高,開發商賣唔到幾百萬套的後果,可能就係執粒,絕對唔係每個開發商都願意的!

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
@肥狗仔@ + 5

查看全部評分

進階玩家

上露天拍賣搵到隻搵左好耐而又幾罕有既美版遊戲,價錢比ebay平,但加埋運費同代購費就...

一般黎講,台灣買game係貴過香港,一二手都係