設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 35ti

[私人收藏] Beyond 的 8" LD

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

回復  245141525
    Really?  曲目好似不同的?
35ti 發表於 7-2-2012 13:40

曲目係有D唔同,但收錄o係CD既就只有呢隻
【Words & Music: Final Live with 家駒】
一隻係藍色封面
另一隻係rikota50講o既白色封面
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

华纳推出纪念家驹专辑《BEYOND WORDS & MUSIC : FINAL LIVE WITH家驹》,碟内收录了1首BEYOND92年在荃湾大会堂及6首在大马演出的现场录音。
01.半斤八两 (荃湾大会堂 Live)
02.和平与爱 (马来西亚演唱会)
03.命运是你家 (马来西亚演唱会)
04.妄想 (马来西亚演唱会)
05.完全地爱吧 (马来西亚演唱会)
06.长城 (马来西亚演唱会)
07.海阔天空 (马来西亚演唱会)
08.海阔天空 (Edited Version)
09.半斤八两 (Studio Version)

而《Beyond Unplugged Live》LD 收录了9首在大马演出的现场录音。
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢兩隻8" LD 我都放左好耐無睇過,好想再睇返
rikota50 發表於 2012-2-7 00:05

各 Ching 可否交流下   , 有部 Denon LA-3100 金色可 PLAY

Sample (From internet)

你交比我, 然後流返比你. 到時 Blu Ray 又好或 DVD 又好.

不過千萬不要其望畫好靚, 因為 Laser 係 20 幾年的格式.

LD解析度是480i

做好 d 我可以 Laser Player 先經濾波器減低 noise 些. 然至 Capture....  不過就麻煩 d .  我想活節至搞

不過完之後經 Oppo 83 又 OK 可接受

快的不經濾波器了一星期內搞掂.

大家有興趣我至影我的機子, 我都想睇家駒呀

鐳射影碟
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%90%B3%E5%B0%84%E5%BD%B1%E7%A2%9F

於1980年代相對當時流行的VHS放映是頗昂貴的東西。LD能提供的影像質素接近廣播電視,而且因為是非接觸式的關係,沒有錄影帶放多了會影像會變差的問題。

由於使用類比儲存,鐳射影碟沒有DVD「馬賽克」、色帶(Colour bandng)或其他因數碼量化帶來的問題,仍有少數愛好者視之為珍藏品。

科林玩家

回復 35# 245141525

其實聲畫效果麻麻係好正常,因為當時B記喺大馬呢個音樂會,正係啱啱出"樂與怒"時期,
純粹只係宣傳期嘅小型音樂會演出,唱片公司冇必要用一筆錢去做錄影,情有可願,
所以有好多畫面同聲音上嘅後期工作都未必做到!

不過我成日諗,點解B記最後一個演出會係喺馬來西亞,而唔係佢哋嘅根:香港!
原本當年嘅聖誕節檔期就係佢哋嘅10週年演唱會,
完全未聽過 未出現過家駒現場版嘅情人/我是憤怒/早班火車....
唉!講起都有啲心噏!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

聽不到...睇不到...得不到...才是最美好的!!!
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!