設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[PS3] The Last of Us (歡迎討論~225樓更新單機遊戲劇情DLC預告片)

星級玩家

好正.十分期待

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

2.14

Naughty Dog的創意總監Neil Druckmann昨日在PS BLOG上宣佈,本作將會由原本的5月7日延期至6月14日。原因就是要完成未完成好的地方。Neil表示不想因為趕出而刪去一兩個關卡或者遊戲元素,並希望遊戲推出時以Naughty Dog一貫的超高品質示人。

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-2-14 10:02
2.14

Naughty Dog的創意總監Neil Druckmann昨日在PS BLOG上宣佈,本作將會由原本的5月7日延期至6月14日。 ...

延期仲好,唔洗一口氣破財,呵呵!
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

3.1

更新劇情預告片/開發日誌01~

[YoutubeHD]1gj4i4vnOT0[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]-ICRQYIoORg[/YoutubeHD]

黃金玩家

3.11

買左God of War又想即刻玩本作DEMO嘅朋友要等多兩個月了,《The Last of Us》的DEMO將定5月31日登陸PSN。當然,該DEMO只會開放給買了《God of War: Ascension》的玩家~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-3-11 00:59
3.11

買左God of War又想即刻玩本作DEMO嘅朋友要等多兩個月了,《The Last of Us》的DEMO將定5月31日登陸P ...

6月14日推出, 5月31日先有預購 demo, 真的多謝了!

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-3-11 00:59
3.11

買左God of War又想即刻玩本作DEMO嘅朋友要等多兩個月了,《The Last of Us》的DEMO將定5月31日登陸P ...

次次都係咁,成日要等到差不多出先有得試玩,咁急送來有咩用,到時人家外美服都出左下載先啦,送左等如冇送有咩分別...
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

放碟入去就可以去試玩體驗版了,不再另外送一張DLC,只把這個密碼和體驗game放在此碟裏,正明生產商初步試用這種手法去打擊二手巿場,因為一隻碟要早放先有高價收回,當隻碟時間長左,變成不值錢,唔係唔收,係放得果幾十蚊,你如意放嗎?
因為生產商明白到,好多玩家都係即玩即放棄的,除非你對這個體驗版冇興趣啦,好似生化危機6咁,好多玩家都話最失敗一集,所以CAPCOM生產商不停出DLC給玩家追下去,減少玩家放出二手巿,其實Uncharted3都係一樣不停出DLC給玩家的。

不過就算如何出DLC都好,對我冇影響的,因為我好少買DLC的,有得送就用,冇就等特價碟,如果我剛買左隻完全唔鍾意玩的新game話,我會在一星期內放走的,就算日後送好的下載,我都唔會買返的,不過我現在買左的game多數不放的,因為我買前都有上網睇多d資料先買的。

黃金玩家

DVD迷 發表於 2013-3-12 20:00
放碟入去就可以去試玩體驗版了,不再另外送一張DLC,只把這個密碼和體驗game放在此碟裏,正明生產商初步試 ...

入碟玩DEMO話打擊二手其實都可以,但作用唔會好大,如果話係另一種推銷手法會比較合理。其實入碟玩DEMO/BETA已經唔係咩新鮮事,《Splinter Cell Conviction》試過,《Bulletstorm》都試過。特別係後者,如果唔係送GEOW3 BETA,相信唔少人都唔會買,至於前者,個BETA兩年後先至出,不論係玩家或者Ubisoft都真係理鬼得佢。PS3第一方遊戲的入碟式DEMO今次算得上係第一次(冇記錯的話),但之前SONY有兩隻藍光碟(D9/新宇宙威龍)就送過遊戲DEMO,如果又話係防二手就未必講得過去,所以基本上都係推銷及宣傳手法,希望吸引想玩DEMO嘅朋友買本來唔會買/考慮買嘅遊戲/BD,或者令到佢地知道有哩隻遊戲存在。

反倒今次《Last of US》DEMO要等到遊戲發售前兩周先可以玩,其實你睇返其他好多遊戲都係發售前一﹑兩個星期或者一個月先放DEMO。今次大家覺得SCE另有用意只不過係因為GOW早三個月出咁解。首先,DEMO唔係好似切pizza咁簡單,當中好多代碼﹑變數要打過。做得仔細D嘅,可能場景/設定都同你轉埋,工序絕對唔係少野。好似《Last of US》哩類大作要去到延期,無疑係代表開發團隊嚴重跟唔上進度(好多3A作品發售前一兩個月已經完工了)。若果今次DEMO推出嘅時間本身並非冇動機的話,咁比較大機會就係正在完善/改動嘅部份係涉及到DEMO甚至系統本身。其他什麼防二手個人覺得都未尚唔係原因之一,但話佢係要玩家keep碟兩個幾月為玩個DEMO嘅主因就應該唔會。始終今次GOW已經有online pass,而且DEMO距離遊戲發售只有兩個星期,如果真係有心想買《Last of US》正式版嘅朋友都未必會考慮哩個因素就會趁早將GOW二手賣出(假設佢想放二手),更唔好話果D連DEMO都冇興趣嘅人。

至於DLC係咪防二手要睇情況。收費DLC自本世代主機面世以來已經成為遊戲商嘅新路數,的確,BIO6本身係出緊DLC,但同隻game口碑好唔好冇咩關係,唔少口碑/銷量比佢要好嘅遊戲出嘅DLC都要比佢多,BIO6又出DLC又出新模式,遲早好似BIO5或者SF4咁出多幾隻新版,到時CAPCOM所擔心嘅就唔係二手而係炒冷飯仲可以炒幾多次。問題應該係如果SONY同MS規定所有DLC唔俾收費,佢仲會唔會出咁多DLC。DLC要睇係咪防二手(不計成效),要睇幾時出,如果係跟game送嘅DLC卡,例如EA果D係咪都叫限定版嘅普通版,買全新,果D要花百幾蚊買嘅武器/服裝就可以免費。之後新加嘅DLC,對一早放二手嘅人冇影響,對於仍然keep住隻遊戲嘅玩家,遊戲商就可以賺多佢地一次錢,而銀碼往往同一個online pass差唔多,到時你再想賣二手,遊戲商可能會真心支持你去賣,因為碟就得一隻,DLC就逐個比錢…商人唔會做蝕本生意的。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
marcolau + 10

查看全部評分

黃金玩家

3.20

根據Naughty Dog的社交策劃主任Arne Meyer,本作單機流程將會有12至16小時,視乎玩家的遊玩方式。Arne Meyer表示,玩家如想玩慢少少,你可以嘗試以潛行方式進行遊戲。若果玩家想完全採索整個遊戲版圖,那他們需要更長的遊戲時間。至於DLC,Arne Meyer指本作將只有多人遊戲DLC推出。

[YoutubeHD]OQKGsyCcHjI[/YoutubeHD]