設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿正

[請教] 求教CAS 之CD 轉電腦file 之最高質素完美方案

進階玩家

回復  TonyTDK

Ching,如果一體化係最好咁幾十萬一套既CD機吾會係四件頭  而幾萬一套既cd機吾會分tra ...
Lester 發表於 2012-2-8 19:41

Lester 兄, Hifi 德係唔係用blacknote DSS做DEMO? 如果係質素一定正。我非常鐘意呢部DAC,但就係唔鍾意個樣....

進階玩家

回復  TonyTDK

Ching, 如果你講世界上最頂級既系統計 cdp 勁過cas 我吾夠膽反對你,不過你話同價錢 ...
Lester 發表於 2012-2-8 20:35

Lester 兄, 我覺得我有生之年,CAS應該會越出越好,越出越貴。因為無左CD 44.1的限制,可塑性大增。
如第一天有CDP,亦不會一出便有幾十萬(當時十多萬)的機。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Lester 兄, Hifi 德係唔係用blacknote DSS做DEMO? 如果係質素一定正。我非常鐘意呢部DAC,但就係唔 ...
ppwong517 發表於 2012-2-8 23:07

我上次同個朋友上去(我第一次上去) 朋友主要想試dac, budget 有限佢比左最平個三部我地試, stello DA100, clayx DAC, Eximus DP1

佢開部好死貴既VTL比我地試 ,試完結論當然係clayx dac c/p 最高啦, 不過我朋友又問佢其實用cas(經macbook) 同用transporter 係吾係吾同呢?
於是佢又開部成四萬銀既transporter 來比較 (佢地招呼真係一流), 結論就係macbook輸左個馬鼻,不過計番價錢,好明顯係用mac book c/p 高好多好多lor.

所謂c/p高, 就係同等價錢之下可以買到更好,更有價值/更好聲既野既意思~

進階玩家

回復  Lester
回復  ppwong517

其實我意思唔係話CAS一定比不上CDP
但係各方面有好有不好
要兩方面取平 ...
TonyTDK 發表於 2012-2-8 20:25

CAS 和CDP 當然是各有各好。其實音樂之根本,能打動自己的便是好,無可能有一套系統所有人都會認為是最好。
如你說KENT Poon的那套,我上月買SCALA前便試過,因為ELLA的size非常吸引。可惜個人認為聲音太清,音樂感不夠。這便是不同人對同一套系統會有不同的評價。
而且我比較CAS和CDP時,並不是一套套對比,而是把有興趣的機借回,在所有factors不變下,只對比A/B兩部產品,因此覺得同一價錢下,CAS會抵玩一點。

進階玩家

我上次同個朋友上去(我第一次上去) 朋友只要想試dac, budget 有限佢比左最平個三部我試, stello DA1 ...
Lester 發表於 2012-2-8 23:22

哈哈,但我之前有朋友著得好CASUAL,比一個女SALES又串又趕。跟住去左JADIS到買左300K左右。Scan埋張invoice,e-mail比HIFI德代理既牌子投訴service 差,倒米。

你上次試部MAC Book係MINI 定PRO? 兩者分別都幾大架。如果改用SSD harddisk分別又會大D,可能變成win個馬鼻。我有次試過COMPARE 5部NOTEBOOK,MAC 中MAC BOOK PRO 用SSD效果最好。

C/P 值,CAS應該可以高好多,亦都係因為同樣原因,好多鋪頭唔推CAS,因為對比CDP搵少好多。

星級玩家

Lester 兄, 我覺得我有生之年,CAS應該會越出越好,越出越貴。因為無左CD 44.1的限制,可塑性大增。 ...
ppwong517 發表於 2012-2-8 23:15

其實玩CAS講到尾就係貪方便, 不過方便吾等於佢會輸比CD好多,
反而我諗番CD既興起其實又係貪方便, CD無黑膠咁正相信多數人都會認同, 但係黑膠吾方便wor ~~
所以到最後我覺得CD會慢慢退落黎, 要求極高又有時間既照玩黑膠, 多數人就走去玩更方便既CAS.

不過而家CAS有個問題,就係佢比人講到好難,好神秘,好煩, 好似rip 碟之前要先上香沐浴更衣如果吾係rip出來會無咁好之類, 好多人睇到頭都大晒, 希望有一日大家可以真正解開點rip為之最好呢個迷,又或者大家都接受到上網買歌吾洗rip CD,咁到時可能可以發展得快D

星級玩家

哈哈,但我之前有朋友著得好CASUAL,比一個女SALES又串又趕。跟住去左JADIS到買左300K左右。Scan埋 ...
ppwong517 發表於 2012-2-8 23:56

吾係mac book pro 又吾係mini 係白色mac book 佢用原本隻CD rip 出來既file同transporter比就輸個馬鼻,不過佢跟住用個24/96 係file比 (同一首歌), 又收服番失地

專業玩家

回復 84# ppwong517

所以要找一些高c/p的DAC...的確要花點功夫..
    幸好我有部抵玩既 Audinst HUD-mx1 DAC

進階玩家

其實玩CAS講到尾就係貪方便, 不過方便吾等於佢會輸比CD好多,
反而我諗番CD既興起其實又係貪方便, CD無 ...
Lester 發表於 2012-2-9 00:03

我個人認為CAS最大的難題係copyright,係今時今日CD可以生存,始終有一班專重copyright的人買CD。而且分享CD比較麻煩,又怕遲還或整花。
但如用檔案形式分享,文化影響下好多人都認為理所當然。
我以前未玩CAS,問相熟MASTERING Studio 朋友借CD玩AB test,朝頭早借晚上已經追我還,但現在只是比隻手指我..... 可想如果改為付費DOWNLOAD,copyright便名存實亡。

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

反而我諗番CD既興起其實又係貪方便, CD無 ...
Lester 發表於 2012-2-9 00:03

"CD" THE DISC will dirty, cannot read by cdp, even broken!
But DAC no all of these factors
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!