設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kayau

[請教] 想換喇叭(又入左麗磁215CD機)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

JC-0603

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

XQ 唔係冇英國聲,而係同軸式單元先天特性令結像同定位就比较 SHARP 同 PIN POINT,錯觉就以為清左淡左, ...
Wilmer威馬 發表於 2011-12-31 09:22

其實都係依照樓主要10k左右,找比現在好及能提升「人聲」的喇叭~
    而樓主由此至終都無要求過邊一個「產地聲」,我相信樓主只想換對喇叭,就能在「人聲」上聽得出有改善!
      如果要樓主比左10K買喇叭,重要比多唔知幾多K夾去多一、兩件厚聲o野先似樣,佢直接上樓聽sales 介紹就可以,唔洗上76了!

好似師兄咁講,如果「唐人扮鬼佬」的喇叭只係唔適合聽某類形音樂,又咁好彩樓主又唔聽此類形,咁咪fit 曬 or 師兄你會唔會有D「神兵利器」可介紹樓主,可能加了後連喇叭都唔洗換,救返全套器材呢
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

銀級玩家

其實都係依照樓主要10k左右,找比現在好及能提升「人聲」的喇叭~
    而樓主由此至終都無要求過邊一 ...
terryc 發表於 2011-12-31 16:09

「產地聲」呢個 terms 唔係我發起,我只係回應,你睇返邊個發起「產地聲」呢個 terms 同返發起人講。

樓主佢夾麗磁 211,根本無需要或者出現你講 o既「重要比多唔知幾多K夾去多一、兩件厚聲o野先似樣」,麗磁 211 = 201,你睇返所有我借 201 比咁多位師兄 o既報告。

反而夾 QUAD 先會有需要洗錢,因為同 211 風格重疊,變成濃湯加味精。

揀 KEF XQ 就係要同軸 o既先天特性互補 211 不足之處(亦可以玩其他同軸唔一定 KEF),而且樓主唔係要換喇叭而係加對喇叭影音分家,所以無需「神兵利器」去救 d 乜。

星級玩家

英國聲spendor ,harbeth! 其實現代kef 單元物料是金屬做,同以前果d真係好唔同。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

剛剛去完x置同友x,重未林到買邊隻,真係謝謝各位師兄

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

「產地聲」呢個 terms 唔係我發起,我只係回應,你睇返邊個發起「產地聲」呢個 terms 同返發起人講。

...
Wilmer威馬 發表於 2011-12-31 16:53

師兄,我地研究左幾頁都係想幫下樓主解困,現有師兄咁肯定的一句「揀 KEF XQ 就係要同軸 o既先天特性互補 211 不足之處」,樓主今回可以煩少好多o野了!
     威馬兄,小弟真係唔了解麗磁天性,加上早前家人已有微言,唔方便問你外借一台回家試玩!而早前見某師兄講佢部膽機好夾QUAD……好彩有師兄糾正小弟錯誤的觀念,無害左樓主!謝謝~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛去完x置同友x,重未林到買邊隻,真係謝謝各位師兄
kayau 發表於 2011-12-31 17:40

樓主,跟威馬兄提示行實無得輸

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

英國聲spendor ,harbeth! 其實現代kef 單元物料是金屬做,同以前果d真係好唔同。 ...
japangirl 發表於 2011-12-31 17:00

咁又係,我當年玩的時代,KEF REF.隻中音重係35A隻中音,外置要駁多個CUBE來玩的,並無近代的咁方便

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

KEF XQ10 $^%)) 花園4/f HIFI舖 剛買!

銀級玩家

師兄,我地研究左幾頁都係想幫下樓主解困,現有師兄咁肯定的一句「揀 KEF XQ 就係要同軸 o既先天特 ...
terryc 發表於 2011-12-31 17:43

其實大家偏向左討論邊對 10K 書架箱人聲靚多於真係討論麗磁配咩 10K 書架箱人聲靚,兩個 TOPIC,加上呢 d 就係玩家同行家 o既分別,因為我地行內 o既多多少少怕走甩個客或回頭投訴,潛意識會諗得全面 d,我堅持樓主唔應該上 QUAD 係考慮埋樓主原有器材風格,對左對爆得見稱 o既 AE 十幾年,一下子轉膽(仲要係味濃 o既 EL34)推 QUAD 呢種退休人仕享受生活聲,靚到識飛樓主都頂唔順,好過 AE、不失現代感,夾麗磁出到靚人聲、多地方賣多地方試,過幾年再升級放二手最低限度唔會冇人識,又靚仔唔會比屋企人 REJECT,又 o 岩 BUDGET,我就推 KEF。