設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: BottleLi

[請教] 累個老友買咗假貨...真系對佢唔住! (3月14日更新 @1#)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實係咪搵海關,佢賣假貨

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 51# bapexbapy

講開又講, 之前專賣 SONY 假 HDMI 線果條友宜家響 76 揾食... 大家小心 "搬遷清貨" 果條百佳

當年我都差 D 奶咗佢三條淘寶線, 好彩我夠惡, 叫到佢回水. 到宜家仲有好多 ching 吾知自己奶咗野..

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=19718
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄. 根據香港法例第284章, 第3條, 失實陳述條例 (*misrepresentation)
失實陳述的損害賠償

(1)        凡任何人在立約的另一方向他作出失實陳述後訂立合約,結果因此蒙受損失,又若該失實陳述是欺詐地作出,會引致作出失實陳述的人要承擔損害賠償的法律責任,則即使該失實陳述並非欺詐地作出,該人亦須承擔該損害賠償的法律責任,但如他證明他有合理理由相信,而且至立約時他仍相信所陳述的事為真實,則屬例外。

(2)        凡任何人在別人向他作出並非欺詐地作出的失實陳述後訂立合約,而他是可以失實陳述為理由而有權撤銷合約的,則在該合約引起的法律程序中,如有聲稱指該合約應予撤銷或已遭撤銷,法庭或仲裁人在顧及失實陳述的性質,和顧及若維持合約效力,失實陳述會造成的損失及撤銷合約對另一方可造成的損失後,認為合約繼續生效並判給損害賠償以代替撤銷合約屬公正的,可宣布合約繼續生效,並如上所述般判給損害賠償以代替撤銷合約。
(3)        根據第(2)款可判給損害賠償由任何人作出,不論該人是否須承擔根據第(1)款的損害賠償法律責任,但凡他須承擔該項法律責任,則在根據第(1)款評估他所須承擔的法律責任時須考慮到根據第 (2) 款而作出的任何判 給。

[比照 1967 c. 7 s. 2 U.K.]

師兄朋友可用civil justice system去追討損失, 另外假如報埋海關而海關受理, 好有可能對方需要承受雙重責任(civil+ criminal)

見習玩家

要佢回水,唔係就立即做嘢!報警,拉人兼封屋
朋友多互通,煩事變輕鬆.

科林玩家

師兄,最好將呢個商家POST出嚟,等大家都知道啦。。
我咪系我咯

黃金玩家

氣憤難平、整夜不能成眠!
小弟自細家貧,做咗四十幾年人,無忘父母、老師既教導,
自問做事一向光明正大,無事不可對人言,
想向各位公開與賣家理論對話內容,好讓各位評一評理.

我雖然不能每一字、每一句都無誤地寫出來,
但以下內容完全是真實的、並無虛言.

話說知道中咗伏、受騙後便心內氣憤,又知道賣家電話及地址,
但佢無理由會在屋企開個檀來騙人?莫非他目無皇法、或者...他都是受害者?

我向老友交待個十仔如何才是假貨及商量後,心想討回公道,要得個明白,
便叫佢致電給賣家理論,但我老友不知如何開口.

我便一手搶了個電話說:「伍先生,你知否賣了個假嘅JBL十仔給我朋友,你個十字是假的、
                       不是JBL廠所做的、亦不是甚麼美國水貨,可能是大陸做的假貨?」

賣家:「我個十仔點會系假貨,你有乜嘢証據話系假貨?」

我  :「你個十仔做工好差、我在網上找篇資料,JBL es250p並無一個背板份amp系咁樣嘅,
       如果你認為是真嘅,可否同我一齊去香港JBL代理行度檢查?錢我會俾,如果個十仔是
       真貨,我會請你食飯向你道歉,但如果隻十仔是假的,你是否願意賠返D錢俾我朋友?」

賣家:「你個朋友當日在我家試清試楚後,自已放返入箱,跟著搬走,到現在你話我賣假嘢,
       有無攪錯呀!」

我  :「我朋友對呢D嘢乜都唔識,佢上得你屋企試機,心想你都唔會為果一千幾百騙佢掛?
       點知真系買咗假嘢.究竟你個喇叭系點樣得黎架?你會否都被人所騙呀?」

賣家:「我都是同個朋友買嘅,佢話是美國水貨,買咗返黎老婆唔鐘意,我就賣番出去囉!」

我  :「咁問題系我朋友同你買嘅系假嘢,並唔系所謂JBL美國水貨,而系大陸做嘅假貨喎,
       最多我俾車費運返去你度,你俾返D錢我,無謂攪大件事丫!」

賣家:「我賣咗俾你就唔關我事啦,你朋友試得好清楚架喎,當日部機有聲出,完全無問題架喎,         無理由要我收返隻嘢返黎重要俾返錢你架,你自已攪掂賣過俾第二個人囉.」

我  :「大佬呀,隻嘢D聲完全唔掂,當日你講明你果隻系JBL USA出嘅水貨,而唔系賣冒牌貨喎,         你知否我可以報警處理架,你咁樣賣嘢同我系街舖買到假嘢一樣,你都要負責任架.」

賣家:「嘩...當日試完,而家又話隻十仔唔系JBL嘅聲,個個系咁我未好唔得閒,點樣為之JBL嘅         聲呀?其實一千幾百買到隻12"無壞又出到聲嘅十仔都唔錯丫.」

我  :「我唔系話唔系JBL嘅聲,是因為系冒牌貨才退返俾你姐,大拿拿二千幾蚊買你隻咁嘅垃圾       ,你俾返錢我轉頭,要我擺隻咁嘅嘢系屋企,我都一定唔會要囉,阻地方咩.」

賣家:「其實我朋友賣俾我系水定假貨我都唔知.」

我  :「咁你就俾個電話佢問清楚囉,當你了解晒成件事先覆返我地點樣解决啦!」

賣家:「我就唔會為果一千幾百得罪個朋友囉,一陣連friend都無得做...」

我  :「喂...我而家買咗個假貨,機你又唔同我去check,錢你又唔賠,叫你問清楚賣俾你個人
       你又唔問,咁你即系不負責任啦,唔好講咁多啦,究竟你會否退返D錢俾我?」

(跟著大致不停重覆以上內容...我要求同佢去代理行度check機.....佢就不停系度耍我....
我老友見我起火,就攞咗我手上個電話同佢講....待續)

鉑金玩家

回復  BottleLi

條粉皮或者都係e度d會員...大家睇吓我個post #58:
mchim3010 發表於 2012-3-12 00:42

C兄好野...摷到
CIVIC

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好似警訊咁...真縿

鑽石玩家

先將所有帖、對話備份、下次交談記得錄音
可以報警或打海關舉報熱線:25456182
請不要怕麻煩.....除惡務盡
啞忍=縱容傷害下一位
上完Post76..不知不覺中左毒

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

此風不可長,唔好怕麻煩,支持 C-hing 報警