設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: agic

[討論] 反rip完放闗注小組 【 向rip完放say NO 】

關閉 [複製鏈接]

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ
咁你又點知賣家有無預先備份呢?
就以下個案,你點知這位賣家係正人君子、定係衰人一個?
因為你信佢?佢 ...
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
lamtsai 發表於 2012-7-17 00:11

甘中意卑机會我晒,就晒最后一次
Akina east有四期,我有一只MIU,两
只不同期MIJ加你指个隻24k金
我連PK report都未得閒寫,四只有四
種取向,再者,尼个世界如果有一種copy
可以95%同我尼旧版一樣靚,你估重
有冇日hoo,阿嫲d天價碟
抄價絶種la

真系夏虫不可言冰

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁樣講 ... 首先我自己都算半個製作人,過往工作過好多幕前幕後單位,好清楚製作背後既辛酸史。所以無論 cd 定影片,一係就唔喜歡或無水就唔買、一係就問朋友借 d 正版野黎聽或睇。真係唔會買什麼翻版、買正版返黎 Rip 完賣左佢。但問心有無聽過或自製過呢!? 又有喎! 記得細過時錄 CASSETTE 都錄唔少 ... 大過左借來借去以為無問題,其實以法律觀點去睇,一樣唔合法。加上,現在隨身聽同睇呢個屬翻天覆地既概念,改變左從前記定多年既玩法,同以往得黑同白好唔同,就算業界對呢個角度都未有完全一致既答案,消費者又何來有絕對無誤既行徑?

講真,就算 Post76 係一個好有權威、好有公信力既社會體系,可以立法、可以判刑去管制,一樣可以有人去犯法或從法例既灰色地帶中挑戰;一樣有人做完唔話你知、唔比你捉到既心態,當無做過,咁大家認為有幫助嗎?  實際上,Post76 係一個比新手玩樂分享既平台,所以我個人認為,反而應該多提出正確觀念比新手知到,唔好學壞師、多以正確姿態薰陶有壞習慣既玩家,續步改變一 d 故有不尋常或不明顯有問題既錯誤觀念。好似過往影音網經常有老手蝦新人、新手被人話問埋 d 白痴問題、版友間經常爻交等等 ... 但係 76 玩既師兄就可以互相尊重、老手教新手、新手亦樂於發問,大把師兄爭住解答分享自己經驗、發行代理慢慢又樂於與我地合作,搞多些好玩野比大家,就算辦得不好被批評都樂於接受,點解可以改變到固中生態!? 唔係 76 叻,而係你地過往默默努力返來既成果!!

所以如果下下話自己無做過,你地做就錯、又話者做緊既搵借口去掩飾、甚至有維道士又出來講幾句,咁係唔會解決到件事,反而傾傾下可能得過嘈字。

要真正支持正版、支持辛辛苦苦創作既音樂人/從事娛樂事業既製作人,希望大家可以從現在開始先修身做好自己、網站亦會改良一下過往做得唔好既野,而且仲會同我地團隊研究一下,點樣可以加強大家正確觀念 (當中可以從制度上或構思一 d 正路既活動等,一步步黎),相信好過互相指責、翻對方舊帳等。

如果大家覺得所講既值得參詳,請先停止無謂爭拗、先從自己出發,共同努力!!

評分

參與人數 7威望 +70 收起 理由
MSZ + 10
alibabar + 10
tinsly + 10
TonyTDK + 10
ikioh + 10 正確
阿正 + 10
agic + 10

查看全部評分

專業玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

我系帶頭人,所以圍刀圍我先
所以我地港系一種風氣

http://www.post76.com/discuss/re ... 357&pid=1984642

系米有心洗版

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟剛外出回家,回來後驚見此post風起雲湧,此起彼落,好不熱鬧...........
大家爭相討論本是好事,可惜奈何火藥味漸濃...........皆因有人斷章取義,衹抽出其中兩字來大做文章.........又有人死雞撑飯蓋不知錯而死拗,更因賣碟一事告吹而忿忿不平..........更有人火上加油來扇風點火,搬出甚麽"文革","老手"和"新丁"來製造分化矛盾和對立之局...........想乘機攪事!

小弟在此強烈要求版主封Post等大家可以冷靜下來想一想或從頭至尾看一遍這Post的真正用意吧!

最後還請76的版主們作出公平公正和合法的仲裁,以免76這片祥和之地淪陷!

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
alibabar + 10
RiceR9 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 154# agic

其實呢,一個人月入三五七萬都可以偷野,咁一款cd有多個版本都唔代表你唔copy.
其實我buy你個post亦信你唔會咁做,但我唔係好buy你的態度同用語,個post真係一個好post,但我覺得你言行有點失衡……

3萬

鑽石玩家

QQ
回復  agic

其實呢,一個人月入三五七萬都可以偷野,咁一款cd有多個版本都唔代表你唔copy.
其實我bu ...
slche2001 發表於 2012-7-17 00:59

如果佢冇心揾事,我會好好地港
CD版本奥妙,及世上冇八成似以上
既copy,令佢同各位多d認色CD吾
同copy,不過既然一口咬定我,當
然要加d photo拉
尼個post岀現吾止一次,自然吾可以
太客氣相待

3萬

鑽石玩家

QQ
小弟剛外出回家,回來後驚見此post風起雲湧,此起彼落,好不熱鬧...........
大家爭相討論本是好事, ...
sunboy 發表於 2012-7-17 00:58

小弟今日見過post76幾位高層 同埋幾位師兄
都講過呢個問題

小弟想講幾句說話,大家可以睇下,唔想睇都得
...
TonyTDK 發表於 2012-7-17 00:50

我平時好手鬆,恕我吾加分卑你以免火油
.我系之前已經同令一位 ching港吾好同佢
地au,表述完就算,不過后來抽akina east
岀來港野,洗版法洩系米正常討論·······

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

agic 大師,你提出既問題其實我地已經注意到。不過,大家討論既方向已經開始有 d 為辯解而轉左。正如我上邊講,大家先從自己出發,有則改之。我地呢方會努力先改良一下相關制度,同時亦會一步步灌輸正確信息比大家。

如果佢冇心揾事,我會好好地港
CD版本奥妙,及世上冇八成似以上
既copy,令佢同各位多d認色CD吾
同c ...
agic 發表於 2012-7-17 01:09

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 160# agic

No problem,都係嗰句,support 你個 post,support 你的出發點。