設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: agic

[討論] 反rip完放闗注小組 【 向rip完放say NO 】

關閉 [複製鏈接]

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有時討論就係咁,出發點係好,但當去到爭拗階段,有時回應未必做到個個岩聽,結果可能吃力不討好、好心做壞事既結果。放心,我地會認真對待呢個問題,同時會減少無謂、不理性既爭辯!

回復  agic

其實呢,一個人月入三五七萬都可以偷野,咁一款cd有多個版本都唔代表你唔copy.
其實我bu ...
slche2001 發表於 2012-7-17 00:59

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

其實用iTunes rip碟依個動作算唔算犯法
查實用家咩情況下先可以留copy?

白鑽玩家

抝到去R33台:
http://www.review33.com/chat/ind ... 17004017&page=1
  轉貼:
  ""睇到友台一個post,
  發現真係有二手騰雞買家唔買rip完放的CD
  作為一個有時放CD的玩家,
  其實係唔係加返以下幾句穩陣?

"放售前已delete所有rip出來的image,wav,mp3 file
  曾用作rip的cd-rom 及 harddisk均已用工業用大磁石消磁
   cd-rom消磁後經鎚仔消毀,
  harddisk low level format後再用工業用大磁石消磁
   再經電鋸分割,兩者皆淋上電油燃燒三日燒毀,
  保證你所購的二手CD符合本地版權法
   可放心購買""

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

甘中意卑机會我晒,就晒最后一次
Akina east有四期,我有一只MIU,两
只不同期MIJ加你指个隻24k金
我連PK report都未得閒寫,四只有四
種取向,再者,尼个世界如果有一種copy
可以95%同我尼旧版一樣靚,你估重
有冇日hoo,阿嫲d天價碟
抄價絶種la

真系夏虫不可言冰

agic 發表於 2012-7-17 00:33

唉.,呢D就係你對人(或者係不全部支持意見)的態度??
我認同某師兄所講,個POST出發點係好,而果位賣家係有問題.

但係你自己睇番啦,你對不完全認同你嘅就用"夏蟲"嚟反抽人?

我一直都講一個問題,就係無人能夠保證任何一件放售2手CD的POST,物主有無KEEP左野
可惜唔知點解關注小組又無提供任何建議,只係係咁咬住一個死不悔改的"犯人"又幾咁"光采"呢?

你SHOW4隻甚至40萬隻出嚟,就可以代表D咩?

如果我開唱片舖,一次過SHOW 100隻胡琳出嚟,係唔係又有高人一等的人格??

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果有人花左少少時間睇晒呢個POST內的REPLY,認為我斷章取義,攪事,我就真係無野好講
http://www.post76.com/discuss/vi ... id=11379&page=1
我唔係支持果位賣家,但係一樣被圍攻,甚至用4隻中森明菜"大我",仲有咩好講

專業玩家

回復 156# TonyTDK

師兄果然快手 咁快就同管理層討論完

GJ

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟今日見過post76幾位高層 同埋幾位師兄
都講過呢個問題

小弟想講幾句說話,大家可以睇下,唔想睇都得
...
TonyTDK 發表於 2012-7-17 00:50

原來TDK兄加入左post76管理層?

進階玩家

QQ
支持還支持, 行動還行動
恕小弟直言, 我認為無需對明示"rip完放"的post作出任何封post, 扣分或警告行動, 這是道德議題, 以道德之名執法, 我不認為世界上有人有此資格
再者, 非法下載, 盜版買賣這些白紙黑字寫明違法的行為, 我相信P76也有師兄正在做, 全世界很多人也在做, 警方, 海關, 也難以執法, 如果要打"rip完放"行為, P76也應該沒有足夠的人力物力, 到頭來, 就只能禁止字面上列明"rip完放", 完全沒有意思
小弟認為, 出post在二手區置頂寫明不鼓勵有人以此形式作出不尊重藝術創作的行為, 就足夠了, 別人要做, 也只能說是他的自由, 正如在公共交通工具不讓座給更有需要人士, 也是不好的行為, 但人家要這樣做, 也沒有人能管他

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
lamtsai + 5

查看全部評分

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持還支持, 行動還行動
恕小弟直言, 我認為無需對明示"rip完放"的post作出任何封post, 扣分或警告行動, 這是道德議題, 以道德之名執法, 我不認為世界上有人有此資格
再者, 非法下載, 盜版買賣這些白紙黑字寫明違法的行為, 我相信P76也有師兄正在做, 全世界很多人也在做, 警方, 海關, 也難以執法, 如果要打"rip完放"行為, P76也應該沒有足夠的人力物力, 到頭來, 就只能禁止字面上列明"rip完放", 完全沒有意思
小弟認為, 出post在二手區置頂寫明不鼓勵有人以此形式作出不尊重藝術創作的行為, 就足夠了, 別人要做, 也只能說是他的自由, 正如在公共交通工具不讓座給更有需要人士, 也是不好的行為, 但人家要這樣做, 也沒有人能管他
CLP 發表於 2012-7-17 02:47

紅色部份正是我一直強調的地方

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實小弟想,這個帖agic兄只是看不過「強調rip完放」這種行為吧
因為此強調其實在二手市上代表此碟幾乎接近全新,可放到好價
不考慮法律部分,只就結論來說,放碟人就可以很低代價得到音樂,長遠也許會影響大家對cd同音樂既珍惜
想想看,在非法下載很普遍的時代,很多人隨便有幾百gb音樂,但因為得來太易,也會令人很少認真聽完整的一隻碟,rip完放也許會同樣令人對音樂既態度改變,這樣也是可能令音樂產業慢慢萎縮,最後還是喜歡音樂的人受害喔?
小弟愚見認為,技術細節,條文如何定,這永遠吵不完,也會令討論主題不清楚呢,其實agic兄同其他師兄們既意見都表達左好多,或者先就此打住,等大家有機會消化下d觀點同意見?

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
TonyTDK + 10
agic + 10

查看全部評分