設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[業界動向] 次世代XBOX細節洩露~二手再遭封殺~MS:「唔連線冇得玩!」

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

will-the-xbox-720-design-be-similar-to-this-original-xbox-prototype-big-e1344810156124.jpg

記得早兩個星期電玩區的Ching們曾經為了一則關於「PS4滅絕二手」的傳聞而抓狂。當中所提到PS4以RFID檢測遊戲使用者是否同一人從而防止二手遊戲的做法確實毒辣。但相比過中效果,實行起上來又有另一個問題:「如果我唔上線玩咁咪冇事囉!」對此,比起SONY更早傳聞會有防二手措施的MS就用一個非常簡單的方法來堵塞這個「漏洞」,就是XBOX720必須連線才能玩!

根據EDGE的第一手消息,次世代XBOX(暫稱X720)將會提供更強大的XBOX LIVE,包括線上的遊戲售賣功能。但這不等於X720會拒絕零售光碟遊戲。其中光碟遊戲將會採用50GB藍光光碟,而每隻光碟都會附有激活碼,作用是令到除一手擁有者之外,任何玩家都不能再使用該遊戲。同時,X720會強制要求主機連接XBOX LIVE即連線後才能遊玩,即是說,這個防二手措施是100%覆蓋所有主機的,無一幸免。

至於硬件方面,和早前的PS4一樣,EDGE同時證實了之前所傳聞的X720硬件規格是真實的,即AMD 8核 x64 1.6GHz CPU, D3D11.x 800MHzGPU及 8GB DDR3記憶體。儘管現階段HDD容量還未肯定,但MS曾承諾過不會比現存主機最大的(500GB?)少。但就開環境而言,這次X720明顯處於劣勢。除了開發難度更大,開發成本亦比較高。此外,X720會大力發展體感感應式介面,並隨機附送一個增強了識別能力﹑更可靠的新版Kinect。

其實二手遊戲一直是近年不少獨立工作室的崔命符之一,SONY及MS加入防二手機制確能保證這些工作室的一定收入。不過當中所引伸的一連串問題包括主機銷量﹑零售市場等因素,究竟會對業界做成什麼影響,現階段也確實無法知曉。反正2月21日SONY如無意外就會帶領遊戲界進入下一個新領域,我們可以先看看他們有什麼板斧才擔心二手問題吧。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

二手問題仲有得講,畢竟好多GAMER都係第一手就買,加上果D乜春PASS已經估到打擊二手是理所當然會實行。
但唔ONLINE冇機打就非常笨實之行為,等同自殺.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
RiceR9 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好彩我對xbox死左條心,哈哈?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-2-8 00:35
二手問題仲有得講,畢竟好多GAMER都係第一手就買,加上果D乜春PASS已經估到打擊二手是理所當然會實行。
但 ...

的確~我一開始買360都係冇online玩~我唸哩個比打二手更難實行~

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果d game唔係咁易過到關....無打番個幾兩個月都打唔爆果隻,
d人咪少d等二手囉, 好似dmc咁....幾日就有ching打爆放售......

不過我估唔會全部game都會防二手, 如果係咁d垃圾game就死得....
到時仲多game廠摺埋

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果隻Game無二手,好多人買Game前都會變得更加謹慎,因為唔好玩就大鑊,就算好玩都會有一日厭。

而家變相唔使錢送俾人都唔得,好過份。

黃金玩家

個人覺得如果吓吓將二手問題歸咎於遊戲質素唔係咁公平。事實上以前防二手呼聲冇咁高的,自從PS3/X360推出之後,第一係製作人思想有轉變(特別係歐美)如果以前嘅製作人係唸住隻game要整大約20關好讓玩家能夠玩上20~30小時然後爆機的話,咁現今嘅製作人可能就會唸整10關出黎,然後將最精彩嘅內容塞入去,而哩D內容雖然短但通常都有重玩價值。第二係玩家口味變左,有時候唔係話做唔倒以前果種規模,但遊戲商要做嘅野始終係要迎合玩家口味。好似Call of Duty咁,5﹑6粒鐘爆機,多人遊戲年年差唔多,字面上聽上來絕對唔係game迷可以接受,但吓吓俾佢千幾萬銷量,試問仲有邊個敢否定哩種快餐吸金game?前幾年仲有外國一項消費者調查想知到新一代玩家口味,結果係好多玩家都寧願7粒鐘精彩,都唔願意玩20粒鐘沉悶,原因係可能都市人生活忙左,如果遊戲唔可以短時間內吸引倒自己的話,就會選擇放棄。近幾年我地玩嘅3A動作遊戲有幾多唔係電影式火爆開場?而最重要嘅係開發成本多左。成本一高,遊戲規模要縮小之餘,遊戲公司都不得不整一D玩家受落嘅類型。當然因為咁而奶野嘅遊戲唔少,但唔想冒險嘅公司就更多。所以如果哩家你走到一間歐美工作室問一個製作人點解隻game會咁快爆同咁簡單,佢地會答你「因為我地想提供最佳嘅遊戲體驗,同埋一個適當嘅難度去滿足唔同玩家」。不過同一翻說話問一個經理,佢地可能會答你「你地又唔買,咁我地整咁長做咩?」

當然,如果D遊戲根本就唔得,再耐玩我地都未必會買,不過同時我地都應該唸唸邊一堆遊戲我地覺得係「得」。好似《Red Dead Redemption》﹑《Fallout 3》哩類耐玩又有趣嘅遊戲如果可以多D當然最好。不過事實上哩類RPG/Sandbox大作嘅開發費都係超大,連大公司開綠燈之前都要再三評估,唔好話D資源冇咁多嘅遊戲公司甚至係獨立工作室。即使規模縮細,畫面冇咁好的,製作時間都比一般遊戲要長。遊戲變質係成個業界嘅問題,當中玩家﹑製作人﹑市場一環扣一環。而防二手遊戲問題與其話係所謂「垃圾」遊戲嘅後遺症,倒不如話係業界轉型嘅產物。

至於究竟防二手遊戲會唔會真係保障得到某D製作人嘅飯碗,實際上根本未有咩數據可以支持,暫時係理論上可行。二手遊戲係基於一手市場,而一手銷情入面,可能係有一部份買家係為左玩完賣二手所以先至買,如果到時唔俾玩二手,哩類玩家自然少咗,一手銷量反而會下降。但另一角度,一隻二手遊戲仲可以賣三手﹑四手甚至五六七八手,當中遊戲公司損失嘅金錢實在無法估計,而且二手冇得玩,如果有興趣嘅玩家都會等佢降價再入手(如果冇興趣就算有二手都未必買),如此遊戲公司亦可以收到錢。所以防二手理論上都係有錢賺的。問題係若果真係唔上網唔比玩的話,咁可能有反效果,不論係主機定遊戲。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-2-8 21:05
個人覺得如果吓吓將二手問題歸咎於遊戲質素唔係咁公平。事實上以前防二手呼聲冇咁高的,自從PS3/X360推出之 ...

製作人有佢嘅理論,講到底都係$...
對我們來說唔好玩嘅拎去放又有咩出奇,好玩嘅買你兩三個版本又如何。
基本上佢打二手及ONLINE對我都冇影響,一來我都唔放GAME,亦唔會亂買GAME,買左唔玩就大Q把,三來我一定ONLINE。
只係睇佢唔順眼.....咁死笨拙嘅方案都諗得出,自己搞衰自己。

老實講,如果佢要推Kinect 2就唔應用ONLINE哩招,因Kinect係for合家,因此又要合家又要online是自相矛盾,諗果個都白痴。

不過Fallout 3同之後果集我又係買左未玩.....

銀級玩家

DVD迷 發表於 2013-2-8 10:01
好彩我對xbox死左條心,哈哈?

你從來條心都冇變過架.....XDD

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我大部份game都係買二手, 呢個措施令我慳返唔駛買主機了。