設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: @肥狗仔@

[業界動向] 次世代XBOX細節洩露~二手再遭封殺~MS:「唔連線冇得玩!」

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-2-9 03:28
製作人有佢嘅理論,講到底都係$...
對我們來說唔好玩嘅拎去放又有咩出奇,好玩嘅買你兩三個版本又如何。
...

嗯~今次哩個算係傳聞,但即使MS真係有咁嘅打算,我唸覺得佢最後都唔會話全面要求主機連線,最多會進一步限制非上線用戶嘅功能。

話說Fallout3的確係唔錯的,我唔太好RPG我都玩左好耐@@,值得一試。

星級玩家

如果係真,歐美玩家影響最大,
因為RRP 一般都係59.99-49.99 USD..... 好少有promo.
好多人都係買2手,放手之夠$$玩,

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我一向係大作買一手(BIO,GOW,GTA,FF,...),二線遊戲有平二手就試,無就算相信好多人同我一樣,無二手...相信二線GAME影響最大...

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

marcolau 發表於 2013-2-9 03:31
你從來條心都冇變過架.....XDD

哈哈,咁你又不能怪我的,要怪就怪xbox自己唔生性,初期我就好鍾意買xbox遊戲的,因為xbox game夠平,因為有次想玩試玩體驗版新game的,點知網上費剛剛到期姐,我只試玩下野都話唔得,一定要我交左費先比我玩,大佬呀,你洗唔洗咁小氣呀!!!
人家ps sony都唔會咁做,交唔交費都可以試玩新體驗版,所以就算ps4將來好似新xbox720咁上線打擊二手,都對我冇影響,加上ps game幾貴我都照買,有d最多等平d才入手,所以我照等ps4入手的…
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

nicebeebee 發表於 2013-2-9 19:12
我一向係大作買一手(BIO,GOW,GTA,FF,...),二線遊戲有平二手就試,無就算相信好多人同我一樣,無二手 ...

無二手遊戲,二線作品會否遭殃都係未知之數,因為太多不確認因素。例如次世代主機遊戲開發若果成本急增,咁二線作品可能會先絕跡。第二,哩家PC有Steam同埋Origin哩類數字下載平台,為唔少獨立工作室提供生存空間,黎緊PS4/X720肯定會進一步擴展線上業務(特別係XBOX LIVE),數字遊戲銷售自然包含其中。到時候哩類二線作品可能就選擇放棄出零售光碟直接以數字下載方式銷售,避開成本同埋二手問題。

個人買game好少買二手。通常都係行開街,見有隻二手之前有興趣但未入,價錢又OK就會買。另外如果舊game想搵返但又搵唔倒全新都要局住買二手。哩個亦係日後若果真係封殺二手game對我嘅最大影響。

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

攪錯呀!咁玩pc算!

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-2-9 14:13
嗯~今次哩個算係傳聞,但即使MS真係有咁嘅打算,我唸覺得佢最後都唔會話全面要求主機連線,最多會進一步 ...

Fallout3我成日都想開黎玩,不過次次想到一玩就幾十個鐘......有時間會玩的。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

DVD迷 發表於 2013-2-9 21:07
哈哈,咁你又不能怪我的,要怪就怪xbox自己唔生性,初期我就好鍾意買xbox遊戲的,因為xbox game夠平,因 ...

你咁講又有問題喇,XB只係部份DEMO優先比金會員,之後就任何人都可以下載,如BH5就係了。
而P3同樣有D GAME要PSN+優先。所以係一樣。因此你哩個比喻唔岩。

黑鑽玩家

新世代機, 我覺得真係 去到要ONLINE先得, 打從xbox開始呢個變化, 已害怕左單打獨鬥
而我覺得 反而 PS4係 SERVER 上既差距, 如果改唔到, 將死得更應, 衰D講無得同 MS比
如果仲執著SPEC , 而唔係人同人之間亙動. 去令到加強機/GAME 既持久性. 咁既方向機易死

而我對目前 MS 既 SERVER 表演非常滿意, 有咁好既基礎, 而如無估錯, 新機應該會跟新WINDOW同 WINDOW MOBILE接上
以打埋手機市場.

而GAME 方面, 只要平同平衡, 我估同手機一樣, 都無2手GAME出現, 而要玩2手可能就出現 改機, 單機打.
不過我覺得HDD DOWNLOAD 會係 皇道. 如果係 MAKERT PLACE 既地方攪得多小小收費/優惠變化, 可能係一遍藍海.
而手機配合家用機, 雙向一齊打, 應該係"吹"勢

到時 MS 連 ANDROID 都順便打埋, 挑戰 APPLE, 如果佢呢一代機做唔到, 家用機既GAMER空間, 同 MS 既 OS係 手機市場份額, 一定收唔返

最後問題都係落係2者, 開發時間, 成本. 手機GAME 易攪, 花時少, 介面好易賺大賺, 無2手. 呢個課題留比2大公司, 睇有無高見