設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunshiny

[黑膠] 想買 LP入門機

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-22 18:55
LP 的優點是analog
你張analog的LP 轉番做digital 的wav 話好聲過CD/CAS....... 這很奇怪....... ...

呀大師,咁新版 LP 用 digital 母带壓成 LP 把聲靚過同期 CD 又點解呢!?

銀級玩家

tomtomsuccess 發表於 2013-2-23 00:57
Usb乜膠盤?駛唔駛玩到咁大呀?你好似要玩ADC wor.

唔洗一定要 ADC,有 USB o既盤已經內置 phono 同 ADC,只係一般最高 output 16/44.1,要 rip 成 over 16/44.1 o既 HD file 先要玩獨立 phono 同獨立 ADC

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-2-23 11:14
呀大師,咁新版 LP 用 digital 母带壓成 LP 的聲過同期 CD 又點解呢!?

馬老闆, 呢個問題我都好想知,你可吾可以講解下

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-23 11:37
馬老闆, 呢個問題我都好想知,你可吾可以講解下

自己做下功課啦!你大師 o黎架!

星級玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-23 11:57
自己做下功課啦!你大師 o黎架!

我打橫打直睇都係新手, 吾知邊班油一味推我去死

講番呀師姐呢單野, 馬老闆係吾係覺得咁玩法有道理在當中? 提點下小弟得吾得  

我見TEAC 好多呢D野

http://www.appliancesdirectonlin ... pu190.html?vmcchk=1

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都有聽過經ADC轉的鄧麗君,但係192k高清檔,所以比cd44.1好係合理的。如果轉做44.1會否比日版cd好就唔知。
但係成個黑膠adc過程跟cd的制作好唔同(實際係有乜唔同我都唔知,不過估計係唔同),所以師兄聽到好聲都唔奇。

師兄又好,師姐又好,一個稱呼姐,雖然你話你係女性,但網上論壇的發言者係男係女,定係電腦程式都無人知。好似叫人做大師,師父,老師等等,只係一尊稱,唔好咁認真。叫樓主做師兄都係稱呼一個。

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-23 12:12
我打橫打直睇都係新手, 吾知邊班油一味推我去死  

講番呀師姐呢單野, 馬老闆係吾係覺得咁玩法 ...

o拿!師妹(梗係叫人阿妹啦!)冇話聽過 o既 wav file 係用咩 setup rip 出 o黎、亦冇講個 wav file 係 16/44.1 定 24/over 44.1,但係你就一棍毆死 LP rip 冇理由好聲過 CD 喎!

首先,冇母带係 16/44.1 format,就算第一代 DIGITAL 母带都唔係 16/44.1 format(記憶中天龍初代 DIGITAL 母带係 16/48),咁即係最垃圾 o既 LP,頻寬同訊息量理論值都大過 CD 16/44.1。

1)DIGITAL 母带 → ADC → RIAA → LP → PHONO(RIAA)→ AMP → SPEAKER
2)DIGITAL 母带 → REMASTER 16/44.1 → CD → DAC → AMP → SPEAKER

響呢兩個過程,如果 source o既頻寬同訊息量理論值係 CD 16/44.1 以上,咁去到 SPEAKER,頻寬同訊息量理論值有冇變?

如果明左呢樣野,咁:
LP → ADC → WAV → DAC  → AMP → SPEAKER
好唔好聲就睇用咩 ADC 同 rip 咩 format o既 wav,而師妹係因為唔識 + 冇錢先有 ching 建議 USB 盤,所以個 topic 唔應該因為 USB 盤係一個 option 而引伸到一棍毆死 LP rip 冇理由好聲過 CD,明未?

Back to the topic,要 rip LP 保証好聲過 CD,唔一定要貴野,最緊要係 soundcard input 可以 set 高過 16/44.1(普通 soundcard 個 line in 係最高只 support 16/48),同埋個 rip software 可以 bypass Windows setting、 set 高過 16/44.1(Windows 個 control panel 會限制 setting),師妹用緊 Creative Sound Blaster Digital Music Premium HD,已經有 PHONO(RIAA),只要 Creative 個 software 可以 rip 高過 16/44.1,其實 $3,500 買個盤加頭就 OK,根本無需要 USB 唱盤。

至於 $3,500 買個咩盤加頭就留返比大家 recommand,我脫離左 LP market 好幾年同困響間舖度「宅」左太耐,唔知市價 lu。。。。

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
ellen + 9 + 9 高手中嘅高高手。要跟高手好好學習!.
Lester + 10 + 10 馬蛇就係勁

查看全部評分

星級玩家

Wilmer威馬 發表於 2013-2-23 12:40
o拿!師妹(梗係叫人阿妹啦!)冇話聽過 o既 wav file 係用咩 setup rip 出 o黎、亦冇講個 wav file 係 1 ...

馬蛇就係勁~!

不過我都要死撐多兩下

原文:
ching, 其實我來來去去都係想講由黑膠經一個入門級的家用器材做D/A轉落去digital format (wav) 照計無理由會好過人地用專業器材做D/A 由master tape 轉落去digital format  (CD,wav file) ..... 太神奇了....

真實故仔係:
1)DIGITAL 母带 → ADC → RIAA → LP  →  turntable(入門) → PHONO(入門)  →  USB,D/A(入門)  → wave file
2)DIGITAL 母带 → REMASTER 16/44.1(專業) → CD

你買個入門包usb既盤, 有咩理由夠人地唱片公司抽先 ?

就係呀師妹話無錢, 我已怕佢side錢買錯野, 要學玩黑膠,緊係買個入門盤,入門phone,入門amp入門speaker 之類成套analog咁玩c/p高啦, 如果佢係76米皇beerboy,  我緊係咩都叫佢gogogo 買完借來玩啦

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-2-23 12:56
馬蛇就係勁~!

不過我都要死撐多兩下

不能同意更多

一個正常,好似小弟的新手係絕無可能追到首領beerboy的

所以首領beerboy 痕乜,我地會diehard去撐!

但樓主要正常地入門,除支買個約1k的全新盤包唱頭 + 二手有phono input  amp + 二手喇叭外,$3500 budget 真係窄窄地!
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Lester 發表於 2013-2-23 12:56
馬蛇就係勁~!

不過我都要死撐多兩下

妖....又關我事....
No Music No Life