設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunshiny

[黑膠] 想買 LP入門機

新仔玩家

哈哈,各位ching叫我師妹我會開心啲

回 Lester 兄:由於我一啲都唔發燒,所以冇能力追求到更高o既境界,你地o既回覆我都係睇得明一半
但我諗我都明 Lester 兄你o既意思,好多謝你o既詳細資料。其實我之前個回覆都講左,我係鍾意 LP 種「感覺」,唔係你地所講o既「靚聲」。追求靚聲同吸毒,對於我黎講,差唔多係同義詞。我o既能力淨係買得起套 $5,000 左右o既Onkyo。我琴日去旺角見到Pro-ject個盤要 $3,200左右,加埋你講嗰 PHONE,大概要一千,再加啲 Accessories,即係成套野可能要 $5,000左右。呢個價都勉強可以畀,但amp + speaker,我就真係唔會買住 lu~  好在可以用 Creative 張 sound card 錄住先,等我環境好啲先再買,好似你咁講,用Analogue o既方式播番 Analogue o既野~

回 Wilmer威馬 兄:威馬兄講得深入淺出,好易明,多謝晒 Creative 聲稱:
24-bit Analog-to-Digital conversion of analog sources in 24-bit with sampling rates up to 96 kHz without audio monitoring.
我諗都應該支援到「個 software 可以 rip 高過 16/44.1」

其實我今朝睇完你地各位o既回覆,都覺得 Wilmer威馬 兄講得啱,而家係要搵個啱Budget o既盤。其實嗰時買 Creative 張 sound card 唔知咁多野,而家先知佢勁,哈~

至於 kenneth_obee (師兄定師妹)?
我諗你應該係師兄,所以唔明女人被人稱呼做「師兄」嗰種突兀感覺

新仔玩家

terryc 發表於 2013-2-23 13:10
不能同意更多

一個正常,好似小弟的新手係絕無可能追到首領beerboy的

弱弱的問一句:
請問邊度買到二手 AMP 同 喇叭呀?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-23 13:37
弱弱的問一句:
請問邊度買到二手 AMP 同 喇叭呀?

師姐,其實一般5.1 AV amp 都有phono input!二手買返當年無hdmi ,hd dts 的過氣中上 model 約$1500左右!

二手喇叭如入細side ,兩路約$1000 都有點選擇!

當然二手o野在數字台買會比SSP 二手鋪平啦

兩個月前,盤我見過SSP 間『九條龍』鋪頭有D全新貨賣千頭!
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beerboy 發表於 2013-2-23 13:25
妖....又關我事....

你係我地首領,入左門又唔教樓主玩

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

terryc 發表於 2013-2-23 14:19
你係我地首領,入左門又唔教樓主玩

我窮人新手黎only....... 點教呀......
No Music No Life

新仔玩家

terryc 發表於 2013-2-23 14:14
師姐,其實一般5.1 AV amp 都有phono input!二手買返當年無hdmi ,hd dts 的過氣中上 model 約$1500左右 ...

我繼續我的弱弱本色:

借問聲九條龍,即係喺邊架?可唔可以畀個詳細啲o既地址?深水埗邊樹?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-23 14:35
我繼續我的弱弱本色:

借問聲九條龍,即係喺邊架?可唔可以畀個詳細啲o既地址?深水埗邊樹? ...

check pm~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sunshiny 發表於 2013-2-23 13:34
哈哈,各位ching叫我師妹我會開心啲

回 Lester 兄:由於我一啲都唔發燒,所以冇能力追求到更高o ...

我係鍾意 LP 種「感覺」,唔係你地所講o既「靚聲」。追求靚聲同吸毒,對於我黎講,差唔多係同義詞。

呢位師妹,你所講嘅 "鍾意 LP 種「感覺」" 就已經係主觀。既然係主觀願望嘅話...

你已經有一張幾高grade嘅creative sound card 在手;又已經睇咗各師兄俾你嘅建議 ,我相信你已經有所決定。

Pro-Ject Debut Carbon都係一個唔錯嘅選擇因為勝在夠平;afford得起 ,幾千蚊就有齊哂就玩得。仲可以即刻實踐  ,何樂而不為。

不過,當你有咗盤之後,唱針,唱頭,VAT,alignment 等等嘅setting又會係另一個學問。佢唔可以同CD比,因為CD太簡單,個盤好就好,唱盤嘅野要講求唱臂唱頭好多唔同嘅匹配先達到你的要求。

到呢度我想講,有錢;無錢唔係討論嘅問題。有錢就有有錢嘅玩法;無錢又有無錢嘅玩法。我無錢玩,咁儲錢0羅,一定儲到喎,又唔係買樓,點會儲唔到呢。最多唔係遲d買 或者 買個平嘅用住先,等到完全理解,熟習之後,再upgrade!

但係,我已經見到師妹開始問 amp 同 speaker嘅資料.....

我諗....  師妹你已經中咗毒架喇。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Einstein + 10 + 10 絕對認同
Wilmer威馬 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

Lester 發表於 2013-2-23 12:56
馬蛇就係勁~!

不過我都要死撐多兩下

所以我冇叫佢賣 USB 盤,你睇真 D 我講乜?根本係唔應該考慮 USB 盤,因為所有 USB 盤只 rip 到 16/44.1,明左我講乜,就根本唔會接受到 USB 盤!

仲有,師妹諗買盤 o既誘因始終都係 rip LP,rip 得唔開心,點 expect 人地玩落去?Rip 得開心自然會開始漸漸有要求,所以呢一刻唔係討論點樣玩盤 o既時候,等如人地想買架單車,踩熟條路,再去考個新車牌,考到可能想買架 Honda 先,你就猛話寶馬好,有用咩?

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
ellen + 9 + 9 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-2-24 19:43
所以我冇叫佢賣 USB 盤,你睇真 D 我講乜?根本係唔應該考慮 USB 盤,因為所有 USB 盤只 rip 到 16/44.1 ...

哎呀, 你個死人頭馬老闆, 快D睇下我第一野回佢講咩, 我一開始就叩佢用USB不如玩番CDP/CAS好過, 佢你叫其他ching 推介盤比佢的:

Lester:
其實我吾明玩得USB 點解吾用CD/ CAS ? 用LP有咩好處?

威馬:
至於 $3,500 買個咩盤加頭就留返比大家 recommand,我脫離左 LP market 好幾年同困響間舖度「宅」左太耐,唔知市價 lu。。。。