設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 10K IEM + 電話 OR 10K PLAYER + 1K IEM

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前有過這個看來真是好無奈的討論, 因為就好像問白貓是白色, 黑貓是黑色, 熊貓是乜色咁.

不過有趣的是, 又真是有CHING SUPPORT 10K IEM + 電話 或 10K PLAYER + 1K IEM 的方案.....

咁就不如試一下.......

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
hiyori + 9 有趣測試

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

t1174 發表於 2013-8-1 16:28
好了, IE8 插回了電話, 我的電話如第一貼的相, 是 NOTE 2 LTE. 而 Player 是 Poweramp 2.0.9 Build-529  ...

哈哈幾得意的測試
其實就算價錢接近, 用同一部player推都會有唔同效果
例如電話+10K IEM, 你可以試下TG334, 同埋1p2, 前者效果會好好多
1. 因為佢容易驅動
2. 佢更加forgiving
總之夾聲係好麻煩但好有趣既一件事~

星級玩家

師兄,我無惡意架!
一見到哩個topic, 就突然諗到阿 captain cool金句!

朱古力味之屎同屎味朱古力,點揀呀!
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

鉑金玩家

我同事用緊jh16pro + iphone,佢當然知都用dap+amp會好好多,但基於方便為主之下,佢認為jh16pro + iPhone 亦唔算太差

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

呢個問題非常有趣
不過如果一定要揀一個唔知大家會點揀呢?

黑鑽玩家

先"試"一下  10K PLAYER + 1K IEM.

今次試是....
(圍觀者: 呀.....IE8 不是1K 的IEM吧~)

是的, AK120 + IE8(i), 唔好噓住聽我來解釋下, IE8 可以說是我長年的 PARTER, I線就是今年先入手. 但要知我這 IE8 是前期, 已它退化的能力和當年的科技和音色, 現在二手市場價值就是在1-2K範圍吧.

更加重要是, 我沒有其他IEM了.....除了家姐有對SE315.......(圍觀者: 噓.......)

Anyway, 我們先來聰下AK120 推 IE8. 今日我們聽的是"紅板花上的海 OST" 的 TRACK1 - "さよならの夏 〜コクリコ坂から〜"....重至是 DOWNLOAD 來的 (雖說我自己有張日版CD), 所以我也不SURE 是不是日版...

AK出名冇力. 推 IE8 也有表現出來, 但沒有估計中大. 事實是, 我有時也用AK120來推動我的有鈕後期版RS1. 我現在是有室內聽,  在電腦和冷氣開動下電話的 SOUND METER APPS 說 BACKGROUND Noise 有大約 50dB. 而 AK120 volume 現在是 30. 我還是聽到輕微的冷氣和電腦風扇聲和明顯的KEYBOARD 打字聲(因小弟冇錢買新KEYBOARD, 還是在用有線機械 KEYBOARD). 對比下在街上, 在用IE8 我一般要SET AK120 在VOL 32-40.

IE8出名低音出而比較肥, 的確, 在AK120 咁貴的PLAYER 下一樣走不了. 但還好是中高也是走得到出來. 但對比AK120 推ES5 的細緻用信息量, 其實是全比下去. 事實是, AK120 沒有叫IE8發揮到120%. 甚至只有90%. 對比當年我用 D50 夾 IE8, IE8是更活潑, SOUND STAGE 感覺更大, 低也沒有那麼厚. 更大問題是在一低音落得很低的位置出現"DD"聲的失控. 其實, 在店已經有SALES 說AK 其實比較夾動鐵IEM 了.

問題是, AK120 + IE8 下值多少呢. 這裡我把IE8 插回電話聽一下.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +9 收起 理由
laikwunho + 9 + 9 一定要加分
hiyori + 21 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好奇一問,那是westone家的耳機?

黑鑽玩家

stevenyu2000 發表於 2013-8-1 15:15
師兄,我無惡意架!
一見到哩個topic, 就突然諗到阿 captain cool金句!

一定要選我會選屎味的朱古力, 反正都未食過屎, 本來就唔知屎乜味, 可能好好食呢, 更重要重係真朱古力~~

黑鑽玩家

iamsocheap 發表於 2013-8-1 15:56
好奇一問,那是westone家的耳機?

是新近做的WESTONE ES5 CM~

黑鑽玩家

t1174 發表於 2013-8-1 15:52
先"試"一下  10K PLAYER + 1K IEM.

今次試是....

好了, IE8 插回了電話, 我的電話如第一貼的相, 是 NOTE 2 LTE. 而 Player 是 Poweramp 2.0.9 Build-529 完整版. WIFI 同電話也ENABLED.

第一下插回 NOTE2 上, 感覺有好小的 BACKGROUND NOISE, 不過唔同AK 比較其實冇感覺. FILE 方面是同一個, 不過因為 POWERAMP SUPPORT CUE, 因此比較方便.

音量方面, 在同一環境下現在開音量是大約4分1. 但應該比在AK 時開大聲了, 因為冷氣和電腦聲已不可聞, KEYBOARD 聲也小得多. 就是說, 其實我在NOTE2 上自然開大聲了? YES, 可能原因是音色.

在NOTE2 上, IE8 聽上來會小了好一份低的能量, 聲音多少也會發虛了, 也感清一點, 低就真真正正的腳軟. 更神奇是, 我感覺合格了. 多少知道是電話如也要減小要求, 而且我喜歡柔美, 雖說電話又不柔更美. 但點也比大大力推和一直不去的低氣耐聽. 這聲音其實是不錯的BACKGROUND MUSIC, 不吸引, 但不難聽.

而且真是方便, 就是AK 有藍牙叫我沒有那麼易MISS CALL, 但用前下下PAIR, 聽要拿電話, 又點及電話+ IEM WITH MIC 方便.